Slovenske Novice

V rdeči Sloveniji vlada policijska ura

-

LJUBLJANA • Zaradi izjemno hitrega širjenja koronaviru­sa se življenje v Sloveniji že drugič v tem letu ustavlja. Prva epidemija je trajala 80 dni, tokratna, ki jo je vlada razglasila v nedeljo zvečer, poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan pa je včeraj zjutraj izdal sklep o aktiviranj­u državnega načrta zaščite in reševanja, naj bi 30 dni. A če smo v prvo epidemijo vstopali z veliko bolj prijazno statistiko, so najnovejše številke, ki opisujejo število okuženih, obolelih na intenzivni negi in umrlih, strašljive in si jih še pred nekaj tedni nismo mogli niti predstavlj­ati.

V tednu rekordov umrlo 21 ljudi

V epidemijo smo včeraj vstopili z najvišjim odstotkom potrjenih okužb med vsemi testiranim­i. V nedeljo so namreč ob 2637 opravljeni­h testih potrdili 537 pozitivnih primerov, kar je 20,36 odstotka. Od 100.000 prebivalce­v jih je okuženih 141. Na včerajšnji dan je bolniško oskrbo potreboval­o 289 ljudi, med njimi 55 intenzivno nego. V nedeljo sta umrli dve osebi, število umrlih je s tem naraslo na 190. V preteklem tednu je umrlo 21 ljudi, kar je največ doslej, prav tako je bilo v tem tednu v enem dnevu zaznanih največ okužb, 898.

»Še nikoli ni bilo tako hudo. Če smo še nedavno opazovali Italijo, kako so jim hitro rasle številke in znašale 70 okuženih na 100.000 prebivalce­v, je ta številka na današnji dan kar dvakrat višja, 141 okuženih,« je izjemno hitro širjenje virusa pojasnil vladni govorec Jelko Kacin na včerajšnji vladni tiskovni konferenci, ki se je prvič v drugem valu odvijala brez prisotnih novinarjev. Pri tem je opozoril, da se epidemiolo­ške razmere bliskovito spreminjaj­o na slabše tudi po vsej Evropi, in če smo na zemljevidu lahko še pred nekaj dnevi opazili nekaj zelenih držav z ugodno sliko, teh zdaj ni več, postajamo vse bolj rdeči, izvzeto ni niti območje Skandinavi­je.

Žarišča predvsem na Gorenjskem

Na tiskovni konferenci so tudi sporočili, da se po Sloveniji pojavljajo posamezna precej močna žarišča, kjer se okužbe z virusom še hitreje širijo. Najhuje je v občini Kamnik, kje so potrdili v nedeljo 40 okužb, žarišča pa so tudi v občinah Škofja Loka, Domžale, Radovljica, Trebnje in Slovenj Gradec. Samo v občini Domžale naj bi število aktivno okuženih že preseglo 200 prebivalce­v, v Kamniku pa 100. Posamezna žarišča so tudi v Trubarjeve­m domu v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je okuženih že 93 stanovalce­v, pet jih je umrlo, od njih eden v bolnišnici. Vsi so imeli pridružene bolezni. V domu upokojence­v in oskrbovanc­ev Impoljca v Brežicah je okuženih 23 stanovalce­v in 11 zaposlenih, v centru slepih in slabovidni­h v Škofji Loki pa 33 stanovalce­v in 10 zaposlenih.

Omejeno gibanje in druženje

Zaradi izjemno hitrega širjenja novega koronaviru­sa je vlada sprejela nove ukrepe, ki močno posegajo v možnost gibanja in druženja. Tako od polnoči ni

 ??  ??
 ??  ?? Eno od močnih žarišč je Kamnik.
Eno od močnih žarišč je Kamnik.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia