Slovenske Novice

S službeno kartico zapravil 67 tisočakov

Dejan Radunić je bil zaposlen na britanskem veleposlan­ištvu Zapravljan­je je Jeseničana pripeljalo na zatožno klop sodišča

- JURE PREDANIČ jure. predanic@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Da bo skrbno pretehtal vsak izdatek, je moral svojemu delodajalc­u zagotoviti zdaj že nekdanji asistent na obrambnem oddelku in politični svetovalec veleposlan­ištva Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Dejan Radunić, ko so mu v roke zaupali službeno plačilno kartico. Z njo naj bi poravnaval stroške, povezane z njegovo službo. Glede tega, kako je treba ravnati s kartico, je moral, kot smo izvedeli, opraviti celo nekakšen tečaj. A je Radunića kljub temu zaneslo do te mere, da je v letih 2016 in 2017 zapravil vrtoglavih 67.200 evrov, in sicer v Sloveniji,

Avstriji, na Hrvaškem in v Veliki Britaniji.

Kavico, prosim

Začelo se je z razmeroma nizkimi zneski za plačila kavic, hrane in nakupovanj­em v živilskih trgovinah, pa plačevanje­m goriva, nadaljeval­o pa z računi v višini več stotakov, denimo za obleke, za najem avtomobila in pohištvo v Ikei. A preden je delodajale­c temu naredil konec, je Radunić plačeval račune v vrednosti tudi več tisoč evrov v Big Bangu in tudi v Applovih trgovinah – v teh je skupno zapravil skoraj 10.000 evrov. Radunićevo zapravljan­je je pod drobnogled vzelo tudi tožilstvo in zoper njega so zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupraviče­ne uporabe tujega premoženja spisali obtožnico. V teh dneh so ga povabili na ljubljansk­o okrožno sodišče na predobravn­avni narok, grozilo mu je od enega do osem let zapora.

Ime Dejan Radunić sicer ni neznanka, že pred desetletje­m je v javnosti odmevala afera v povezavi z njim. Kot strokovni sodelavec stranke Zares državnemu zboru kar 18 mesecev ni plačeval najemnine, smo pisali leta 2011, dve leti pozneje pa se je kljub temu zaposlil v kabinetu ministra za obrambo Romana Jakiča. Kot smo poročali, je imel Radunić težave s plačevanje­m najemnine tudi pozneje, ko je najel stanovanje v središču Ljubljane. Ljubljansk­a družba Arch Invest, ki mu je stanovanje oddala, je celo terjala dolg v višini 1700 evrov od njegovega delodajalc­a – takrat je bil to državni zbor.

Poplačal vse najemnine

Da je vse najemnine takrat poravnal in da zaradi tega ni bilo nobenega postopka, nam je Radunić včeraj zagotovil na sodišču, ko smo ga povprašali glede tega. Pred leti je neplačevan­je najemnine sicer označil kot svojo malomarnos­t, enake besede pa je Jeseničan izbral tokrat, ko je pred sodnikom Bernardom Tajnškom priznal krivdo za kaznivo dejanje, ki mu ga očitajo zaradi zlorabe kartice. »Priznam. V veliki meri je to moja napaka in malomarnos­t,« je povedal na včerajšnje­m naroku, oškodovane­mu veleposlan­ištvu pa je po nekaj obotavljan­ja priznal premoženjs­kopravni zahtevek v višini 67.200 evrov z obrestmi. Glede tega je bilo sprva namreč nekaj nesoglasja, saj je Radunić sodniku začel pojasnjeva­ti, da vse transakcij­e niso bile sporne oziroma nezakonite. A je po pojasnilu, da lahko prizna le obtožbo kot celoto, in po posvetu s svojo zagovornic­o po uradni dolžnosti Simono Zupan sodniku le odgovoril, da se je zgodilo tako, kot piše v obtožbi, in da torej prizna vse očitke. Tožilka Alenka Jesenko je za Radunića v primeru priznanja krivde predlagala eno leto in štiri mesece zapora. A 36-letniku za zapahe ne bo treba, saj bo kazen lahko »oddelal«. Strinjala se je namreč z alternativ­no obliko izvršitve kazni na način, da bo obtoženi opravil 970 ur dela v splošno korist. Zagovornic­a je ob tem sodišče opozorila, da je Radunić kaznivo dejanje priznal in se pokesal, oškodovanc­u pa je pripravlje­n povrniti nastalo škodo. Tudi ker je njegov kazenski list prazen in torej še nikoli ni bil obsojen za kaznivo dejanje, je alternativ­na oblika kazni po njenem mnenju primerna. Sodnik Tajnšek je obtoženčev­o krivdo sprejel in v celoti sledil tožilstvu pri odmeri kazni. Med drugim je dejal, da je upošteval olajševaln­e okoliščine, opozoril pa je tudi, da gre za zelo resno kaznivo dejanje in da je obtoženi zapravljal čedalje višje zneske. Ker je Radunić trenutno nezaposlen, bo lahko delal, je še zagotovil sodniku. Ta ga je ob izreku sodbe še opozoril, da se kazen, če dela v dveh letih od pravnomočn­osti sodbe ne bo opravil, lahko še vedno izvrši. Je pa Radunića, ker je nezaposlen, oprostil plačila stroškov postopka in nagrade svoje zagovornic­e. Nezaposlen­ost pa seveda ni izgovor, da mu ne bi bilo treba poravnati premoženjs­kopravnega zahtevka in oškodovanč­evih sodnih stroškov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kljub aferi so ga zaposlili v kabinetu ministra za obrambo Romana Jakiča.
Kljub aferi so ga zaposlili v kabinetu ministra za obrambo Romana Jakiča.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Sodišče se ga je usmililo in ga ni poslalo za zapahe.
FOTO: IGOR MALI Sodišče se ga je usmililo in ga ni poslalo za zapahe.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Začelo se je s kavicami.
FOTO: GETTY IMAGES Začelo se je s kavicami.
 ??  ?? Ime Dejana Radunića je v javnosti odmevalo že leta 2011 zaradi neplačevan­ja najemnin.
Ime Dejana Radunića je v javnosti odmevalo že leta 2011 zaradi neplačevan­ja najemnin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia