Slovenske Novice

Prvo sojenje za spolne zlorabe

Prelomen proces v Vatikanu, na zatožni klopi duhovnik Obtožen še eden, in sicer zaradi prikrivanj­a

- E. B.

RIM • V Vatikanu se je prvič v zgodovini te papeške države začelo sojenje duhovniku, obtoženemu spolnih zlorab. Gabriele Martinelli je danes star 28 let, a naj bi še kot najstnik zlorabljal drugega fanta v malem semenišču svetega Pija X. v Vatikanu. Na zatožni klopi je še en duhovnik, ki je obtožen prikrivanj­a Martinelli­jevih dejanj. Dogajalo naj bi se med letoma 2007 in 2012, in sicer v semenišču svetega Pija X., v katerem živijo dečki in najstniki, ki jih zanima duhovniški poklic, v semenišču pa živijo, medtem ko obiskujejo zasebne šole v Rimu in ministrira­jo pri mašah v baziliki sv. Petra. Ko so se napadi začeli, je bil obdolženec star 14 let, žrtev, znana le kot L. G., pa 13. Zlorabe so se po navedbah tožilstva končale, ko sta bila stara 19 oziroma 18 let. Martinelli je bil v duhovnika posvečen leta 2017, tožilstvo mu očita uporabo nasilja in groženj, s katerimi je žrtev prisilil v spolne odnose. Enrico Radice, danes star 72 let, pa je bil v omenjenem obdobju rektor semenišča, ki naj bi vedel za zlorabe, a naj bi Martinelli­ju pomagal, da se je izognil preiskavi, prav tako pa ni preprečil njegovega posvečenja.

Sostanoval­ca je pet let silil v spolne odnose.

Ta se je tako začela šele leta 2017, spodbudila jo je objava knjige italijansk­ega novinarja Gianluigij­a Nuzzija

Izvirni greh, ki je prvi javno spregovori­l o domnevnih zlorabah v malem semenišču, v knjigi pa se mu je izpovedal semeniščni­k s Poljske Kamil Tadeusz Jarzembows­ki

in povedal, da je bil večkrat priča spolnim napadom na svojega sostanoval­ca – L. G. Papež Frančišek je napovedal resen pregon spolnih nasilnežev in pedofilov v Rimskokato­liški cerkvi, a po mnenju kritikov ni dovolj učinkovit.

 ?? FOTO: VATICAN MEDIA/ REUTERS ?? Papež Frančišek je napovedal pregon pedofilov.
FOTO: VATICAN MEDIA/ REUTERS Papež Frančišek je napovedal pregon pedofilov.
 ?? FOTO: DJEDZURA/ GETTY IMAGES ?? Bodo sprevrženc­i v Cerkvi le odgovarjal­i za svoja dejanja?
FOTO: DJEDZURA/ GETTY IMAGES Bodo sprevrženc­i v Cerkvi le odgovarjal­i za svoja dejanja?
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia