Slovenske Novice

Veja je vzela sekača

Na Kočevskem je pri sečnji lesa življenje izgubil 42-letni delavec Kot kaže, se je veja odlomila pri vleki drugega zagozdeneg­a drevesa

-

KOČEVJE • »Stresno je vse skupaj okoli nas, preganjajo nas norme in hitenje. Ja, umirajo tudi mladi ljudje. Žalostno, a resnično. Se tega zavedamo v dneh pred vsemi svetimi?« se je utrgala misel vozniku, ki se je s parkirišča kočevskega mestnega pokopališč­a včeraj okoli desete ure odpeljal po mrliča v bližnjo vas. »Delovno mesto imam pač takšno, da preštevam umrle naravne smrti in smrtno ponesrečen­e – na cesti, v hišah ali v gozdu. Lani so gozdovi delavcem ponujali varno zavetje, letos pa …« razloži dolgoletni alfa in omega pogrebne službe Komunale Kočevje Nedeljko Dragojević.

Ni mu lahko, prizna, ko ga kot zadnjega pokličejo na kraj nesreče, saj še posebno svojce, potem ko svoje delo opravijo policija, gasilci in drugi pristojni organi, prešine bolečina ob njegovem prihodu. Tako je bilo tudi v ponedeljek, ko so kočevske policiste ob 14.30 obvestili, da je pri delu v gozdu nad ostanki nekdanje vasi Stara Morava pri sečnji lesa – zraven naj bi bila še dva delavca – umrl po naših podatkih 42-letni Ivica Per iz Kočevja, zaposlen v družbi Slovenski državni gozdovi.

Na strmi vlaki so še dan zatem sledi vozil in osebja, ki je poskušalo pomagati ponesrečen­cu. Na ravnem delu gozdne jase traktor s hlodom nakaže smer, kjer je zaradi hudih poškodb glave umrl sekač, rojen v hrvaški obmejni vasici onstran Kolpe. Nekaj korakov naprej se pobočje prevesi v strmino, globoko okoli petdeset metrov, ki ji pogled v dolino zakrivajo različna drevesa. Med njimi so tudi podrti jesenov hlod in še eno drevo ter še stoječa smrekova sušica z rdečo oznako RS in več zlomljenih vej. Potacana tla, ostanki prve pomoči in sledi krvi kažejo na velik trud, da bi pomagali ponesrečen­emu.

»Po doslej zbranih obvestilih je nanj padla veja, ki se je odlomila pri vleki drugega zagozdeneg­a drevesa. To so s pomočjo vitla poskušali spraviti na tla,« je sporočila policija. »O dogodku je bil obveščen delovni inšpektor, ki se je udeležil ogleda. Po vseh zbranih obvestilih bo o ugotovitva­h obveščeno pristojno tožilstvo,« je zapisal Tomaž Tomaževic, predstavni­k za odnose z javnostmi PU Ljubljana. Previdnost je bila Ivova življenjsk­a modrost. Bil je natančen pri vsem, česar se je lotil, potem ko je vse desetkrat pretuhtal, je tudi pravočasno naredil. Tudi druge vrline, ki so mu jih v zibelko položili starši, je znal prenašati na druge, pokojnega, ki je za seboj pustil mladoletna otroka in partnerico, kot vzornega delavca opišejo sodelavci.

MILAN GLAVONJIĆ

 ?? FOTOGRAFIJ­I: MILAN GLAVONJIĆ ?? Vrh te veje naj bi bil usoden za sekača.
FOTOGRAFIJ­I: MILAN GLAVONJIĆ Vrh te veje naj bi bil usoden za sekača.
 ??  ?? Vstop v mirni del kočevskih gozdov
Vstop v mirni del kočevskih gozdov

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia