Slovenske Novice

Direktorju ukradel mercedesa

Tatovi dragih avtomobilo­v so se spravili na slovenske poslovneže Oškodovani šefi Spara, Planike in Autocommer­cea

- BOŠTJAN CELEC bostjan. celec@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Kdo ve, koliko Poljakov je pred tremi leti kolovratil­o po Sloveniji z enim samim namenom; krasti drage avtomobile. Pri vseh tatvinah pa se je pojavilo ime 41-letnega Poljaka Radoslawa Antonija Grudniewsk­ega. Kazen zaradi kraje 60.000 evrov vrednega BMW 530 (vozil ga je donedavni predsednik uprave Spara Igor Mervič) in več kot 80.000 evrov vrednega mercedes-benza S350 (lastnik je bil solastnik Planike Benjamin Fugina) je že odslužil, proti njemu poteka sodni postopek zaradi tatvine 50.110 evrov vrednega BMW X5, ki je pripadal Summit leasingu oziroma uporabniku Medinu Nasufoskem­u. Pred kratkim pa ga je doletela še ena obtožba: zaradi njega je moral pešačiti Rasto Oderlap, direktor podjetja Autocommer­ce, ki na slovenskem avtomobils­kem trgu zastopa blagovno znamko Mercedes-Benz: kot se spodobi, mu je Poljak speljal ravno mercedesa.

Ni bila enkratna epizoda

Grudniewsk­i je bil z rojakoma, Jakubom Jelenskim in Piotrom Pawlom Bubienczyk­om, predlani spoznan za krivega, da so torej v noči na 9. november 2017 v Ljubljani s pomočjo motilca radijskih signalov Sparu ukradli beemveja, noč pozneje pa Fugini mercedesa. Po kraji beemveja so se prek Avstrije namenili na Poljsko, ko so jih poskušali legitimira­ti beljaški policisti, pa so se podali v beg. Ukradeni avto so pustili v hosti, s svojim beemvejem pa so se vrnili v Ljubljano in Fugini ukradli mercedesa. V gozdu blizu Vrhnike so ga skoraj popol

Do dragocenih jeklenih konjičkov so prišli s pomočjo motilca radijskih signalov.

noma razstavili, dele pa spravili v kombi, ki so ga imeli parkiraneg­a na Brezovici. Policisti so jih ujeli in strpali v pripor; prvoobtože­ni Grudniewsk­i je na ljubljansk­i okrožni sodniji stokal, da je šlo v primeru kraje Mervičeveg­a in Fuginovega avta za enkratno epizodo v njegovem življenju, ki je ne bi nikoli več ponovil, a se je izkazalo, da je debelo lagal. Ob koncu procesa so mu namreč tožilci sporočili, da preiskujej­o še nekaj kraj vozil, pri katerih naj bi imel vmes svoje prste. Čeprav je kazen leto in šest mesecev zapora pri nas prestal ter se vrnil na Poljsko, se je februarja letos pojavil na sodišču, kjer mu je tožilka Petra Lavrič predstavil­a očitek kraje še tretjega avtomobila, BMW X5 Nasufoskeg­a. Očitek je bil, da je s še enim rojakom »13. oktobra 2017 med polnočjo in šesto uro na Brezovici s specialno napravo odprl vrata beemveja, ki sta ga nato spravila v pogon in se z njim odpeljala«. Tudi to vozilo naj bi dobesedno razstavila, deli, ki so jih pozneje našli, so zadostoval­i za oceno zavarovaln­ice, da gre za tako imenovano totalko. »S tem je Summit leasing oškodovan za 50.110 evrov, škoda pa je nastala tudi Nasufovske­mu, ki je ostal brez torbice z dokumenti, ki je bila v vozilu,« se je glasila obtožba.

V zameno za priznanje krivde bi tožilstvo za Poljaka predlagalo kazen eno leto zapora. Ta je dejal, da krivdo priznava, ima pa pripombe glede vrednosti ukradenega avtomobila. »Klient je prepričan, da je bil ta vreden veliko manj kot 50 tisočakov, zato predlagam postavitev izvedenca ustrezne stroke, ki naj oceni njegovo vrednost,« je dejala odvetnica Sergeja Bogunič. Sodišče priznanja krivde ni sprejelo, od februarske­ga naroka pa se ni zgodilo nič.

Ključ v žepu, avta pa nikjer Grudniewsk­i se je vrnil v domovino, kjer ga je pred kratkim doletela nova obtožba, ki ga bremeni še ene kraje avtomobila višjega cenovnega razreda. Skupaj z Jelenskim in Dariusom Bogdanom Mazurkiewi­czem naj bi torej NLB Leasingu sunil mercedesa E220, ki ga je vozil prvi mož Autocommer­cea in predsednik najuspešne­jšega slovenskeg­a odbojkarsk­ega kluba ACH Volley. Oderlapu je v času sodnega zaslišanja spomin še malce opešal, dejal je, da je bil njegov službeni mercedes karavan odtujen izpred njegove domače hiše v letu 2016 ali 2017. Tožilka Irena Primic Kožuh ima natančnejš­e podatke. Trdi namreč, da so trije Poljaki lizinško hišo oškodovali »med 11. oktobrom 2017 od 20.00 do 12. oktobra do 6.15, ko so v Ljubljani z uporabo specialne naprave vstopili v zaklenjen avtomobil, ga spravili v pogon in se z njim odpeljali«. Vrednost ukradenega mercedesa je ocenjena na 62.000 evrov. Odperlap je dejal, da je bil dokaj nov, saj je od prve registraci­je poteklo manj kot pol leta. Spominjal se je, da je bil mercedes opremljen s sistemom Keyless Go, kar pomeni, da je odklepanje in zagon mogoče opraviti brez uporabe ključa, ki mora biti le v bližini. Ko je prišel pred domovanje, je avto zaklenil, ključ spravil v žep, naslednje jutro pa z njim ni imel več kaj odkleniti.

Ko so policisti ugotovili, kdo naj bi stal za krajo Oderlapove­ga mercedesa, sta bila Grudniewsk­i in Jelenski še za našimi zapahi, zato so ju lahko zaslišali. Na kratko sta rekla: »Takrat sploh nisva bila v Sloveniji.« Kdaj se bo proces začel, še ni znano.

 ??  ??
 ??  ?? Poljaki z Grudniewsk­im na čelu so kradli šefoma Spara in Planike.
Poljaki z Grudniewsk­im na čelu so kradli šefoma Spara in Planike.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Oderlap ga je zvečer parkiral pred domom, zjutraj ga ni bilo več.
FOTO: LEON VIDIC Oderlap ga je zvečer parkiral pred domom, zjutraj ga ni bilo več.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Mercedes, ki so ga ukradli šefu Autocommer­cea, je bil skoraj nov.
FOTO: JURE ERŽEN Mercedes, ki so ga ukradli šefu Autocommer­cea, je bil skoraj nov.
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Merviču so ukradli 60.000 evrov vrednega BMW 530.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Merviču so ukradli 60.000 evrov vrednega BMW 530.
 ??  ?? Škoda na Fuginovem mercedesu je bila ocenjena kot totalka.
Škoda na Fuginovem mercedesu je bila ocenjena kot totalka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia