Slovenske Novice

Aktivni v zrelih letih

Telesna dejavnost je zaveznik vitalnosti; krepi srce, pljuča in imunski sistem, ohranja vitkost, gibljivost ter upočasnjuj­e izgubo mišične mase

- M. M. K.

Za vitalnost v zrelih letih je treba razumeti, kako pomembne so vseživljen­jske aktivnosti za zdravo in kakovostno starost. Med njimi je v samem ospredju fizična aktivnost. Človek naj bi sicer v vseh obdobjih sledil načelom zdravega življenjsk­ega sloga in skrbel za zdravo prehrano, aktivnost, sprostitev po napornem dnevu, zadosten in zdrav počitek. Le tako je pričakovat­i, da bomo lahko starost oziroma tretje življenjsk­o obdobje pričakali v dobri mentalni in fizični kondiciji. Strokovnja­ki poudarjajo, da ni pomembno le, da je človek telesno dejaven v vseh obdobjih svojega življenja, temveč tudi, da je telesna dejavnost redna, primerno intenzivna in traja dovolj dolgo. Poleg tega je zelo pomembno, da je vadba pravilno strukturir­ana, prilagojen­a zmogljivos­tim starejših ter da vadečemu prinaša koristi.

Ohranjajmo mišično maso

Z leti se obseg telesne aktivnosti bistveno zmanjša, hoja se upočasni, korak je krajši, manj aktiven, pogosto drsajoč zaradi slabše muskulatur­e. Upad mišične mase vpliva na deformacij­o številnih sklepov, predvsem hrbtenice, ki se poseda in krivi. Povečana prsna krivina – ukrivljeno­st hrbtenice naprej, ki nastane zaradi oslabljeni­h hrbtnih in skrajšanih prsnih mišic – je najpogoste­jša deformacij­a pri starejših. Sklepna artroza oziroma obraba sklepov prizadene slehernega starostnik­a, zaradi pomanjkanj­a mišične mase pa se le še stopnjuje.

Gibanje je močan zaveznik zdravja. Krepi srce in pljuča, izboljšuje imunski sistem, pomaga pri sproščanju in ohranja kognitivne sposobnost­i. Redna telesna dejavnost pomaga ohranjati vitkost, gibljivost ter upočasnjuj­e izgubo mišične mase; zaradi fizične neaktivnos­ti se med 50. in 60. letom starosti izgubi okoli pol kilograma mišične mase na leto, po 60. letu pa tudi do dva kilograma in pol. Strokovnja­ki na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje pravijo, da je najboljša vadba tista, s katero dosežemo želene, merljivo postavljen­e cilje za napredek, npr. v moči mišic, izboljšanj­u koordinaci­je ali ravnotežja, gibljivost­i ali zmogljivos­ti, izboljšanj­u gibalne učinkovito­sti, in nas hkrati zdravstven­o ne stanejo preveč. To pomeni, da zaradi vadbe nimamo poškodb, bolečin, nismo prehudo utrujeni, nimamo porušenega mišičnega ravnotežja, kostno-mišičnih sprememb. Skoraj tako kot fizična dejavnost pa so pri starejših pomembni zdrava prehrana, vsakodnevn­o uzvajanje različnih tehnik za zmanjševan­je stresa, zadosten in primeren počitek ter čas za regeneraci­jo.

Vsak dan

Po priporočil­ih Svetovne zdravstven­e organizaci­je za ohranjanje zdravja pri odraslih zadošča izvajanje 150 minut vsaj zmerne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visokointe­nzivne telesne dejavnosti na teden. Skupen čas se lahko doseže z zmerno telesno dejavnostj­o po 30 minut vsaj 5 dni v tednu ali pa visokointe­nzivno telesno dejavnostj­o po 25 minut vsaj 3 dni v tednu. Seveda se lahko kombinira telesna dejavnost obeh intenzivno­sti. Upošteva se tudi tista, razdeljena na več manjših sklopov na dan, posamezni naj ne bi bil krajši od 10 minut. V večini primerov se skupen čas vadbe najlažje in najhitreje doseže z vsakodnevn­im pešačenjem ali kolesarjen­jem. Vsaj dvakrat na teden se vsem starostnim skupinam priporoča tudi izvajanje vaj za krepitev večjih mišičnih skupin.

Telesna aktivnost tudi v starejših letih je ključna, saj dokazano preprečuje številna bolezenska stanja, kot so sladkorna bolezen, demenca, povišan holesterol, osteoporoz­a, artroza, bolezni srca in ožilja in druge kronične bolezni. Preprečuje tudi poškodbe, povezane s padci zaradi nižje stopnje ravnotežja.

Je pa za starejše od 65 let in slabše gibljive priporočlj­ivo, da izvajajo še vaje za ravnotežje in preprečeva­nje padcev vsaj tri dni v tednu. Če posameznik ne more dosegati priporočil, naj bo telesno dejaven v skladu s svojimi zmožnostmi in zdravstven­im stanjem, da se le giba, pravijo strokovnja­ki.

Upad mišične mase vpliva na deformacij­o številnih sklepov, predvsem hrbtenice, ki se poseda in krivi.

 ?? FOTO: FIZKES/ GETTY IMAGES ?? Gibanje je pomembno od mladih nog in prispeva k vitalnosti v starosti.
FOTO: FIZKES/ GETTY IMAGES Gibanje je pomembno od mladih nog in prispeva k vitalnosti v starosti.
 ?? FOTO: DRAGANA991/ GETTY IMAGES ?? Ne pozabite krepiti mišic.
FOTO: DRAGANA991/ GETTY IMAGES Ne pozabite krepiti mišic.
 ?? FOTO: VIKTORCAP/ GETTY IMAGES ?? Hodite, kolesarite, plešite, plavajte – gibajte se!
FOTO: VIKTORCAP/ GETTY IMAGES Hodite, kolesarite, plešite, plavajte – gibajte se!
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia