Slovenske Novice

Za 25.000 evrov je naročil umor

Alen Žilić se je zaradi udarca v restavraci­ji želel odkrižati napadalca Naročil je njegov umor, a ni računal, da ga bo najeti prijavil policiji

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

»Tega ne bom poslušal! Tako kot ste Noviča

obsodili, pa je bil nato oproščen 30 let zapora. Gospa sodnica, zamislite se lahko. Tega res ne morem verjeti. Ali me lahko pogledate v oči in rečete, da sem kriv?« Tako se je včeraj odzval 36-letni Alen Žilić, ko je v sodni dvorani ljubljansk­ega okrožnega sodišča sodnica Špela Koleta

izrekla, da je kriv neuspešneg­a napeljevan­ja Amirja Ogreševića k umoru D. D., in sicer iz brezobzirn­ega maščevanja. »Vas gledam v oči in sem prebrala sodbo in ste krivi,« mu je odgovorila sodnica, ki je v nadaljevan­ju sodbo obrazložil­a le še novinarjem in tožilcu. Žilić je namreč skupaj z odvetnikom, svojim bratom ter pravosodni­ma policistom­a predčasno zapustil dvorano. Že v zaključnih besedah je večkrat poudaril, da ni kriv. In prav zato je tudi njegov zagovornik Vanja Radanovič predlagal, naj mu sodišče izreče oprostilno sodbo in nikakor ne naloži predlagani­h osmih let zapora. Na koncu se je zgodilo prav to, saj je po mnenju sodnice osem let za rešetkami primerna kazen. Edina olajševaln­a okoliščina, na katero se je pri tem lahko naslonilo sodišče, je bila le Žilićeva nepredkazn­ovanost, ki pa, kot je dodala sodnica, tudi »nima posebne teže, ker gre za mlado osebo«. Med oteževalne okoliščine je sodišče štelo samo težo in način storitve kaznivega deja

nja ter tudi to, da je

Ogreševiću večkrat govoril, naj ubije D. D. In tudi, da je, glede na to, da je Ogrešević brez denarja oziroma zaposlitve, menil, da bo zanj obljubljen­i denar dovolj močan razlog, da nekoga ubije.

Konec s filmsko aretacijo

Žilić je bil obsojen, da je od 17. 12. 2019 do 7. 1. 2020 v Ljubljani

Ogreševiću izročil pištolo taurus, kalibra 38, z naboji, in mu obljubil 25.000 evrov, če umori D. D. Temu se je želel maščevati za dogodek v lokalu Rogovilc v Ljubljani 17. decembra lani, ker je takrat D. D. Žiliću pod brado postavil pištolo in ga slikal s telefonom. Hkrati ga je tudi močno udaril s pištolo in ga poškodoval. Obtoženi je napeljevan­je Ogreševića k umoru stopnjeval tako, da je začel nositi neprebojni jopič in pištolo sig sauer, ter z izjavami, da bo Ogreševevi­ć zdaj njegov vojak. Od njega je tudi zahteval, da sta šla večkrat v Črnuče, da bi tam izsledila D. D. Zagotavlja­l mu je, da ga bo po umoru spravil iz države, poskrbel za njegove otroke in plačal odvetniške storitve. No, načrt se Žiliću ni izšel, saj je Ogrešević 7. januarja letos vse to povedal policiji in jim tudi izročil pištolo. Še istega dne je sledila filmska aretacija Žilića na Letališki cesti v bližini nakupovaln­ega središča BTC. Na sebi je obtoženi nosil neprebojni jopič (v zagovoru je trdil, da zato, ker se je bal, da ga bo Ogrešević ubil), policija pa mu je poleg mobilnih telefonov zasegla tudi pištolo z nabojnikom, za katero je Žilić na začetku sojenja trdil, da ni bila njegova.

Ogreševiću očital konstrukt

Nasprotno kot tožilstvo je bil Žilić prepričan, da niti ena Ogreševiće­va navedba ni bila podprta z dokazi. Pa tudi, da je ta ves čas postopka spreminjal svoje izjave. Spomnil je na dogodek 6. januarja letos, ko je, kot je povedal, Ogrešević pred hotelom Stil streljal nanj, nato pa pobegnil s taksijem.

»Zakaj ni takoj poklical policije, ampak jo je šele čez štiri ure? Zato, ker je potreboval čas, da kreira konstrukt laži, da bi mene obtožili. Ker je vedel, da ga bom ovadil za poskus umora,« je trdil obtoženi in še, da je Ogrešević z lažmi »pridobival čas, da manipulira z dokazi in ustrahuje priče«.

Da je mogoče v celoti verjeti izpovedi Ogreševića in da mu glede tega potrjujejo tudi druge zaslišane priče ter drugi dokazi, pa je v obrazložit­vi sodbe poudarila sodnica. To, da je D. D. na sojenju zanikal, da je v restavraci­ji udaril obtoženega, pa se zdi sodnici povsem normalno, saj bi drugače lahko še sebe spravil v kazenski postopek. Žilić, ki še čuti posledice napada Mehmeda Mahmuto

vića v ljubljansk­em priporu, domnevnega roparja in posiljeval­ca ljubljansk­ih prostitutk, zaradi ponovitven­e nevarnosti do pravnomočn­osti sodbe ostaja v priporu.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Seli se za rešetke.
FOTO: MARKO FEIST Seli se za rešetke.
 ?? FOTO: TONE PERIĆ ?? Filmska aretacija v začetku januarja pred BTC
FOTO: TONE PERIĆ Filmska aretacija v začetku januarja pred BTC
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKO FEIST FOTO: MARKO FEIST ?? Alen Žilić ni želel poslušati obrazložit­ve sodbe.
Odvetnik Vanja Radanovič je bil prepričan, da bi moralo sodišče njegovega klienta oprostiti.
FOTO: MARKO FEIST FOTO: MARKO FEIST Alen Žilić ni želel poslušati obrazložit­ve sodbe. Odvetnik Vanja Radanovič je bil prepričan, da bi moralo sodišče njegovega klienta oprostiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia