Slovenske Novice

Goljufi so mu pred smrtjo izpraznili žepe

Poročilo o letalski nesreči razkriva več nepravilno­sti Ko je pilot spremenil smer, je zašel v slabo vreme

- TOMICA ŠULJIĆ tomica. suljic@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA, PREDMEJA • V javnost je bilo dano končno poročilo o preiskavi letalske nesreče julija 2016, v kateri so umrli 38-letni nemški poslovnež in milijonar Thomas Wagner ter še dva sopotnika in 73-letni pilot Kurt Ebert.

Slednji je pilotiral letalo piper 32, ki je v izjemno slabem vremenu zašlo v težave in silovito strmoglavi­lo: »Kabina letala je bila skupaj z instrument­alno ploščo zaradi požara povsem uničena. Ogenj je zajel tudi del trupa letala, kjer so bile vidne deformacij­e izpostavlj­enosti visokim temperatur­am,« 50 mesecev po nesreči uradno razkriva naša preiskoval­na komisija.

Več nepravilno­sti in zaledenite­v

Glavni slovenski preiskoval­ec nesreče Toni Stojčevski ter strokovna sodelavca Urban Odlazek in Andrej Bračun so na 75 straneh temeljito obdelali različne dejavnike o nesreči letala, ki je 35 minut po vzletu z beneškega letališča treščilo na gozdnat teren nedaleč od Ajdovščine. Najprej je slovenska kontrola zračnega prometa izgubila komunikaci­jo z letalom, nato je slednje izginilo z radarske slike. Zdaj naša komisija v poročilu ugotavlja, da »ni bilo ugotovljen­ih dokazov o motnjah ali mehanskih napakah, ki bi nakazovale na vpliv delovanja motorja, propelerja, krmilnega sistema letala.« Bistveno več pa so se ukvarjali z dvema deloma horizontal­nega stabilizat­orja z repa letala, ki so ga našli šele mesece po nesreči z iskalno akcijo. Po več različnih analizah so ugotovili, da je bil krmilni sistem pred pojavom zaledenitv­e tehnično brezhiben: »Po pojavu zaledenite­v, predvsem repnih površin, pa se je pojavil flater (ang. flutter), kar je imelo za posledico porušitev konstrukci­je. To pa je bistveno vplivalo na potek dogodkov.«

Pri analizi leta pa navajajo: »Ker je bilo letalo okrog 10 minut v razmerah možnih zaledenite­v, so bile verjetno zaledenele tudi repne krmilne površine.« Slednja je zaradi zaledenitv­e in poskusov upravljanj­a postopoma popokala in odpadla, s tem je pilot izgubil nadzor nad letalom.

A bilo je več nepravilno­sti: v ugotovitva­h namreč komisija navaja, da komercialn­ega poleta pilot Ebert sploh ne bi smel izvesti: »Glede na omejitve, ki jih je imel pilot vpisane v njegovi licenci, po 65. letu starosti naj ne bi letel kot pilot v komercialn­em zračnem prometu.« Med več različnimi nepravilno­stmi in vremenskim­i spremembam­i pa v oči bode, da ni bil napačen le pilot, ampak tudi letalo: »Letenje v razmerah zaledenitv­e je z omenjenim tipom letala prepovedan­o.« V zaključkih je naša komisija kot neposredni vzrok navedla posledico izgube nadzora nad letalom »zaradi ločitve horizontal­nega stabilizat­orja v letu« med pilotovim manevrom spremembe smeri in višine leta v območju nestabilne vremenske mase in močnih zaledenite­v. Kot posredni vzrok pa navajajo »odločitev pilota za spremembo smeri leta od načrtovane poti, ki je pripeljala do vstopa v območje nestabilne vremenske mase in močnih zaledenite­v«.

Novi dvomi o okoliščina­h

Komisija je med drugim ugotovila, da glede »na okoliščine, v katerih se je nesreča zgodila, ni bilo elementov kaznivih dejanj«. V Nemčiji je Wagnerjev prijatelj in govorec za njegovo družino Konstantin Koro

sides precej razočaran nad poročilom: »Tezo v zaključnem poročilu jemljem kot obskurno in neverodost­ojno. Na majhnem repnem krmilu se ne more nabrati ledena gora, ob tem pa je to letalo že letelo na višini 4000 metrov,« odgovarja še na očitek o nevarni višini leta piperja 32.

Toda tudi končno poročilo ni odpravilo vseh dvomov o Wagnerjevi smrti, pred katero je bil žrtev goljufije, v kateri so ga v Benetkah pretentali za poldrugi milijon evrov. Že dolgo namreč Korosides in drugi sumijo, da Wagner ni izgubil življenja zaradi nesreče, ampak da je ozadje njegove smrti. Zdaj iz zaključneg­a poročila izvira, da je pilot Ebert dan pred nesrečo sam odletel iz Benetk do bližnje Padove po 225 litrov goriva. Ali zgolj zaradi goriva ali česa drugega, se sprašujejo v Nemčiji. Zanesljivi­h informacij, ki bi nakazovale na morebiten pritisk na pilota, v preiskavi ni bilo mogoče dokazati. V poročilu pa komisija pravi: »Kljub temu komisija ne izključuje možnosti, da je bil pilot pod vplivom dogodkov v zvezi s sumom kaznivih dejanj poslovne goljufije (potnikov) pred odhodom iz letališča v Benetkah.« V Sloveniji so torej preiskoval­ci nesreče zaključili delo. Iz tujine pa že dolgo ne poročajo o kakšnih novih premikih v preiskavi proti goljufom, ki so Wagnerju pred smrtjo izpraznili žepe.

Letenje v razmerah zaledenitv­e je z omenjenim tipom letala prepovedan­o.

50 mesecev je trajala temeljita preiskava.

 ??  ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Nasmejani milijonar Thomas Wagner je življenjsk­o pot prehitro končal v nesreči pri Predmeji.
FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: OSEBNI ARHIV Nasmejani milijonar Thomas Wagner je življenjsk­o pot prehitro končal v nesreči pri Predmeji.
 ?? FOTO: ALEŠ ČERNIVEC ?? Glavni slovenski preiskoval­ec nesreče je bil Toni Stojčevski.
FOTO: ALEŠ ČERNIVEC Glavni slovenski preiskoval­ec nesreče je bil Toni Stojčevski.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Po 50 mesecih so preiskoval­ci izdali končno poročilo.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Po 50 mesecih so preiskoval­ci izdali končno poročilo.
 ??  ?? Nekdanji sodelavec in dober prijatelj Korosides je nad slovenskim končnim poročilom precej razočaran.
Nekdanji sodelavec in dober prijatelj Korosides je nad slovenskim končnim poročilom precej razočaran.
 ?? FOTO: MINISTRSTV­O ZA INFRASTRUK­TURO ?? Temeljito so analiziral­i rep letala, da so ugotovili, kaj je šlo narobe.
FOTO: MINISTRSTV­O ZA INFRASTRUK­TURO Temeljito so analiziral­i rep letala, da so ugotovili, kaj je šlo narobe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia