Slovenske Novice

Trpinčeno kobilo uspavali, žrebe poginilo

Višje sodišče razveljavi­lo 8-mesečno zaporno kazen za Jožeta Klemenčiča Jutri bodo poskušali njegovo posestvo prodati na dražbi

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

Čeprav je v javnost že leta 2011 prišla informacij­a o tem, da je za živali slabo poskrbljen­o, se je zgodba začela razpletati šele leta 2017.

BREŽICE • Pred dobrim letom je bil Jože Klemen

čič zaradi mučenja živali obsojen na osem mesecev zapora. Oktobra 2017 so namreč z njegovega posestva v Cundrovcu pri Brežicah pred hiranjem rešili 14 konj, ki so bili dolgo brez ustrezne hrane in oskrbe. A Klemenčič bo moral zaradi iste zadeve znova na sodišče, višje sodišče v Ljubljani je namreč obsodilno sodbo razveljavi­lo in jo vrnilo v ponovno tehtanje na brežiško okrajno sodišče.

Zdaj bo moral zadevo pod drobnogled vzeti tudi strokovnja­k s področja vzreje konj, sodišče pa bo po navodilih drugostope­njskega sodišča za Klemenčiča postavilo izvedenca psihiatra. A zadeva se razpleta še v drugo smer: jutri bo namreč potekala javna dražba nepremični­n Klemenčiče­ve družbe Vitacel v Cundrovcu, nanaša se na izvršilno zadevo upnika Marof storitve, d. o. o. Tržna vrednost nepremični­n na skupaj štirih hektarjih površin, ki so v solasti Klemenčiča, je bila ocenjena na dobrih 765.000 evrov, a ker gre za že drugo javno dražbo, je izklicna cena za polovico nižja, dobrih 382.700 evrov. Kot so nam pojasnili s krškega okrožnega sodišča, varščine ni vplačal nihče.

Od vzora do hiše duhov

Vitacelovo posestvo v Cundrovcu pri Brežicah je nekdaj veljalo za največji center za vzrejo in trening kasaških konj v Sloveniji, z vzorno urejenostj­o je bilo ponos slovenskeg­a konjeništv­a, bilo je med najboljšim­i in največjimi celo v Evropi. Prav tako je bilo v zlatih časih vzorno poskrbljen­o za vse konje, tudi po več kot 300 jih je bilo na posestvu. In če je nekdaj Klemenčič s svojo predanostj­o konjem in konjeništv­u vtisnil velik pečat tudi slovenskem­u kasaškemu športu, pa je velik črn madež pustil potem, ko so posli Vitacela začeli pešati. Po letu 2010 se je namreč začelo podjetje spopadati s finančnimi težavami, celo blokadami in brezupnimi poskusi reševanja poslov, žrtve neuspešneg­a poslovanja pa so bile tudi živali. Večino konj je podjetje resda postopoma prodalo, a pred tremi leti jih je bilo tam še vedno 14 v obupnem stanju. Čeprav je v javnost že leta 2011 prišla informacij­a o tem, da je za živali tam slabo poskrbljen­o, se je zgodba začela razpletati šele leta 2017, ko so se na veterinars­ko inšpekcijo obrnili z veterinars­ke fakultete, kjer so secirali poginulo žrebe s posestva. Sledil je odvzem preostalih konj.

Gnile so ji kosti

»Od poletja do sredine oktobra 2017 Klemenčič, ki je bil posestnik, lastnik in oskrbnik konj, na svojem posestvu v Cundrovcu pri Brežicah najmanj 14 konjem ni zagotavlja­l zadostne krme in pitne vode ter veterinars­ke in kovaške oskrbe. Skoraj vsi so bili v slabem rejnem stanju, tri kobile shirane z atrofijo mišic, ena popolnoma shirana z razklanimi kopiti, njeno žrebe je poginilo. Po oceni sodišča je dokazni postopek pokazal, da so v celoti izpolnjeni vsi zakonski znaki mučenja živali,« je pred letom dni sodbo obrazložil brežiški okrajni sodnik Almir Kurspahić, ki ni sledil navedbam tožilstva o surovem ravnanju in trajni pohabitvi. Je pa izpostavil, da za več konjev ni bilo ustrezno poskrbljen­o, trpeli so, krme ni bilo dovolj, veterinars­ka in kovaška oskrba sta bili pomanjklji­vi, primanjkov­alo jim je ustreznih hranil. Najhuje je bilo s kobilo Ano Pan Vito, ki je imela eno kopito razklano, iz njega je tekel gnojni izcedek, začel se je že vnetni proces gnitja kosti, zaradi česar so jo morali 11 mesecev pozneje evtanazira­ti. Njeno stanje se je v zavetišču za živali na Polzeli močno izboljšalo, a gnitje kosti je bilo prehudo, njeno telo ni zmoglo več.

Kdaj bo sojenje, še ni znano

Kdaj bo zadeva znova prišla na sodišče, še ni znano, bo pa moral poleg Klemenčiča na zatožno klop sesti tudi

Franc Krošelj, za katerega je prvostopen­jsko sodišče ocenilo, da je bil tudi skrbnik konj, zato je bil lani obsojen na pogojno kazen šest mesecev zapora v preizkusni dobi treh let. Sam je že takrat poskušal prepričati sodišče, da je Klemenčiču le delal uslugo, saj je odklepal posestvo, ko so živalim pripeljali hrano in vodo, naredil je torej le to, kar mu je naročil Klemenčič, o nobeni živali pa ni odločal ali odgovarjal zanjo niti ni imel teh pristojnos­ti. »Le pomagal je na prošnjo Klemenčiča, v zahvalo pa se je znašel v kazenskem postopku,« je pred izrekom sodbe dejal Krošljev odvetnik Dušan Medved.

Je pa višje sodišče Jožeta Klemenčiča oprostilo kaznivega dejanja oškodovanj­a tujih pravic, ko je junija 2017, tik pred javno dražbo, ki jo je zaradi poplačila upnikov razpisalo ljubljansk­o sodišče, dal s posestva odpeljati prikolico za prevoz konj. Sprva je bil za to dejanje obsojen na denarno kazen 900 evrov.

 ??  ??
 ?? FOTO: DURŠTVO ZA ZAŠČITO KONJ POLZELA FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Ana Pan Vita ob odvzemu
Jože Klemenčič je bil posestnik, lastnik in skrbnik živali.
FOTO: DURŠTVO ZA ZAŠČITO KONJ POLZELA FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Ana Pan Vita ob odvzemu Jože Klemenčič je bil posestnik, lastnik in skrbnik živali.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Včasih je bilo v Cundrovcu več sto konj.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Včasih je bilo v Cundrovcu več sto konj.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia