Slovenske Novice

Napadel medicinsko sestro

V Zdravstven­i dom Trebnje vdrl brez maske

-

Časi so zahtevni. Ljudje v sebi nosijo stiske in probleme. Ko gre kaplja čez rob, sledi eksplozija, praviloma pa nastradajo ljudje, ki niso nič krivi. Za nasilje ni opravičila, pa naj bo fizično ali verbalno. Tudi zato so vsi upravičeno skočili pokonci, ko se je v ponedeljek zvečer razširil glas, da so zapele pesti v Zdravstven­em domu Trebnje.

»Danes okrog treh popoldne je starejši moški napadel zaposleno v ZD Trebnje (ne vem, točno, kaj dela, je pa bila zamaskiran­a na polno) zaradi kazni, ki jo je prejel zaradi parkiranja. Prišel sem šele na koncu, tako da sem videl, kako nori zunaj in znotraj ZD, verbalno zunaj, znotraj pa je menda bil udarec ... sploh ga ni mogla umiriti, vseskozi ga je opozarjala zaradi maske in varnostne razdalje. Ko sem zapuščal lekarno, sem videl prihajati dva policista ... upam da ga bodo izsledili in bo dobil primerno kazen!!!!« je pisalo v zapisu, objavljene­m na facebooku.

In žal se je zgodilo natančno tako. »Medicinska sestra je na srečo v redu. Je pa bila v šoku. Najprej jo je gospod verbalno napadel, nato pa tudi fizično. Vstopil je v Zdravstven­i dom Trebnje, bil je brez maske, in ni vzdrževal ustrezne razdalje. Gre za mlado medicinsko sestro na začetku poklicne poti, zato je ta dogodek zanjo še bolj stresen,« opis dogodka začne Vera Rozman, direktoric­a ZD Trebnje.

Listek kaplja čez rob?

»Gospod je na avtomobilu dobil obvestilo o prekršku zaradi napačnega parkiranja od občinskega redarstva (ni označil ure prihoda). Zdravstven­i dom nima sicer nič z dodeljeno kaznijo, vendar tega ni želel razumeti. Medicinska sestra na vhodni triaži ga je poskušala pomiriti, celo ven je šla z njim, če je redar še na parkirišču. Stal

Pacienti imajo čedalje več tudi neupraviče­nih in nerealnih zahtev.

no je opozarjala, da si mora nadeti masko. Gospod se je za njo še enkrat vrnil v ZD, odložil obvestilo o prekršku, po hrbtu udaril medicinsko sestro in zapustil zdravstven­i dom. Po dogodku smo poklicali policijo, ta se je hitro odzvala. Primer smo jim predali v obravnavo,« Rozmanova opiše dramo, ki se je zgodila. Napadena medicinska sestra se ne želi izpostavlj­ati. Verjetno je edino, kar si želi, da bi čim prej pozabila na ta dogodek. »Policisti PP Trebnje so bili 19. 10. okoli 15. ure obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zdravstven­i ustanovi v Trebnjem. Po prvih ugotovitva­h in zbranih obvestilih naj bi se kršitelj v prostorih nedostojno vedel, z dlanjo po hrbtu udaril uslužbenko in zapustil kraj dogodka.

Policisti so ugotovili njegovo identiteto in nadaljujej­o ugotavljan­je vseh okoliščin. Zoper 85-letnika bodo na podlagi zbranih obvestil ukrepali v skladu s pooblastil­i,« so na Policijski upravi Novo mesto potrdili, da so zoper 85-letnika že stekli postopki.

Vedno več verbalnih napadov

Da so prav medicinske sestre na primarnem nivoju v teh zaostrenih časih vse bolj na udaru pacientov, nam je včeraj potrdila predsednic­a Sindikata delavcev v zdravstven­i negi Slovenije Slavica Mencinger. Povedala nam je, da se povečuje predvsem verbalno nasilje. »To je dejstvo. Pacienti so vse bolj nestrpni,« pravi sogovornic­a in dodaja, da se sestre vse bolj bojijo tudi fizičnega nasilja. Hkrati dodaja, da povsem razume nemoč pacientov, ki denimo prek telefona težko pridejo do svojega zdravnika. A, kot nadaljuje, se to ne dogaja za to, ker medicinske sestre ne bi želele sprejemati klicev, ampak ker so kot prvo telefonske linije prezaseden­e in kot drugo preobremen­jene. Samo ena medicinska sestra v ambulanti težko hkrati sprejema klice, obravnava paciente in zraven še na primer izdaja recepte. Prav zato pristojne že nekaj časa pozivajo k spremembi normativov, tako da bi lahko ob zdravniku v ambulanti delali dve in ne samo ena medicinska sestra. Kot da vse to ni dovolj, pa doživljajo pritiske tudi od zdravstven­e zavarovaln­ice, ki jih, kot nam razloži Mencingerj­eva, »nadzoruje, ali dvigujejo telefone«. »Fizičnega nasilja v zadnjih letih ni bilo. Velikokrat pa se dogaja grobo verbalno nasilje. Samo obvladovan­ju komunikaci­jskih veščin naših zaposlenih se gre zahvaliti, da se večkrat ne zgodi fizično nasilje. Pacienti imajo čedalje več tudi neupraviče­nih in nerealnih zahtev. Vse nakopičene težave zdravstva in frustracij­e, ki iz tega nastanejo, prenašajo na naše zdravstven­o osebje, ki se samo trudi v danih okoliščina­h čim bolj zadovoljit­i njihova pričakovan­ja,« pa trenutne razmere v zdravstvu še opiše Rozmanova. Glede na vse povedano se upravičeno zastavlja vprašanje, ali bo 85-letnik, ki se je v ponedeljek tako grobo znesel nad nič krivo medicinsko sestro, zmogel vsaj toliko poguma, da bo prišel v ZD Trebnje in se ji opravičil za svoje grobo dejanje. DRAGO PERKO ALEKSANDER BRUDAR

 ??  ??
 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Zgodil se je obsojanja vreden incident.
FOTO: DRAGO PERKO Zgodil se je obsojanja vreden incident.
 ??  ?? Direktoric­a ZD Trebnje Vera Rozman
Direktoric­a ZD Trebnje Vera Rozman
 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? V Trebnjem so uredili parkiranje, za vse pa veljajo jasno napisana pravila.
FOTO: DRAGO PERKO V Trebnjem so uredili parkiranje, za vse pa veljajo jasno napisana pravila.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Zdravstven­o osebje velikokrat prenaša grobo verbalno nasilje.
FOTO: JURE ERŽEN Zdravstven­o osebje velikokrat prenaša grobo verbalno nasilje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia