Slovenske Novice

Empatija

- VESO STOJANOV veso. stojanov@ slovensken­ovice. si

Način komunikaci­je je iz dveh premierk naredil pravi državnici in popularni voditeljic­i.

Ta in prebrati konec tedna o volilnem je bilo uspehu mogoče novozelan- veliko slišati dske času premierke epidemije postala Jacinde resnična Ardern, kako voditeljic­a je v svoje države in zato bogato nagrajena na volitvah. Nekje so zapisali, da Ardernova pooseblja pravo kombinacij­o sočutja, poguma, nadzora in posluha za ljudi, ki so ključni za dobrega voditelja v vseh kriznih časih, zato ni čudno, da je tako popularna in z lahkoto prepriča Novozeland­ce, da so skupni napori in spoštovanj­e ukrepov nekaj, kar bo prispevalo v dobrobit družbe. Podobno popularna je tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, ki ji je zaradi načina vodenja v času epidemije uspelo dvigniti ne le številke svoje popularnos­ti, temveč je zaradi tega prevesila javnomnenj­sko tehtnico v prid samostojne Škotske, za kar se tako odločno zavzema. Razlogov, kako je lahko obema to uspelo, je veliko, a v prvi vrsti sta seveda pravilna komunikaci­ja in stik z ljudmi. Pogosto, če je bilo potrebno, tudi vsak dan, sta se obe neposredno prek televizijs­kih nagovorov obračali na ljudi, jih bodrili in ves čas gradili na občutku, da lahko kot skupnost premagajo vsako težavo, ne le virusa.

Prav ta način komunikaci­je je iz njiju naredil pravi državnici in popularni voditeljic­i. Za razliko od naših, ki tovrstne empatije in načina obračanja k državljano­m v času krize niso imeli oziroma je nimajo. Lep primer je to nedeljsko popoldne, ko predsednik

vlade najprej v nagovoru ljudstvu poskuša umirjati ljudi, ki so zaskrbljen­i zaradi velikega porasta števila obolelih s koronaviru­som, potem pa dve uri pozneje kar prek twitterja sporoči, da razglaša epidemijo. Najprej je ljudi pobožal, potem pa jih je usekal. Tako se ne dela.

Tudi zaradi tega je popularnos­t sedanje slovenske vlade čedalje manjša. Neprimerna komunikaci­ja z ljudmi je seveda zgolj osnova, če pustimo ob strani nepripravl­jenost oblasti na drugi val epidemije, saj so bili očitno pomembnejš­i vsi drugi ukrepi, ki z bojem proti virusu nimajo niti najmanjše zveze, imajo pa veliko z ideološko naravnanos­tjo vladajočih.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia