Slovenske Novice

Električni VW tudi pri nas

- Ajaž Vrabec

sprejme 385 litrov prtljage. Pogonska moč pri prvih modelih v Sloveniji bo 150 kilovatov (204 konjskih moči), pozneje bosta na voljo še motorja s 107 in 93 kW.

Med baterijami smo najprej preizkusil­i srednjo s kapaciteto 58 kWh (tovarniška obljuba o dosegu je 420 km), na voljo je še najmočnejš­a baterija s 77 kWh ( 550 km), prihodnje leto pride še najšibkejš­a s 45 kWh ( 330 km). Kot rečeno, preizkusil­i smo srednjo, pri kateri je obljuba o 420 kilometrih dosega, toda realnost kaže, da se giblje med 300 in 330 kilometri.

Ampak številke ostanejo na papirju in ne razkrijejo največje prednosti ID.3 – voznih lastnosti. Pelje se enako kot avtomobili z motorji z notranjim izgorevanj­em, pri čemer mu pomaga tudi nizko težišče. Vprašanje pa je, ali bo vzdržala vsa elektronik­a. ID.3 je povsem nova zgodba, ki skriva tudi pasti: denimo na prvih vožnjah v Nemčiji je zmrznil navigacijs­ki sistem.

Visoka pričakovan­ja Cenovni razpon za model z baterijo srednje moči se brez subvencije začne pri 38.207 evrih, model z najmočnejš­o baterijo stane brez subvencije 47.719 evrov, prihodnje leto pa bodo tisti z najšibkejš­o baterijo stali brez subvencije 30.839 evrov. Do konca leta 2020 sicer pričakujej­o, da bodo prodali dvesto primerkov (pred koronakriz­o so pričakoval­i prodajo 270), prihodnje leto pa vsaj 400, pri čemer navajajo številke, o katerih so povsem gotovi.

Pri prvih naročilih opažajo, da so stranke približno polovično razporejen­e med pravne in fizične osebe, pri čemer so med fizičnimi entuziasti nad električni­mi avtomobili. Zaradi koronakriz­e in večje zaščite osebnih podatkov (GDPR) pa prvih kupcev niso povpraševa­li, kaj so vozili pred naročilom ID.3.

km obljublja srednja baterija; realneje od 300 do 330 km.

 ??  ?? Trenutno sta na voljo dva baterijska sklopa.
Trenutno sta na voljo dva baterijska sklopa.
 ??  ?? Platforma MEB za nove Volkswagno­ve električne modele
Platforma MEB za nove Volkswagno­ve električne modele
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia