Slovenske Novice

Na dražbi bo Duh vrtnice

Škrlatno rožnati lepotec iz rudnika v Rusiji bo iztržil več kot 30 milijonov Veliko povpraševa­nje po barvno razkošnih diamantih, ki so v naravi redki

-

NI TAKO POSEBEN po teži, ampak po barvi, so navdušeni pri dražbeni hiši Sotheby's, kjer se novembra pripravlja­jo na prodajo izjemno redkega diamanta: zaklad, ki so ga izkopali v rudniku v Rusiji, je namreč škrlatno rožnatega odtenka, ki je v naravi zelo redek, le odstotek tako obarvanih pa je večji od enega karata, so še pojasnili.

Za Azijce naložba Duh vrtnice, kot se imenuje diamant po istoimensk­em ruskem baletu, bo novega lastnika dobil čez nekaj tednov, pričakujej­o pa, da bo bogatun odštel kar 32 milijonov evrov. Poznavalci domnevajo, da bo diamant pritegnil pozornost predvsem azijskih milijonarj­ev, ki so si lahko oči na njem napasli v Hongkongu, Singapurju in Tajpeju, kjer je bil razstavlje­n pred velikim finalom v švicarski Ženevi.

Duh vrtnice je tako rekoč popoln, najvišje ocene je dosegel tako v barvi in jasnosti kot v kemični čistosti, takšne ocene pa si prislužita le dva odstotka diamantov. Ovalnega lepotca so izklesali iz 27,85-karatnega kamna, ki so ga izkopali v ruskem rudniku Ebeljakh na severovzho­du države, ki je v lasti rudarskega velikana Alrosa. Tako velikega rožnatega diamanta niso v Rusiji odkrili še nikoli, so ponosni najditelji, ki so obrušenega in sijočega premierno predstavil­i februarja 2019.

Da bo Duh vrtnice na dražbi dosegel vrtoglavi znesek, strokovnja­ki ne dvomijo, povpraševa­nje po barvno razkošnih, predvsem rožnatih diamantih se je v zadnjem desetletju namreč občutno povečalo, dragi kamni pa so, kot rečeno, vse bolj priljublje­na naložba azijskih bogatunov. Na dražbah so vsi po vrsti dosegli izjemne vsote, rekordno pa je dosegel Pink Star, 59,6-karatna Rožnata zvezda, ki je aprila 2017 pri dražbeni hiši Sotheby's v Hongkongu iztržila dih jemajočih 65 milijonov evrov. E. B.

ki ga je dosegel Pink Star.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Takšnega barvnega odtenka ne pomnijo.
FOTO: REUTERS Takšnega barvnega odtenka ne pomnijo.
 ?? FOTO: Š SIU CHIU/ REUTERS ?? Rožnata zvezda se za zdaj zdi neprekoslj­iva.
FOTO: Š SIU CHIU/ REUTERS Rožnata zvezda se za zdaj zdi neprekoslj­iva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia