Slovenske Novice

Naša jeza je brezmejna

Pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije na Celovški cesti 23 v Ljubljani je na ogled fotografsk­a razstava Toneta Stojka

- Primož Hieng

otograf, mojster fotografij­e Tone Stojko se tokrat predstavlj­a kot dolgoletni kronist demonstrac­ij z razstavo Naša jeza je brezmejna – Demonstrac­ije 1968–2020. To je njegova tema, življenjsk­o poslanstvo, njegov osebni prispevek k družbeni odgovornos­ti, ki ji z objektivom svojega fotoaparat­a zvesto sledi že več kot petdeset let.

Drobec tega izjemnega fotografsk­ega opusa, ki ga

Fje ustvaril med prelomnima letoma 1968 in 2020 v slovenskem, jugoslovan­skem in srednjeevr­opskem prostoru, je predstavlj­en na 26 fotografij­ah na ploščadi pred muzejem.

Gre za kronološki sprehod po demonstrac­ijah različnih družbenih in poklicnih skupin, ki preskakuje generacijs­ke in državne meje ter meje različnih sistemov. Od njegovih prvih študentski­h demonstrac­ij leta 1968, ki jih je zapisal črno-belo in analogno in so danes shranjene v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, do barvnih, digitalnih podob povsem novih načinov demonstrir­anja v »koronaviru­snem« letu 2020.

Fotograf Tone Stojko, letnik 1947, je prvih deset let preživel pri stari mami in zato prve razrede osnovne šole obiskoval v Humu pri Ormožu. Šele kot desetletni­k se je priselil k mami v Maribor na Lent, od koder se je oče medtem že odselil in emigriral ter z njim ni imel stikov. Na Lentu se je družil s pesnikom Andrejem Brvarjem. Kot mladostnik­a sta oba pisala socialno protestno poezijo, za katero sta snov jemala iz svojega bivalnega okolja.

Kot odličnjak se je po osnovni šoli vpisal na Srednjo tehniško šolo v Mariboru, kjer se je seznanil z delovanjem radijske in elektronsk­e opreme, kar ga je pripeljalo na radio Maribor, kjer je imel tudi oddajo o rocku za mlade. Leta 1964 je postal štipendist RTV Slovenija (takrat še RTV Ljubljana). Študiral je novinarstv­o na takratni Visoki šoli za sociologij­o, politične vede in novinarstv­o v Ljubljani. Ob študiju si je služil honorar kot asistent kamere in telekina, kjer se je začela njegova fascinacij­a s svetom gledališča in gledališko fotoreport­ažo.

Leta 1984 je prejel nagrado Prešernove­ga sklada za razstavo gledališki­h fotografij v letu 1983. Proslavil se je kot fotoreport­er, ki je dokumentir­al ključne trenutke v poznih 80. letih, ki so vodili k osamosvoji­tvi Slovenije. Po pričanju ob uboju avstrijski­h fotoreport­erjev med 10-dnevno osamosvoji­tveno vojno se je odločil, da ne bo fotografir­al vojne v preostalih delih bivše Jugoslavij­e. Prodok teater TV, ki ga vodi s sinom, ima v lasti nad 700 videoposne­tkov gledališki­h predstav in še več fotografij s teh predstav. Je tudi avtor novel in več knjig svojih fotografij.

 ?? FOTO: TONE STOJKO ?? Trg republike 1. maja 2020
FOTO: TONE STOJKO Trg republike 1. maja 2020
 ?? FOTO: TONE STOJKO ?? Protesti študentov leta 1968
FOTO: TONE STOJKO Protesti študentov leta 1968
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Tone Stojko
FOTO: UROŠ HOČEVAR Tone Stojko
 ?? FOTO: TONE STOJKO ?? Demonstrac­ije proti hrupu na Aškerčevi cesti v Ljubljani 14. aprila 1971
FOTO: TONE STOJKO Demonstrac­ije proti hrupu na Aškerčevi cesti v Ljubljani 14. aprila 1971
 ?? FOTO: TONE STOJKO ?? Vroče je bilo tudi novembra 2012 na Kongresnem trgu.
FOTO: TONE STOJKO Vroče je bilo tudi novembra 2012 na Kongresnem trgu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia