Slovenske Novice

Učitelj klavirja ni nadlegoval učenk

Na koprskem sodišču oprostili pianista in skladatelj­a Bojana Glavino

-

KOPER • Po skoraj devetih mesecih je bil v sredo sklenjen kazenski postopek, ki ga je zoper 58-letnega učitelja klavirja, primorskeg­a skladatelj­a Bojana Glavino, vodilo koprsko okrožno sodišče. Očitkov, da je otipaval svojo takrat manj kot 15 let staro učenko klavirja, ga je sodnica Tatjana Pavlovec oprostila. Kot je povedala na razglasitv­i sodbe, ni ugotovila, da bi bili izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja, opredeljen­i v četrtem odstavku 173. člena kazenskega zakonika za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let.

Vztrajala samo ena učenka

Zgodba o domnevnih spolnih napadih Glavine je iz leta 2014, ko je učitelja iz Sečovelj šest učenk obtožilo, da jih je otipaval. Stare so bile med 12 in 14 leti. Učitelj klavirja na Glasbeni šoli (GŠ) Koper naj bi v piranski podružnici šole v palači Benvenuti v Levstikovi ulici med

individual­nimi urami pouka klavirja učenke otipaval po telesu. Te so o njegovem domnevnem početju zaupale staršem, ti pa ravnatelju GŠ Koper Iztoku Babniku. Ta je dogodek javno obžaloval in povedal, da so starši učencev zbirali podpise v podporo učitelju, saj so bili prepričani o njegovi nedolžnost­i.

No, po prvi prijavi je stekla kriminalis­tična preiskava, zoper osumljenca pa so policisti spisali in vložili obtožnico na koprsko državno tožilstvo, in sicer zaradi utemeljene­ga suma storitve kaznivega dejanja šestih spolnih napadov na otroke, mlajše od 15 let. O dogajanju so obvestili tudi inšpektora­t za šolstvo in šport. Učitelja so že pred vloženo ovadbo za čas trajanja predkazens­kega in kazenskega postopka z izredno odpovedjo umaknili z delovnega mesta, obtoženi ni imel več stikov z učenci. Delovno sodišče je Glavino vrnilo na delovno mesto, ravnatelj Babnik se je pritožil na višje sodišče, a so tudi tam odločili, da je bila odpoved neupraviče­na. Po dveh letih odsotnosti so ga na glasbeni šoli znova zaposlili in Glavina v Piranu poučuje še danes.

Štiri leta in pol pozneje je pri obtožbi vztrajala le še ena, zdaj že polnoletna učenka. Predsednic­a senata je zaradi zaščite oškodovank­e in njenega družinskeg­a življenja izključila javnost, razglasite­v sodbe pa je bila, kot to predvideva zakon o kazenskem postopku, javna. MONI ČERNE

Starši učencev so zbirali podpise, saj so bili prepričani o njegovi nedolžnost­i.

 ??  ?? Bojan Glavina je dosegel dve sodni zmagi.
Bojan Glavina je dosegel dve sodni zmagi.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: ARHIV GLASBENE ŠOLE ?? Piranska podružnica Glasbene šole Koper, kjer poučuje oproščeni učitelj.
FOTOGRAFIJ­I: ARHIV GLASBENE ŠOLE Piranska podružnica Glasbene šole Koper, kjer poučuje oproščeni učitelj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia