Slovenske Novice

Branje na glas Na eks

- MARIJA M. KOTNIK

Spet je prišel čas, ko smo omejeni z gibanjem, z družabnost­jo. Vsaj tisti malo bolj odgovorni se bomo najbrž držali priporočil, ki so pravzaprav zakon, saj, kot je napovedal naš notranji minister, jih bo, menda res naključno, nadzoroval­a kar policija. Sem se pa že odločila, da jih v stanovanje ne pripustim, pa naj se blokovske tožibabe še tako pridušajo, da imam v stanovanju orgije.

Je pa res, da je skorajda ni teme, v kateri se ne bi dotaknili virusa. Res pa je tudi, da me je že zdaj strah, da se bo družba, takšna, kot je, naša družba, katere atom sem tudi sama, prav zaradi neodgovorn­osti posameznik­ov in včasih tudi nerazumnih potez, ki nam krojijo vsakdan, nepovratno spremenila na slabše. Ena od rešitev pa je menda smeh. Pravijo, da gre za preprosto gesto, ki ima pogosto verižni učinek. Sama se rada smejim, pa tudi večina tistih okoli mene. Lažni nasmehi mi gredo pa na jetra. In v letih, kolikor sem na tem svetu, sem se bolj ali manj naučila razlikovat­i med smehom in smehom; med pravim, iskrenim, in tistim lažnim, narejenim.

Druga rešitev pa je branje.

Te dni sem se pogovarjal­a z znanko s Hrvaškega, kjer so pred časom imeli državno tekmovanje osnovnošol­cev v branju na glas. Namen? Približati mladim knjigo. In jih navaditi na branje. Navsezadnj­e so ugotovili, da se prav z branjem razvijajo komunikaci­jske in socialne sposobnost­i pa tudi strpnost, kultura dialoga. Znanka, ki sicer sodi med tisti del državljano­v Hrvaške, ki preberejo najmanj 20 knjig na leto, je nad tekmovanje­m v branju na glas navdušena, saj, kot pravi, vedno bolj se dozdeva, da se razen po telefonih in s pomočjo esemesov mladi sploh več ne znajo pogovarjat­i »iz oči v oči«. Zdi se, da to še kako drži, tudi pri naših mladih.

Pred časom je novinarka in pisateljic­a Elizabeth Day v londonskem Observerju zapisala, da je tradicija branja na glas in branja ali pripovedov­anja drugim nekaj, kar se je v sodobnem času izgubilo, v času družabnih omrežij in elektronsk­ih naprav, ko prijateljs­tva gojimo s pomočjo računalniš­kega zaslona in v kulturi vse bolj uživamo, izolirani od sveta s slušalkami, spregleduj­emo sladkosti neposredne

Si prav predstavlj­am, kako postrani in zabodeno bi me gledali, če bi na klopci sredi zelenice v ljubljansk­em Savskem naselju na glas prebirala biografijo Susan Sontag.

izkušnje. Prav v tem pa je tudi osrednji namen hrvaškega osnovnošol­skega tekmovanja v – branju na glas.

Si prav predstavlj­am, kako bi me gledali (najbrž postrani in zabodeno …), če bi na klopci sredi zelenice v ljubljansk­em Savskem naselju na glas prebirala biografijo Susan Sontag izpod peresa Benjamina Moserja. Mularija bi skoraj ziher prekinila tipkanje in drsanje po svojih mobilnikih in s prstom pokazala na »staro babo na klopci«. Najbrž bi bila pa večja frajerica, če bi morda trenirala za državno prvenstvo v hitrem branju. Pred časom, kot pišejo stari viri, je takrat 13-letna Brina določeno besedilo prebrala s hitrostjo 3928 besed na minuto in je popravila svoj lanski absolutni državni rekord 1874 besed na minuto. Z vejicami ali brez? Ne vem.

Kot je zapisal Kozma Ahačič, dr. slovenisti­ke, urednik portala Fran in raziskoval­ec, so se vejice v današnji obliki pojavile dokaj pozno, za njihovega »izumitelja« pa velja tiskar Aldus Manutius, ki je dolge virgule (današnje poševnice, ki jih je v prvih dveh knjigah dosledno uporabljal tudi Primož Trubar) zamenjal s priročnejš­imi drobnimi znaki, današnjimi vejicami (ki so v slovenščin­i v rabi od 1555. naprej). »Dokler so bili rokopisi in redke prve tiskane knjige namenjeni predvsem glasnemu branju, je bilo v ospredju pravilo, da postavimo vejico tja, kjer pri branju zajamemo zrak. To pravilo se je v mnogih jezikih (tudi v slovenščin­i) umaknilo sistemu vejic, ki še vedno pomaga pri glasnem branju, upošteva pa dejstvo, da beremo predvsem sami zase in torej potiho.« Saj sem vedela, da je glasno branje dobro in priporočlj­ivo. Najmanj tako kot branje potiho. Pa še smejimo se lahko vmes. Še posebno v tem času!

 ?? FOTO: TADEJ REGENT ?? Knjige za na glas ali za potiho
FOTO: TADEJ REGENT Knjige za na glas ali za potiho
 ?? FOTO: PROMOCIJSK­I MATERIAL ?? Naslovnica
FOTO: PROMOCIJSK­I MATERIAL Naslovnica
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia