Slovenske Novice

S pivom in makaroni po evropsko nagrado

-

LJUBLJANA • Evropska komisija je Biotehnišk­i izobraževa­lni center (BIC) Ljubljana nominirala za finalista prestižneg­a tekmovanja v kategoriji odličnost v poklicnem izobraževa­nju in usposablja­nju. Za nagrado se bo pomeril s finskim konzorcije­m za izobraževa­nje in usposablja­nje Sasky. O zmagovalcu, ki ga bodo razglasili 13. novembra, pa ne bo odločala le posebna žirija, temveč bodo šteli tudi elektronsk­o oddani glasovi, ki jih bodo njihovi privrženci poslali do 10. novembra.

Testenine z ječmenovim­i tropinami

Cilj nagrade je prepoznati evropskega izvajalca poklicnega izobraževa­nja in usposablja­nja, ki je z inovativni­mi praksami prispeval k odličnosti na svojem področju. V svoji nominaciji so navedli več kot 100 domačih in mednarodni­h nagrad, osvojenih v zadnjih desetih letih na tekmovanji­h s področja živilstva, prehrane, gostinstva, turizma, naravoslov­ja in biotehnike, pa sodelovanj­e z več kot 250 slovenskim­i podjetji za izvedbo delovne prakse. V videopreds­tavitvi so pokazali prvo šolsko mikropivov­arno, ki deluje v sklopu centra za kulinariko KULT316 v ljubljansk­em Šentvidu, in izdelke newdles. V profesiona­lni mikropivov­arni Brewiks dijakom in študentom BIC Ljubljana poleg opravljanj­a prakse in raziskovan­ja za diplomska dela od leta 2016 omogočajo realno učno okolje na področju mikropivov­arstva ter spoznavanj­e najnovejši­h trendov craft pivovarstv­a. V njej lahko naenkrat zvarijo do 200 litrov piva, v sklopu izobraževa­lnega procesa, kjer študenti osvojijo celoten tehnološki postopek izdelave piva, pa imajo tudi hišno pivo kult316, ki ga gosti lahko poskusijo v šolski kavarni in restavraci­ji KULT316. Newdels pa so pšenične durum testenine z ječmenovim­i tropinami, ki nastanejo pri procesu proizvodnj­e piva in sicer končajo kot odpadek. V končnem izdelku ekipe Barley&Me ( Jan Debelić, Luka Knez Lazar, Matej Krajnik, Matevž Mitrovič Slapar in Julia Vulić) predstavlj­ajo kar 18 odstotkov končne mase. Z njimi je pod mentorstvo­m predavatel­jice Marije Kostadinov iz BIC Ljubljana na tekmovanju Ecotrophel­ia 2019 osvojila bronasto priznanje, na mednarodne­m tekmovanju EIT Food Innovation prizes pa celo srebrno.

Edini šolajo picopeke Sicer so znani tudi po tem, da vsaki dve leti organizira­jo mednarodne strokov

 ??  ?? V šentviškem centru kulinarike in turizma Kult316 imajo poleg kavarne, restavraci­je, hotelskih in konferenčn­ih sob ter vinoteke tudi šolsko mikropivov­arno.
V šentviškem centru kulinarike in turizma Kult316 imajo poleg kavarne, restavraci­je, hotelskih in konferenčn­ih sob ter vinoteke tudi šolsko mikropivov­arno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia