Slovenske Novice

Zlato jabolko jeseni

Iz kakija pripravimo številne odlične sladice, imeniten je v kombinacij­i z jogurtom, skuto ali smetano; najboljši je povsem mehak

- Alenka Kociper

Najboljši je svež, tudi v sladicah ga pogosto uporabljam­o surovega.

Jesen se sicer že pomika proti zimi, a svežega, slastnega sadja v sadovnjaki­h še ne zmanjka. Med najbolj sočne, okusne in zdrave sadeže pozne jeseni, ki jih bomo uživali vse do decembra, spada kaki, zlato jabolko jeseni. Gre za čudovit in tudi pri nas precej priljublje­n sadež, ki izvira z Japonske in Kitajske. V naših krajih ga gojijo predvsem na Goriškem in Primorskem, v zavetnih in toplih legah pa bo uspeval tudi na celini. Plodove obiramo konec oktobra in novembra, zorijo pa takrat, ko listje že odpade z drevesa. Poberemo lahko tudi nedozorele plodove, ki jih pustimo stati na sobni temperatur­i, omedili se bodo v tednu ali dveh. Če jih kupujemo, si lahko naredimo zalogo. Če jih želimo čim prej porabiti, jih pustimo v stanovanju, saj potrebujej­o vsaj dvajset stopinj, da se omedijo, preostale spravimo v klet, kjer bodo počakali, da pridejo na vrsto. Poznamo več sort kakija, ki se razlikujej­o po okusu in strukturi, lahko so izrazito sladki ali malce trpki, mehki, da zrelo meso zajemamo z žlico, ali čvrsti, da vanje zagrizemo kot v jabolko. Zrel kaki je zelo sladak, tako da tudi v slaščicah ne potrebuje dodatnega sladkorja. Najboljši je svež, tudi v slaščicah ga pogosto uporabljam­o surovega. Mehke sorte izdolbemo iz olupka, sočno meso zmečkamo z vilicami in mu dodajamo različne sestavine, stepeno sladko smetano, jogurt ali skuto, pa druge vrste sadja, oreške in semena. Okusen je tudi pečen v kolaču ali piti, vendar za tovrstno pecivo uporabimo čvrste sorte, ki jih lahko, tako kot jabolka, narežemo na krhlje.

Iz kakija skuhamo odlično marmelado, imeniten je v različnih kremah in pudingih, tudi v jogurtovi ali smetanovi strjenki. Plodove lahko sušimo, za kar uporabimo še čvrste. Narežemo jih na krhlje in rezine, podobno kot jabolka, in posušimo v pečici ali sušilniku za sadje. Hranimo jih v zaprti posodi. Kaki lahko prav tako zamrznemo, najbolje zmletega v kašo, ne bo pa narobe, če zamrznemo kar cele plodove. Priporočlj­ivo ga je uživati tudi zato, ker je izjemno bogat z vitamini in minerali, a ima malo kalorij, čeprav je sladak. Kar je odlično za vse, ki se izogibajo belemu sladkorju, hkrati pa so sladkosned­i.

 ?? FOTO: SMARINA/ GETTY IMAGES ?? Preden dozori, ima trpek okus, dobro zrel pa je izjemno sladek.
FOTO: SMARINA/ GETTY IMAGES Preden dozori, ima trpek okus, dobro zrel pa je izjemno sladek.
 ?? FOTO: KASIA2003/ GETTY IMAGES ?? Kaki je imeniten tudi v pitah.
FOTO: KASIA2003/ GETTY IMAGES Kaki je imeniten tudi v pitah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia