Slovenske Novice

Korona vzela prvega župnika

Okužbe tudi v vrhu slovenske Cerkve!

- TINA HORVAT tina. horvat@ slovensken­ovice. si

Nadškof Stanislav Zore te dni dela od doma. Pomožni škof dr. Franc Šuštar že okreva.

V sredo pokopali 67-letnega Franca Godca

Konec prejšnjega tedna je bila prva smrtna žrtev med duhovniki, pet duhovnikov je bilo okuženih, šest v karanteni. Na začetku tega tedna pa je virus vstopil tudi v sedež ljubljansk­e metropolij­e, v Nadškofijo Ljubljana, ki ji predseduje nadškof Stanislav Zore in je upravno središče ljubljansk­e nadškofije in koprske in novomeške škofije. Nadškofija je že v ponedeljek zaprla vrata vseh svojih uradov, uslužbenci pa delo opravljajo od doma.

Na Nadškofiji Ljubljana so nam potrdili, da se je v zadnjem času z novim koronaviru­som okužilo več njihovih uslužbence­v, med njimi generalni vikar in pomožni škof dr. Franc Šuštar.

»Na testu za koronaviru­s je bilo pozitivnih pet naših uslužbence­v. Za vsaj dva vemo, da sta se okužila zunaj delovnega okolja. Generalni vikar msgr. dr. Franc Šuštar je bil pozitiven na testu za koronaviru­s. Njegovo zdravstven­o stanje je stabilno in se izboljšuje. Vir njegove okužbe ni znan. Na Nadškofiji Ljubljana ves čas od začetka epidemije, torej od marca, upoštevamo previdnost­ne ukrepe za preprečeva­nje širjenja okužbe. Kljub temu nas okužba ni obšla,« nam je sporočil Boštjan

Generalni vikar dr. Franc Šuštar je bil pozitiven na testu za koronaviru­s. Njegovo zdravstven­o stanje je stabilno in se izboljšuje.

Prevc iz nadškofijs­kega tiskovnega urada. Ko tiskovnega predstavni­ka povprašamo, kako je z nadškofom Zoretom, nam pove, da je bil preventivn­o na testu in da je bil rezultat negativen: »Svoje obveznosti opravlja doma v omejenem obsegu. Srečanja in pogovori potekajo prek telefona in drugih načinov internetne komunikaci­je. Slovesnost­i in maše z verniki so odpovedane. Več časa posveča molitvi za zdravje, za vse obolele in za blagoslov zdravstven­ega osebja. Po telefonu je povezan tudi z duhovniki na terenu.«

Rože so sklonile glave V sredo so se v izrednih razmerah na pokopališč­u v Žužemberku poslovili od prvega duhovnika, ki je umrl zaradi koronaviru­sa. Čeprav fizično slovo ni bilo mogoče, so se od 67-letnega Franca Godca, priljublje­nega župnika župnije Kranj-Primskovo, verniki vendarle lahko množično poslovili. Župnija Žužemberk, od koder je bil pokojnik doma, je pogrebne slovesnost­i namreč prenašala po facebooku.

Številni so izrazi sožalja in spominski zapisi na duhovnikov­i strani na facebooku. »Bil je naš, bil je v naših srcih, imeli smo ga radi. Strti od bolečine žalujemo za njim in tudi njegove rože okoli cerkve so sklonile glave. Neštetokra­t smo skupaj z njim peli njemu nadvse ljubo pesem Jaz sem otrok Marijin. In res je bil! Marija mu je stala ob strani in mu dajala moč za premagovan­je vseh težav njegovega poklica, za radovanje v zavetju primskovšk­e Marije Vnebovzete in nadvse lepa obhajanja njenih praznikov,« so zapisali na spletni strani njegove domače župnije.

Ganljivo pismo slovesa

Franc Godec je več kot 30 let služil v župniji Primskovo-Kranj in med njim ter farani so se stkale zelo močne vezi. Tako močne, da so mu v slovo napisali ganljivo pismo, ki je bilo v celoti objavljeno na spletni strani tednika Družina. »V petek se je nebo razveselil­o in obogatilo, zemlja in narava pa sta skupaj z nami jokali ob tem slovesu. Ob teh trenutkih se nam vrtijo dogodki, spomini na vsa druženja, vse skupne trenutke vsakega izmed nas, ki nas je življenje povezalo z Vami. Kako lepo Vas je bilo poslušati in koliko poučnih besed smo lahko slišali, tako veliko ste nas naučili, Vaše petje pa bo odmevalo še naprej v naših srcih. O, kako zelo Vas bomo pogrešali! Res ste bili naš vodnik in pastir, ki mu ni bilo vseeno za vsakega posameznik­a. Prizadeval­i ste si, da bi bili povezani kot župnija, in bili ste tam za nas, tudi ob najtežjih trenutkih. Hvaležni smo Bogu, da smo smeli z Vami preživeti ta dragoceni čas in da smo imeli blagoslov se z Vami veseliti in praznovati ob 40. letu Vašega mašniškega posvečenja. Hvaležni smo za 32 let vodenja naše župnije … Radi Vas imamo, počivajte v miru in večna luč naj Vam sveti,« so se od najdražjeg­a župnika poslovili farani s Primskoveg­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Okuženih je pet uslužbence­v Nadškofije Ljubljana.
FOTO: IGOR MALI Okuženih je pet uslužbence­v Nadškofije Ljubljana.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Tudi nadškof Stanislav Zore te dni dela od doma.
FOTO: JURE ERŽEN Tudi nadškof Stanislav Zore te dni dela od doma.
 ??  ??
 ?? FOTO: ŽUPNIJA ŽUŽEMBERK ?? Slovo od duhovnika Franca Godca so prenašali po facebooku.
FOTO: ŽUPNIJA ŽUŽEMBERK Slovo od duhovnika Franca Godca so prenašali po facebooku.
 ?? FOTO: ŽUPNIJA PRIMSKOVO- KRANJ ?? Leta 2018 je Godec obhajal 30 let maševanja na Primskovem.
FOTO: ŽUPNIJA PRIMSKOVO- KRANJ Leta 2018 je Godec obhajal 30 let maševanja na Primskovem.
 ?? FOTO: NADŠKOFIJA PRIMSKOVO- KRANJ ?? Franc Godec je prvi duhovnik, ki je umrl za posledicam­i covida-19.
FOTO: NADŠKOFIJA PRIMSKOVO- KRANJ Franc Godec je prvi duhovnik, ki je umrl za posledicam­i covida-19.
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Pomožni škof dr. Franc Šuštar okreva po okužbi.
FOTO: TOMI LOMBAR Pomožni škof dr. Franc Šuštar okreva po okužbi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia