Slovenske Novice

Okradli kranjske gorske reševalce

V torek vlomili v njihovo zavetišče na Krvavcu Načelnik Andrej Kecman: Le kako lahko nekdo ukrade opremo naši ali kateri koli drugi prostovolj­ni službi, ki se trudi, da bi pomagala ljudem?!

- TINA HORVAT tina.horvat@slovensken­ovice.si

Ključavnic­a je bila prevrtana z vrtalnim strojem.

»

Ta oprema za gornike sploh nima vrednosti, ker je namenska, uporabna samo za gorsko reševanje, in ne za plezanje. Nihče je niti ne more prodati naprej, dragocena je samo za nas, gorske reševalce.

KRANJ • Kakšen človek se spravi krast opremo gorskih reševalcev, fantov in deklet, ki prostovolj­no žrtvujejo svoj prosti čas, da lahko rešujejo življenja? To se sprašujejo tudi razočarani gorski reševalci društva Gorske reševalne službe (GRS) Kranj pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS). V torek so namreč ugotovili, da je nekdo vlomil v njihovo zavetišče na Krvavcu in uplenil opremo, ki jo nujno potrebujej­o pri svojem delu.

Profesiona­lci na delu Ko je tega dne gospodar društva šel na svoj redni obhod do zavetišča, ki stoji malo pod stolpom, je naletel na žalosten prizor. Ključavnic­a je bila prevrtana z vrtalnim strojem, v notranjost­i pa je zagledal razmetano opremo, ki jo imajo sicer lepo pospravlje­no in pripravlje­no za uporabo.

Načelnik GRS Kranj Andrej Kecman je nad dejanjem ogorčen: »Niti ne toliko ogorčen, ampak zelo žalosten. Da nekdo ukrade opremo naši ali kateri koli drugi prostovolj­ni službi, ki se trudi, da bi pomagala ljudem, ki so se znašli v stiski, ali je od nje celo odvisno življenje! Preprosto ne razumem, kako se nekdo sploh spomni česa takega! Pri tem ta oprema za gornike sploh nima vrednosti, ker je namenska, uporabna samo za gorsko reševanje, in ne za plezanje. Nihče je niti ne more prodati naprej, dragocena je samo za nas, gorske reševalce.«

Nekoliko pozneje, po policijske­m ogledu prizorišča, se je izkazalo, da je ukradena tehnična oprema vredna 1000 evrov. Pri tem sama vrednost ukradenih predmetov ni toliko pomembna kot dejstvo, da so zdaj brez nujne opreme, ki je bila v zavetišču shranjena zato, da jo lahko v primeru nesreče čim prej uporabijo. »Zavetišče na Krvavcu uporabljam­o, ko imamo vaje, pozimi pa gor dežuramo in smo prisotni vsak dan. To počnemo zato, da lahko takoj pomagamo, ko se zgodi nesreča, in nam ni treba čakati na tiste, ki pridejo iz doline,« je še povedal glavni kranjski gorski reševalec in še, da tudi oni seveda opažajo, da se število njihovih intervenci­j zelo hitro povečuje. Pri tem tudi opozarja, da se je zimska sezona v gorah že začela, zato vsem svetuje veliko previdnost­i in seveda – primerno zimsko gorniško opremo.

Tudi na Okrešlju in Zelenici Žal vlom v zavetišče gorskih reševalcev na Krvavcu sploh ni prvo takšno zavržno dejanje. Že lani smo poročali o podobnem, in sicer so na začetku decembra, le mesec dni po tem, ko je žalostno pogorel Frischaufo­v dom na Okrešlju, vlomili v bližnjo leseno brunarico celjskih gorskih reševalcev in odnesli za okoli 3500 evrov reševalne opreme. Tudi tu so bili na delu zelo izkušeni zlikovci, saj so imeli s seboj vrtalni stroj, s katerim so zavrtali skozi cilindre ključavnic­e. Zaradi tega so bili v društvu GRS Celje prepričani, da so bili na delu profesiona­lci, ki so natanko vedeli, kaj hočejo in kaj bodo vzeli. »Odnesli so vse, kar je mogoče odnesti, od radijske postaje do dveh statičnih vrvi, cepinov, vponk z matico. Le kaj bodo s tem, saj robe pri nas ne bo mogoče prodati. V resnici gre za specialno opremo, ki se potrebuje izključno za reševanje, mogoče še za opravljanj­e višinskih del,« se je razočaran spraševal predsednik Planinskeg­a društva Celje Matica Brane Povše.

A s tem vlomi in kraje gorniške opreme še niso bili končani. Lani proti koncu decembra so vdrli skozi okno Planinskeg­a doma na Zelenici, ki je hkrati Gorniški učni center (GUC). Ukradli so 10 lavinskih žoln v vrednosti okoli 2500 evrov, pri vlamljanju pa so povzročili še za 1500 evrov dodatne škode.

Tako kot zadnja leta silovito narašča obisk v gorah in s tem število intervenci­j gorskih reševalcev, se bomo očitno morali sprijaznit­i tudi s tem, da se iz doline na delo podajajo tudi kriminalci, ki brez sramu ropajo prav tiste, ki pomagajo pri reševanju življenj.

 ??  ??
 ?? FOTO: TINA HORVAT ?? Iz planinskeg­a doma na Zelenici so ukradli lavinske žolne v vrednosti 2500 evrov.
FOTO: TINA HORVAT Iz planinskeg­a doma na Zelenici so ukradli lavinske žolne v vrednosti 2500 evrov.
 ?? FOTO: GRS KRANJ ?? GRS Kranj ima na Krvavcu zavetišče, da lahko od tam hitreje pomagajo ponesrečen­im.
FOTO: GRS KRANJ GRS Kranj ima na Krvavcu zavetišče, da lahko od tam hitreje pomagajo ponesrečen­im.
 ?? FOTO: GRS KRANJ ?? Kranjski reševalci, ki rešujejo vedno več ljudi, so ogorčeni zaradi vloma.
FOTO: GRS KRANJ Kranjski reševalci, ki rešujejo vedno več ljudi, so ogorčeni zaradi vloma.
 ?? FOTO: GRS CELJE ?? Lotili so se tudi brunarice celjskih gorskih reševalcev na Okrešlju.
FOTO: GRS CELJE Lotili so se tudi brunarice celjskih gorskih reševalcev na Okrešlju.
 ?? FOTO: GRZS ?? Načelnik GRS Kranj Andrej Kecman
FOTO: GRZS Načelnik GRS Kranj Andrej Kecman

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia