Slovenske Novice

Kralj razbesnel Nizozemce

Willem-Alexander in kraljica Maxima sta se sredi zaostrovan­ja ukrepov odpravila na dopust v Grčijo Zaradi burnega odziva sta se vrnila naslednji dan, premier je že prevzel odgovornos­t za spodrsljaj

-

KRALJ Willem-Alexander in kraljica Maxima sta se ravno v času, ko je Nizozemska sprejemala strožje ukrepe za omejevanje širjenja novega koronaviru­sa, odločila, da odletita na dopust v Grčijo. A tam sta ostala le en dan, saj so ljudje v njuni domovini ponoreli. »Nam pridigajo, naj ostanemo doma, ukrepi se še zaostrujej­o, ona dva pa hop na letalo in v tople kraje,« je denimo zapisal eden od ogorčenih Nizozemcev. Mnenje rojakov sta kralj in kraljica seveda nemudoma upoštevala in se vrnila, v skupni izjavi pa dejala, da »so se ju močni odzivi ljudi globoko dotaknili«, zato sta se odločila, da dopust predčasno prekineta. Kljub temu da nizozemska vlada odsvetuje vsa nenujna potovanja, pa pravita, da s poletom v Grčijo nista prekršila nobenih pravil. »Naj ne bo nobenega dvoma: da bi premagali covid-19, moramo upoštevati pravila, in razprava okrog najinega dopusta meče slabo luč na celotno situacijo,« sta še dodala.

Zadevo je obžaloval tudi nizozemski premier Mark Rutte, ki je dejal, da je ravnal narobe, ko jima ni še pred poletom svetoval, naj raje ostaneta doma. V pismu, ki ga je naslovil na parlament, je Rutte med drugim zapisal, da se je »prepozno zavedel, da njun dopust zaradi vedno več okuženih in vedno ostrejših ukrepov ne bo možen v takšni obliki, kot je bilo sprva načrtovano«, in za spodrsljaj prevzel vso odgovornos­t. Na Nizozemske­m kraljeva družina namreč ne sprejema državniški­h odločitev in ni tista, ki vodi državo, to v njenem imenu počne služba za splošne zadeve, ki jo vodi premier, in ta je tudi odgovoren za vse, kar kralj in njegova žena rečeta ali storita.

B. K. P.

Nam pridigajo, naj ostanemo doma, ona dva pa hop na letalo in v tople kraje.

 ?? FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSE­N/ REUTERS ?? Kralj Willem-Alexander in kraljica Maxima sta slabo premišljen dopust po enem dnevu prekinila.
FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSE­N/ REUTERS Kralj Willem-Alexander in kraljica Maxima sta slabo premišljen dopust po enem dnevu prekinila.
 ?? FOTO: OLIVIER HOSLET/ REUTERS ?? Nizozemski premier se je opravičil tudi v pismu parlamentu.
FOTO: OLIVIER HOSLET/ REUTERS Nizozemski premier se je opravičil tudi v pismu parlamentu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia