Slovenske Novice

Izkopali kar štiri st

Arheologi razkrili, da je bilo središče Novega mesta poseljeno že v prazgodovi­ni

- STARO MESTNO JEDRO

dolenjske prestolnic­e dobiva vse bolj urejeno podobo. Po temeljiti prenovi novomeškeg­a Glavnega trga se zdaj obnova širi, in če bodo vremenske razmere ugodne, bodo Rozmanovo ulico končali sredi februarja, potem pa sledi nadaljevan­je del, ki bodo potekala vse naslednje leto. A dela ne pomenijo le nove komunalne infrastruk­ture in celostne zunanje ureditve, ampak hkrati z njimi odkrivamo tudi preteklost tega srednjeveš­kega mesta na okljuku Krke, na katerem je Rudolf IV. Habsburški leta 1365 ustanovil mesto Rudolfswer­d. Nova arheološka izkopavanj­a potrjujejo, da je bilo tudi to območje Novega mesta poseljeno že v prazgodovi­ni. Arheologi so pri izkopavanj­ih v Rozmanovi ulici odkrili ostanke kar štirih cest, katerih najmlajša, iz druge polovice 18. stoletja, je bila s sredinsko linijo kamnov razdeljena na dve polovici, ki sta bili še dodatno okrašeni s pravokotni­mi polji, torej je bila grajena na isti način kot na Glavnem trgu. »Pri izkopavanj­ih smo naleteli na najdbe in strukture, ki kažejo na poselitev tega območja vse od prazgodovi­ne naprej. To nas je nekoliko presenetil­o, saj smo na podlagi dozdajšnji­h raziskav menili, da sta bila v teh obdobjih poseljena Kapiteljsk­i grič in, kot so pokazala izkopavanj­a pred obnovo, tudi Glavni trg. Naše raziskave pa kažejo, da se je naselbina na Kapiteljsk­em griču razlegala tudi po njegovih severnih obronkih, torej vsaj do današnje Rozmanove ulice. Resda v tem delu

Novega mesta do zdaj ni bilo raziskav, zato smo lahko o naselbini glede na grobišča v okolici le predvideva­li, zdaj pa smo s temi izkopavanj­i potrdili, da je bilo Novo mesto tudi na tem območju poseljeno že v prazgodovi­ni,« pravi vodja arheološki­h izkopavanj arheolog Aleš Tiran. A niso odkrili le cestišča.

Tudi ognjišča

»Pod najstarejš­o fazo tlakovanja smo našli plasti z naselitven­imi znaki vse od rimske dobe do prazgodovi­ne. Določene strukture in jame so bile najdene v plasteh iz obdobja starejše železne dobe, nižje pa smo odkrili še ostanke iz prehoda starejše dobe v bronasto. Odkrita ognjišča lahko zagotovo povezujemo s hišami, ki so bile del naselbine. Na te kažejo jame za leseno konstrukci­jo objekta, znotraj katerega je bilo ognjišče, urejen prostor torej, namenjen kuhinjskim opravilom, na kar je kazala rdeče prežgana zemlja. So pa bila izkopavanj­a premalo obsežna, da bi rekonstrui­rali cele obode hiše, a našli smo dovolj konstrukci­jskih elementov, ki potrjujejo obstoj hiš,« je dodal Tiran. Hkrati raziskave potekajo tudi vzporedno z obnovo ene najstarejš­ih hiš na Glavnem trgu, ki nosi hišno številko 2, tako imenovane Fichtenauo­ve hiše. Pri arheološke­m nadzoru v kleteh te mestne hiše, ki je bila zgrajena v 16. stoletju, so odkrili sledi starejših plasti.

Med izkopavanj­em in sondiranje­m so arheologi v tej hiši našli precej materiala iz različnih obdobij, tudi keramiko in ostanke pečnic 16. stoletja. V nekaj primerih

Rozmanovo ulico bodo januarja znova tlakovali z granitnimi kockami, vozišče Prešernove­ga trga, Kastelčeve in Linhartove ulice pa bo asfaltiran­o.

gre tudi za uvoženo keramiko, kar potrjuje dejstvo, da je bila ta hiša že takrat eminentna, stanovalci pa so bili premožnejš­i meščani, ki so si lahko privoščili tak luksuzni inventar.

Kot so pojasnili na Mestni občini Novo mesto, bodo vozišče Rozmanove ulice v januarju znova tlakovali z granitnimi kockami, vozišče Prešernove­ga trga, Kastelčeve in Linhartove ulice pa bo asfaltiran­o. Po Rozmanovi ulici bodo dela nadaljeval­i proti Prešernove­m trgu, sledita Kastelčeva in Linhartova ulica. Celotna prenova bo predvidoma traja 16 mesecev.

 ?? FOTO: ARHIV ARHAT ?? V Rozmanovi ulici so odkrili kar štiri plasti ceste.
FOTO: ARHIV ARHAT V Rozmanovi ulici so odkrili kar štiri plasti ceste.
 ?? FOTO: ARHIV ARHAT ?? Veliko presenečen­je je bilo odkritje kamnitega portala in kletnega prostora ter kamnitega stopnišča, ki je vodilo do kleti hiše na Glavnem trgu 2.
FOTO: ARHIV ARHAT Veliko presenečen­je je bilo odkritje kamnitega portala in kletnega prostora ter kamnitega stopnišča, ki je vodilo do kleti hiše na Glavnem trgu 2.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Izkopavanj­a vodi arheolog Aleš Tiran.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Izkopavanj­a vodi arheolog Aleš Tiran.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? V Fichtenauo­vi hiši iz 16. stoletja bo občina uredila osem najemniški­h stanovanj za mlade družine.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA V Fichtenauo­vi hiši iz 16. stoletja bo občina uredila osem najemniški­h stanovanj za mlade družine.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Arheologi v središču Novega mesta opravljajo nadzor pri zemeljskih izkopih.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Arheologi v središču Novega mesta opravljajo nadzor pri zemeljskih izkopih.
 ?? FOTO: ARHIV ARHAT ?? Ostanki keramike, ki so jih našli v eni nastarejši­h novomeških hiš.
FOTO: ARHIV ARHAT Ostanki keramike, ki so jih našli v eni nastarejši­h novomeških hiš.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia