Slovenske Novice

Pri težavah s sinusi ukrepamo takoj

Sinuzitis se lahko pojavi kot zaplet pri prehladu, tveganje pa povečajo tudi nekatera bolezenska stanja, na primer alergije; skrbeti moramo za prehodnost dihalnih poti

- Marija Mica Kotnik

ri vnetju sinusov, ki mu pravimo sinuzitis, gre za vnetje sluznice obnosnih votlin in nastane zaradi alergije ali pa virusne, bakterijsk­e oziroma glivične okužbe. Zanj sta značilna vnetje in otekanje nosne sluznice ter ozke sluznične špranje med nosom in sinusi. Poleg otekline je moten transport sluzi in bakterij s pomočjo migetalk iz sinusov, pravi mag. Darja Potočnik Benčič, direktoric­a Lekarne Ptuj. »Takrat sluz iz njih ne more odtekati, zaradi česar se poveča tlak v sinusih. To občutimo kot zaprtost in oteklost dihalnih poti. Če se nekaj ur ali celo dni sinus ne zrači in ne čisti, nastane toplo in s sluzjo napolnjeno okolje, ki je odlično gojišče za bakterije. Razvije se gnojni sinuzitis.« Sinuzitis je lahko akuten, torej kratkotraj­en in traja do tri tedne, ali pa je dolgotraje­n oziroma kroničen. Pogosto se lahko pojavi kot zaplet pri prehladu, tveganje pa povečajo tudi nekatera bolezenska stanja, kot so alergije, nosni polipi, nepravilno raščen nosni prekat, zobne infekcije in gastroezof­agealni refluks.

PPrehodnos­t dihalnih poti Ker se pogosto razvije kot zaplet nahoda, je treba ukrepati takoj. Zlasti to velja za osebe, ki pogosto zbolijo za sinuzitiso­m, in za otroke, pri katerih so prehodi med votlinami in nosom ozki, in do teh zapletov pride hitreje, pravi sogovornic­a. »Že na začetku prehlada je treba skrbeti za prehodnost dihalnih poti. To najlažje in najbolj učinkovito dosežemo z intenzivni­m izpiranjem nosu s fiziološko raztopino. V zadnjem času so na voljo tudi hipertonič­ne raztopine. Te so veliko bolj učinkovite pri vzpostavlj­anju prehoda med nosom in obnosnimi votlinami, ko se nos zamaši in bolnik občuti pritisk v glavi zaradi neprehodni­h poti. Za ublažitev znakov zamašenega nosu svetujemo tudi kratkotraj­no uporabo nosnih dekongesti­vov, kapljic za nos, ki zmanjšajo zaprtost nosu in izcedek iz nosu.« Uporaba kapljic za nos je omejena na en teden in ne več kot trikrat na dan, medtem ko fiziološko raztopino lahko uporabljam­o brez omejitev, hipertonič­no raztopino pa praviloma zjutraj in zvečer, pojasni sogovornic­a in dodaja, da je v lekarni na voljo več zdravil, tudi rastlinske­ga izvora, ki so lahko učinkovita pri blaženju težav s sinusi, sama ali v kombinacij­i z drugimi zdravili.

Dvignjeno vzglavje

Še preden posežemo po kakršnem koli zdravilu, bodisi z receptom ali brez njega, pa je potreben pogovor s farmacevto­m, saj niso vsa primerna za vse, poudari sogovornic­a. »Če je temperatur­a zelo povišana, bolečina huda (in se poslabša pri gibanju, kašlju, sklanjanju), bo treba do zdravnika. Če gre za bakterijsk­o okužbo, bo predpisal antibiotik, ki ga je treba uporabljat­i na predpisan način in dovolj dolgo. Poleg antibiotik­a vam zdravnik lahko predpiše lokalna kortikoste­roidna pršila, ki delujejo protivnetn­o. Še vedno pa zelo koristi uporaba fiziološke raztopine,« pojasni magistra farmacije in vsem, ki imajo tovrstne težave, svetuje še, da pijejo dovolj tekočine, imajo privzdignj­eno vzglavje in skrbijo za zračen in vlažen prostor. Pomagajo lahko tudi inhalacije, ki jim lahko dodamo zeliščne kapljice, ampak le v primeru, če na določene dišave nismo alergični. Sogovornic­a še pove, da se sicer virusnim in bakterijsk­im okužbam uspešno zoperstavi­mo, če je imunski sistem v dobri kondiciji. To dosežemo z zdravo in raznoliko prehrano, gibanjem in

Sinusi so majhni zračni prostori (votlinice) v lobanji. Ležijo za nosom, očmi in lici. Razširjajo se v nos, kar omogoča, da iz njih odteka sluz in lahko zrak normalno kroži, pri čemer imajo pomembno vlogo migetalke na površini sluznice, ki z usklajenim­i gibi čistijo vsebino sinusov.

Uporaba kapljic za nos je omejena na en teden in ne več kot trikrat dnevno, medtem ko fiziološko raztopino lahko uporabljam­o brez omejitev.

počitkom. V primeru povečanih potreb in neustrezne prehrane si lahko pomagamo z vitamini oziroma pripravki za dvig odpornosti.

 ?? FOTO: DEAGREEZ/ GETTY IMAGES ?? Pomagamo si s kapljicami, tudi inhalacija­mi.
FOTO: DEAGREEZ/ GETTY IMAGES Pomagamo si s kapljicami, tudi inhalacija­mi.
 ?? FOTO: YOCAMON/ GETTY IMAGES ?? Poskrbimo za ustrezno vlažnost prostorov.
FOTO: YOCAMON/ GETTY IMAGES Poskrbimo za ustrezno vlažnost prostorov.
 ?? FOTO: DRAGANA991/ GETTY IMAGES ?? Če je bolečina huda, moramo k zdravniku.
FOTO: DRAGANA991/ GETTY IMAGES Če je bolečina huda, moramo k zdravniku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia