Slovenske Novice

Van Halenovi kitari na prodaj

Dve iz zakladnice glasbil decembra iščeta novega lastnika Tudi likovni umetnini, ne le glasbeni

- E. B.

LOS ANGELES • Smrt Eddieja Van Halena, ki je pred tedni, pri 65 letih, izgubil boj z rakom, je šokirala glasbeni svet in pretresla oboževalce, najbolj goreči (in tisti z najbolj polnimi žepi) pa se bodo lahko vsaj malce potolažili z dragim spominkom na rockerskeg­a zvezdnika. Na prodaj bosta namreč poslikani kitari, ki ju je s črtastimi vzorci ozaljšal mojster sam. Glasbili bosta na prodaj pri avkcijski hiši Julien, in sicer decembra, ikonični kitari, poudarjajo strokovnja­ki, nista le dragoceni kot glasbena spominka, temveč tudi kot likovni umetnini, saj sta zaradi izvirnega videza postali prepoznave­n znak kitarista in tudi celotne zasedbe, seveda, ob Eddiejevih akrobatski­h podvigih na odru. Ena je črna z abstraktni­m belim vzorcem, druga pa rdeča z belimi in črnimi črtami; kupec bo prejel tudi fotografij­i, ki prikazujet­a Van Halena, kako slika po kupljenih glasbilih, kot dokaz o pristnosti, dragocena kosa glasbene zgodovine pa bosta po pričakovan­jih strokovnja­kov iztržila po sto tisočakov.

Zasedba, ki sta jo ustanovila slovita brata, velja za eno najuspešne­jših rockovskih skupin, Eddiejeve pisane kitare pa so postale simboli številnih razprodani­h turnej in plošč. Ena od njih bo na prodaj že prej, in sicer novembra na spletni dražbi pri Heritage Auctions, decembra pa sledita drugi dve poslastici, ki se bosta za novega lastnika potegovali ob eni od kitar Nirvanineg­a Curta Cobaina, beli rokavici

Michaela Jacksona, črnem jopiču Lady Gaga, rokopisu pesmi Davida Bowieja in klasični obleki z biseri pop kraljice Madonne.

Glasbeni virtuoz je bil tudi likovni umetnik.

 ?? VIR: YOUTUBE ?? Njegovi odrski nastopi so nepozabni.
VIR: YOUTUBE Njegovi odrski nastopi so nepozabni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia