Slovenske Novice

Žito meljejo že 500

Kukovičiče­v mlin so pred šestimi leti temeljito prenovili Mlinarici Maji pomagajo mož Anton ter otroka, Špela in Nejc

- LETOS SO NAS JAROSLAV JANKOVIČ

rešili vavčerji. Sicer nimamo prenočišč, ampak so si dopustniki prišli ogledat naš mlin in kupit naše proizvode,« pove mlinarica Maja Kukovičič iz Podsrede. Sliši se romantično, a je tudi res, z možem Antonom, hčerko Špelo in sinom Nejcem živi v 500 let starem mlinu.

»Ja, toliko časa se pri nas vrtijo kolesa,« hudomušno pripomni. Enonadstro­pno stanovanjs­ko zgradbo s štirimi okni zgoraj so predniki zgradili v 19. stoletju, sicer pa v Kukovičiče­vem mlinu na reki Bistrici, ki je od trga Podsreda oddaljen le kaka dva kilometra, res že pol tisočletja meljejo moko. Kot pove Maja, so nazadnje mleli Antonovi starši Anton in Rozalija, nato pa so se kolesa pred dvajsetimi leti ustavila. »Saj veste, stari mlini ne morejo več konkurirat­i industriji.« Toda k sreči so v njem stanovali in vsaj za silo vzdrževali hišo, a kolesje je seveda propadalo. »Spraševala sva se, kaj storiti, ali obnoviti mlin ali pa ga spremeniti v navadno stanovanjs­ko hišo. Odločila sva se, da ga ohraniva,« pravi Maja. Država, ki ima polna usta kulturne dediščine, se ni izkazala pri obnovi: »Ta je stala nekaj deset tisoč evrov, nobene podpore nisva dobila.« Nekaj malega sredstev pridobita na občinskih razpisih.

Kljub temu se jima je odločitev obrestoval­a. Mlin sta obnovila in kolesa so se junija 2014 znova zavrtela.

»In kot bi slutila, da je treba pohiteti. Tisto poletje, 12. septembra, smo doživeli silovito povodenj, ki bi staro kolesje zagotovo odneslo, novo pa je zdržalo.« Danes meljejo piro, pšenico, koruzo in ajdo. Iz pristne moke Maja peče kruh in pripravlja kanapeje za obiskovalc­e, ki jih je ob normalnih sezonah vse več.

Lani so jih gostili za kar 70 avtobusov, vselej si z zanimanjem ogledajo mlin in poskusijo kruh in preostale Majine dobrote.

»Mož Anton je kovinar umetni kovač in hodi v službo, jaz pa sem doma,« pojasni mlinarica. Nad obilico dela se ne pritožuje: »Ni mi težko, rada meljem, pečem kruh, pripravim namaze in postrežem obiskovalc­em. Vse to mi je v veselje.« Pri delu tudi na ekološki kmetiji pomagata 15-letna hči Špela, ki se uči za slaščičark­o, in 17-letni sin Nejc, bodoči elektrikar. Delo torej ne bo zastalo.

V mlinu sta sicer dva kamna, stara več kot 200 let. »Za zdaj smo usposobili in pognali le enega, ki je težak 380 kilogramov. Menda so ga s konji pripeljali iz Kočevja,« razloži Maja. Na uro zmelje od 20 do 25 kilogramov moke, kar je seveda za današnje industrijs­ke standarde premalo. Zato pa Kukovičiče­v mlin namelje ajdovo, koruzno ali pirino moko, prav tako, kakršno so uporabljal­i naši predniki. Kruh iz nje je zagotovo zdrav, da bolj ne more biti. Poleg sprejemanj­a obiskovalc­ev, peke kruha in peciva ter priprave namazov je Maja razvila tudi program daril, v njem so doma pečeni piškoti, pletenice, škrnicelj ajdove kaše, suhi krhlji kozjanskih jabolk, kozarec domače marmelade ali vrečka pirinih rezancev. Koronaviru­s je prizadel tudi njih, a Maja pravi, da bo tudi to minilo in spet bo prišla pomlad. Na leto nameljejo nekaj ton moke, a vsako leto več.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV ?? Kukovičiče­v mlin je naravnost idiličen.
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV Kukovičiče­v mlin je naravnost idiličen.
 ??  ?? Družina, sin Nejc, oče Anton, mati Maja in hči Špela
Družina, sin Nejc, oče Anton, mati Maja in hči Špela
 ??  ?? Bogato okrašena vhodna vrata
Bogato okrašena vhodna vrata
 ??  ?? Ohranjeno staro orodje
Ohranjeno staro orodje

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia