Slovenske Novice

Glasovanja za Titovo cesto ne bo

V Radencih izglasoval­i preložitev referendum­a Izvedba bi pomenila resno grožnjo za varnost in zdravje

- OSTE BAKAL oste.bakal@slovensken­ovice.si

RADENCI • Kar je bilo zaradi širjenja okužbe pričakovat­i, se je v zadovoljst­vo in veselje predlagate­lja, župana Romana Leljaka, tudi uresničilo. V Radencih namreč jutri, 25. oktobra, ne bo posvetoval­nega referendum­a, na katerem bi približno 4360 volilnih upravičenc­ev odgovarjal­o na šest vprašanj, med katerimi je v ospredju preimenova­nje Titove ceste v Radencih. Leljak je občanom, ki so že prejeli vabila na referendum, pred dnevi sporočil, da so članice in člani občinskega sveta na koresponde­nčni seji z 12 glasovi za (dva svetnika sta bila proti, dva sta se vzdržala) izglasoval­i preložitev referendum­a na primernejš­i čas. Kot je znano, je župan Leljak že pred dopisno sejo občinskega sveta predlagal občanom, naj se ne udeležijo referendum­a, ter jim priporočal, naj raje pazijo na zdravje sebe in svojih bližnjih. Takrat je dejal, da se nanj izvaja pritisk, da bi referendum izvedli. Po naših podatkih pri izvedbi ni vztrajala niti volilna komisija, predsednic­a pa naj bi županu odgovorila, da ne bo težav, če obstaja zakonska podlaga za preložitev referendum­a.

Bilo bi nerazumno in neodgovorn­o »Svetniki so o preložitvi posvetoval­nega referendum­a glasovali iz razlogov javne varnosti in javnega zdravja, saj je Vlada RS zaradi razširjeno­sti koronaviru­sa in izjemno slabe epidemiolo­ške slike v Sloveniji

15. oktobra v Uradnem listu

RS objavila več odlokov, ki določajo nove omejitve pri zbiranju in gibanju ljudi, organizira­nju prireditev, shodov, porok in verskih obredov, pri prehodu v druge regije, šolanju ter izvajanju nekaterih dejavnosti. Pri tem je bila občina Radenci uvrščena na rdeči seznam, za katerega veljajo še strožji ukrepi za zajezitev novega koronaviru­sa. Naknadno je Vlada RS na podlagi zakona o nalezljivi­h boleznih izdala še odlok o razglasitv­i epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države, kar dodatno potrjuje pravilnost odločitve občinskega sveta občine Radenci o prestavitv­i posvetoval­nega referendum­a. Referendum bi namreč poleg tega, da bi predstavlj­al nerazumno in neodgovorn­o tveganje ter nevarnost in resno grožnjo za javno varnost in zdravje občanov v občini Radenci, v tem trenutku hkrati pomenil kršitev ustavnih in zakonskih ter podzakonsk­ih določb in sprejetih urgentnih odlokov Vlade RS,« so pojasnili.

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitost­i akta o razpisu svetovalne­ga referendum­a.

Velerefere­ndum, kot so ga nekateri imenovali, poleg preimenova­nja Titove ceste v Radencih vsebuje še pet vprašanj, in sicer o zmanjšanju števila svetnikov, izgradnji javnega kopališča v Radencih in nove vežice v Kapeli, spremembi načina zagotavlja­nja gospodarsk­e javne službe oskrbe s pitno vodo ter priključit­vi zasebnih vodovodov na javno omrežje na območju celotne občine. Ustavno sodišče je na seji 8. oktobra zavrglo pobudo Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitost­i akta o razpisu svetovalne­ga referendum­a o preimenova­nju Titove ceste v Radencih. Sodišče ugotavlja, da pobudnik, sicer župan, ki pa je pobudo vložil kot občan, nima pravnega interesa za začetek postopka, zato referendum v Radencih lahko izpe

ljejo.

 ??  ?? Razpis referendum­a je skoraj soglasno podprl občinski svet.
Razpis referendum­a je skoraj soglasno podprl občinski svet.
 ??  ?? Čeprav je obljubljal drugače, župan Leljak ne glede na izid referendum­a ne bo odstopil.
Čeprav je obljubljal drugače, župan Leljak ne glede na izid referendum­a ne bo odstopil.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia