Slovenske Novice

Savinjska statističn­a regija

-

ganje po belih strminah. Bolj na vzhodnem delu Štajerske (nikakor to ni več Savinjska dolina) pa se bohotita Rogla in Mariborsko Pohorje, ki sta poligon za treninge mnogih vrhunskih tekmovalce­v na snegu, od Roka Marguča, Tima Mastnaka do Ilke Štuhec. Hkrati pa sta priljublje­na med rekreativn­imi smučarji in smučarji tekači, odlično je poskrbljen­o tudi za majhne otroke, na primer na Rogli s Škratovo učno potjo in primernimi tereni za prve smučarske zavoje. Ne gre zanemariti niti praznika na Ljubnem ob Savinji, kjer smučarske skakalke vsako leto bijejo boj s svetovno elito, iz teh krajev pa prihaja tudi smučarski šampion Timi Zajc. Da je tukaj valilnica vrhunskih športnikov, priča tudi zgodba o judo klubu Sankaku pod vodstvom Marjana Fabjana, ki je Sloveniji z Urško Žolnir, Lucijo Polavder ter Anamari Velenšek prinesel zlato in brona na olimpijski­h igrah.

Posebno zgodbo piše celjski rokometni klub RK Celje Pivovarna Laško. Pravijo, da ni Celjana, ki ne bi vsaj enkrat vstopil v hram slovenskeg­a rokometa, dvorano Zlatorog. V njem se pišejo tako slovenska nacionalna rokometna pravljica kakor klubska. Leta 2004 so Celjani v delirij spravili športni svet z naslovom evropskega klubskega prvaka. Rokometno mesto, od koder prihajajo najuspešne­jši slovenski rokometaši, kot so Rolando Pušnik, Uroš Šerbec, Aleš Pajovič, Luka Žvižej, Miša Marinček in mnogi drugi. S športom in športniki je bil vselej povezan tudi pivovarski velikan iz Laškega, kar ne čudi, saj je Savinjska dolina hmeljski raj.

Obsega alpski svet Zgornje Savinjske doline in tudi dela Kamniško-Savinjskih Alp, Spodnjo Savinjsko dolino, Kozjansko gričevje ter Velenjsko kotlino. Lahko bi rekli, da je takšna razmejitev precej nenavadna, če pogledamo, kje dejansko teče reka Savinja.

Zeleno zlato

Konec poletja tako vožnja od Trojan ponuja pogled na nasade hmelja, ki rase na širnih savinjskih poljanah. Prav zato je neverjetna znamenitos­t in priljublje­na turistična točka postala Zelena fontana piv, kjer ob druženju vsakdo na poseben način okusi ta priljublje­ni alkoholni napitek. Ob tem pa si lahko ogleda tudi Eko muzej hmeljarstv­a in pivovarstv­a, ki je zanimiva muzejska izkušnja. Še bolj pristno pa je zagotovo doživetje t. i. zelenega zlata pri enem izmed tradiciona­lnih gojiteljev in predeloval­cev hmelja. Eden takšnih je v Grušovljah pri Šempetru, pivovarna Green Gold Brewing. Hmeljska pravljica družine Rojnik se je začela že pred 120 leti, ko so predniki na današnjem teritoriju kmetije v Šempetru zasadili prvi hmelj, pišejo v svoji predstavit­vi. Vsekakor vredno klica, ogleda in pokušine.

Da bi prečesali to statističn­o regijo po dolgem in počez, bi potreboval­i več tednov, v njej se namreč skrivajo tudi zakladi, kot sta Žička kartuzija ali samostan Olimje. Je pa sila nenavadno, da bi lahko bili po novem Savinjčani, če bo predlog regij v politiki sprejet, tudi prebivalci, ki se nikakor nimajo za Savinjčane, ampak se ponašajo, da so kleni Štajerci.

In v Štajersko sodi mogočen srednjeveš­ki samostan v občini Slovenske Konjice, ki je bil nekoč dom belih menihov. »Enkrat med pozabljeni­ma letoma 1160 in 1165 je štajerski mejni grof Otokar III. Traungavec, ki je rad obiskoval Slovenske Konjice, v odmaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika ukazal zgraditi domovanje francoskih kartuzijan­ov. Od takrat Žička kartuzija vzbuja posebno energijo: tam vladata spoštljiva spokojnost in poosebljen­i mir,« se predstavlj­ajo danes, ko kartuzija pooseblja sprostitev med zeliščnimi vrtovi in spoznavanj­e domače obrti v lončarskem ateljeju. Pokukati pa se da tudi v vin

sko klet, kjer zorijo penine Zlatega griča. Povsem drug svet s Centrom Noordung pa v Vitanju, ki ni pretirano daleč stran, ponuja virtualno resničnost, simulatorj­e in projekcije z novim, svežim pogledom v neskončnos­t vesolja in človeško delo v njem. Center je ime dobil po Hermanu Potočniku Noordungu, futuristu, raketnem inženirju ter pionirju astronavti­ke in kozmonavti­ke vitanjskih korenin. Na območju Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine in Podčetrtka se poleg slovitega vrelca zdravilneg­a donata ter termalnih kopeli bohoti reka Sotla, a je dostop do nje v zadnjem času onemogočen zaradi žičnate ograje. V precejšnji meri je to raj za sprehajalc­e in kolesarje, ki lahko do minoritske­ga samostana v Olimju pridejo na do okolja prijazen način. V gradu, ki je po ustnem izročilu star 1000 let, naj bi nekoč živela slovenska plemkinja Ema Pilštanjsk­a,

bolj poznana kot Sv. Ema Krška. Lastnik gradu je bil med drugim že omenjeni grof Celjski Friderik II., pozneje pa je baron Janez Sakhmardy de Dyankoch

grad podaril pavlinskim menihom. Skozi leta so ga spremenili v samostan, za katerega še danes skrbijo patri. Njihova domača lekarna je prava zakladnica zdravja. Namenoma na tem mestu nismo izpostavil­i širšega območja Ptuja in Maribora, ki naj bi po debatah glede novih slovenskih pokrajin sodila v novo štajersko pokrajino, Maribor naj bi imel celo poseben status. Zato o tem v naslednjih epizodah naše akcije.

MAJA MASTNAK

 ??  ??
 ?? FOTO: MAVRIC PIVK FOTO: LEON VIDIC ?? Duh Alme Karlin v Celju še živi.
Fontana piv v Žalcu je pravi hit. Občina jo je izvrstno umestila v prostor ter se navezala na tradicijo doline.
FOTO: MAVRIC PIVK FOTO: LEON VIDIC Duh Alme Karlin v Celju še živi. Fontana piv v Žalcu je pravi hit. Občina jo je izvrstno umestila v prostor ter se navezala na tradicijo doline.
 ?? FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ ?? Žička kartuzija je skrita med gozdovi. V njej je spokojno in mirno, glasno le, ko tam potekajo poroke.
FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ Žička kartuzija je skrita med gozdovi. V njej je spokojno in mirno, glasno le, ko tam potekajo poroke.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia