Slovenske Novice

Tratnik napovedal Rogličevo rdečo majico

Neverjetno in zgodovinsk­o za slovensko kolesarstv­o Slovenca na isti dan slavila zmago na Giru in Vuelti

- LJUBLJANA MIHA HOČEVAR

• Nismo se še naveličali zgodovinsk­ih dnevov za slovensko kolesarstv­o. In 20. oktober 2020 bo gotovo za vselej poseben, na isti dan sta etapno zmago na tritedensk­ih dirkah slavila dva Slovenca, najprej je bil v 16. etapi Gira najboljši Jan Tratnik, nato pa v 1. etapi Vuelte še Primož Roglič. To je bila prva tovrstna priložnost doslej, saj sta se zaradi koronskega koledarja prvič prekrižala dva »grand toura« in Slovenca sta pobrala vse. Roglič je potrdil, kar so potihem upali njegovi navijači. Na Vuelti je spet v vrhunski formi, v kateri je malodane nedotaklji­v. Na vzponu na Arrate je ob pomoči moštvenega kolega iz Jumba Visme Seppa Kussa brez težav odgovarjal na vse napade, v kratkem ciljnem spustu pa je v zadnjem kilometru napadel v svojem slogu in nihče mu ni mogel slediti. Rdeča majica najboljšeg­a na dirki tako ostaja na istih ramah, na katerih je končala Vuelto 2019. Roglič je s svojo 8. letošnjo zmago le še potrdil, da je prvi favorit v Španiji. Njegovi številni tekmeci pa so se morali sprijaznit­i s tem, da jih čaka izjemno težko delo, če že niso izločeni iz igre za vrh v skupnem seštevku. Pravi polom je doživel štirikratn­i zmagovalec Toura Chris Froome, tempu najboljših ni mogel slediti niti Tom Dumoulin, ki je bil na startu še enakovrede­n kapetan ekipe Jumbo Visma, že 173 km pozneje pa je jasno, da je Roglič vodja nizozemske zasedbe. Da slovensko vrhunsko kolesarstv­o nista samo Primož Roglič in Tadej Pogačar, je le dobro uro prej v 16. etapi Gira potrdil Jan Tratnik, ki je v velikem slogu slavil največjo zmago v karieri. Na tritedensk­i dirki bi 30-letni Idrijčan to stežka storil bližje domu. Najboljši je bil v San Danieleju, streljaj od slovenske meje. Slovenski kolesarji vsekakor radi opozorijo nase, ko na Giru dirkajo blizu doma. Najodmevne­jši dosežek doslej pri tem sicer še vedno pripada Luki Mezgecu, ki je leta 2014 dobil sklepno etapo dirke po Italije v Trstu.

Zagledal Uršo in zmagal

Včeraj pa se je med zmagovalce na rožnati dirki v Furlaniji - Julijski krajini vpisal še Tratnik, ki je najprej navdušil s pravo vožnjo na kronometer, nato pa še s pretkanost­jo v sprintu navkreber. Slovenski član ekipe Bahrain-McLaren je bil med kar 28 ubežniki na 229 km dolgi preizkušnj­i od Vidma do San Danieleja, okoli 50 km pred ciljem pa se je odločil, da je čas za akcijo. Ostal je sam v ospredju in si prikolesar­il slabo minuto prednosti pred zasledoval­ci. Na zadnjem vzponu na Ragogno ga je sicer ujel Avstralec Ben O'Connor, s katerim sta skupaj nadaljeval­a proti cilju. Ko je padla odločitev o zmagovalcu, pa ni bilo dvoma. Slovenec je v zadnjem kilometru šest let mlajšemu tekmecu prepustil mesto na čelu, 600 metrov pred ciljem, kjer je bila cesta najbolj strma, pa močno pospešil. O'Connor ni imel odgovora in Tratnik se je lahko z dvignjenim­i rokami naužil največjega uspeha v karieri. »Še vedno ne verjamem, da sem zmagal. Napadel sem od daleč, ker v ubežni skupini ni bilo več prave sloge. Najprej sem bil z Boarom, nato sam. Ko se mi je pridružil O'Connor, sem mislil, da mi ne bo uspelo, saj me je ujel z veliko močjo. Na koncu pa je bil razplet popoln zame. Ker smo blizu Sloveniji, sta bila tu tudi moj brat in moje dekle, tako da si lahko zamišljate, kako čustven trenutek je to zame. V zadnjem kilometru sem bil sicer že povsem izčrpan, a sem pospešil na vso moč, ko sem 500 m pred ciljem videl svojo punco. Našel sem dodatno energijo, ki me je popeljala do zmage,« je Urši zasluge pripisal Tratnik, za katerega je bila to 9. zmaga med profesiona­lci, prva na tritedensk­ih dirkah in druga v svetovni seriji. Nazadnje je zmagal na lanskem prologu dirke po Romandiji, na katerem je za nekaj stotink sekunde ugnal Primoža Rogliča. Sicer pa je Sjuk postal peti slovenski etapni zmagovalec na Giru po Mezgecu, Rogliču, Mateju Mohoriču in Janu Polancu.

 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Jan Tratnik (levo) je slavil zmago v 16. etapi Gira, dobro uro pozneje je bil Primož Roglič najboljši v 1. etapi Vuelte.
FOTO: FACEBOOK Jan Tratnik (levo) je slavil zmago v 16. etapi Gira, dobro uro pozneje je bil Primož Roglič najboljši v 1. etapi Vuelte.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia