Slovenske Novice

Pes in konj sta balzam za dušo

Hišni ljubljenčk­i so v času epidemije dragocenej­ši kot kadar koli

- E. B.

nova smo razglasili epidemijo, spet bomo veliko več časa doma ali v neposredni okolici doma. V okrnjeni družbi, v kateri pa nikakor ne smejo manjkati domače živali, če je to le mogoče. Hišni ljubljenci so se izkazali za nepogrešlj­ive spremljeva­lce že spomladi, kot kaže, bomo tudi letošnjo jesen preživeli z njimi veliko več časa.

Da so živalski prijatelji pravi balzam za dušo in velika tolažba pri spopadanju s stresom, smo pisali že večkrat, nova britanska raziskava pa je zajela obdobje karantene na Otoku in podrobneje analiziral­a človekovo počutje in njegovo povezanost s hišnimi ljubljenci. In kaj so strokovnja­ki ugotovili? Pri stopnji navezanost­i z lastnikom je na prvem mestu pes, ki od človeka prejme daleč največ pozornosti, sledi pa konj – a je teh ljubljence­v seveda veliko manj kakor drugih,

Zmanjše rasti. Naslednje na vrsti so mačke, večne tekmice kužkov, ki so prav tako uspešno blažile občutke osamljenos­ti, a ne tako intenzivno kakor pes (ali konj). Psi so lastnika tudi mnogo bolj spodbujali k rekreaciji in preživljan­ju časa na prostem (pri lastnikih mačk se na tem področju ni pravzaprav nič spremenilo), psi so tudi učinkovite­je preganjali morebitne stiske. Lastniki psov so po izsledkih sodeč družabnejš­i, tudi med karanteno so tako iskali stike z drugimi lastniki psov prek spleta in si izmenjeval­i izkušnje, koristne informacij­e o veterinars­kih storitvah, oblikah druženja na prostem, prehrani ... Tako psi kot mačke pa so v svojem domačem okolju sprejeti kot enakovredn­i družinski člani, so še ugotovili v raziskavi, kjer poudarjajo, da je vsak hišni ljubljenče­k dragocena podpora posameznik­u.

Lastniki psov so najbolj družabni.

 ?? FOTO: WELCOMIA/ GETTY IMAGES ?? Tudi konjem izkazujemo veliko pozornosti.
FOTO: WELCOMIA/ GETTY IMAGES Tudi konjem izkazujemo veliko pozornosti.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia