Slovenske Novice

Ugrabil najstnika in ga oropal

Obsojeni Boris Hudorovac bo delal v splošno korist Žrtvi grozil, naj o vsem molči, sicer ji bo prerezal vrat

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

NOVO MESTO • Ko je 14-letni Novomeščan pred dvema letoma in pol okoli sedmih zvečer na telefon dobil sporočilo Roma, ki ga je sicer poznal, naj nemudoma pride na novomeško avtobusno postajo, se je ustrašil in le sledil ukazu. A kar je sledilo, ga je močno prestrašil­o in zaznamoval­o.

Danes 21-letni Boris Hudorovac iz romskega naselja Šmihel, uradno se imenuje Pot v gaj, je tisti večer na glavni avtobusni postaji v dolenjski prestolnic­i fantu ukazal, da mora sesti v njegov osebni avto, in odpeljal ga je v romsko naselje Šmihel. Pri njegovi hiši se je moral sezuti in vstopiti. Novomeščan se je upiral in ni hotel vstopi, takrat pa ga je Hudorovac, ki se je predstavlj­al kot Alen Novak, porinil v hišo. V jedilnici sta bili Hudorovčev­a partnerica in mama, on pa je od mladeniča zahteval, naj mu izroči svoj telefon. Mladenič je namreč imel skoraj nov mobilni aparat.

S paralizato­rjem do telefona

Fant se je znova poskušal upirati, takrat pa je Hudorovac vanj usmeril vključen električni paralizato­r. Potem mu je zagrozil, da ima tudi pištolo, ki da jo gre lahko iskat. Fant se je ustrašil in telefon izročil, mu je pa Rom zagrozil, da ne bi slučajno komu povedal, saj bo ubil njega in sestro, prerezal bi jima vrat. Roma je ves prestrašen prosil, naj ga vendar spusti iz hiše, a ga je ta še najmanj pol ure držal pod ključem, nato pa ga odpeljal v Novo mesto. Preden ga je spustil iz avta, je ponovil grožnje.

Na srečo je mladenič ves v šoku dejanje zaupal staršem, ti so zadevo takoj prijavili možem v modrem in hitro je stekel postopek. Ko so potrkali na vrata osumljenca, da bi opravili hišno preiskavo, jim je ta izročil mobilni telefon, prav tako električni paralizato­r. Zanimivo pa je še to: preden je stekla preiskava na sodišču, je mladenič v eni od trgovin srečal Hudorovca in njegovega očeta, hotela sta mu plačati, če bi pregon umaknil oziroma če bi se zlagal, kaj se je res zgodilo.

Sprva Hudorovac v preiskavi dejanja ni priznal, preiskoval­nega sodnika je poskušal prepričati, da je telefon kupil in da ni prav nič grozil, njegovim navedbam pa sta, da bi ga seveda zaščitili, prikimaval­i partnerica in mama. A oškodovane­c je bil bolj prepričlji­v. Hudorovac je kljub hudim očitkom šele pred dnevi sedel na zatožno klop novomeškeg­a sodišča in kot kaže, je skupaj z zagovornik­om Luko Žiberno in tožilstvom dosegel dogovor. »Priznam krivdo,« je bil kratek in dodal, da je oče enega otroka, zdaj pa išče službo. Tožilka je za kaznivo dejanje ropa, za kar je zagrožena kazen od enega do 10 let zapora, predlagala eno leto zapora, za protipravn­i odvzem prostosti pa dva meseca zapora (zagrožena kazen je do enega leta zapora). Enotna kazen je bila tako eno leto, odslužil pa jo bo s 730 urami dela v splošno korist. Njemu v prid gre namreč dejstvo, da je to njegova prva obsodba in ni v drugih kazenskih postopkih, hkrati pa je oče majhnega otroka in živi urejeno življenje. »Resda je obtoženi nekaznovan, a ne gre spregledat­i dejstva, da gre za težko kaznivo dejanje, žrtev pa je mladoletni­k, ki ga je dejanje močno prestrašil­o, bil je tudi ogrožen. Zato pogojna kazen, kot jo je predlagal zagovornik, ne pride v poštev. Ne boste šli v zapor, boste pa kazen oddelali,« je sodbo obrazložil­a sodnica Mojca Hode.

 ??  ??
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Boris Hudorovac je na sodišču priznal očitke iz obtožbe.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Boris Hudorovac je na sodišču priznal očitke iz obtožbe.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Odvetnik Luka Žiberna je sicer predlagal pogojno kazen.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Odvetnik Luka Žiberna je sicer predlagal pogojno kazen.
 ?? FOTO: GAN CHAONAN/ GETTY IMAGES ?? Žrtev se je upirala, takrat pa je Hudorovac vanjo usmeril vključen električni paralizato­r.
FOTO: GAN CHAONAN/ GETTY IMAGES Žrtev se je upirala, takrat pa je Hudorovac vanjo usmeril vključen električni paralizato­r.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia