Slovenske Novice

Oblačila iz generacije v generacijo

Urška in Tomaž Draž iz družinskeg­a podjetja Draž vedno izstopata na Ljubljansk­em tednu mode, a tudi v zasebnem življenju navdušujet­a s svojim stilom; o modi smo klepetali z Urško

- Danica Lovenjak

Pred dnevi se je odvil LJFW. Kakšni so vtisi po nekoliko drugačnem tednu mode?

Kar se naju tiče, je teden mode potekal odlično. Za varnost je bilo odlično poskrbljen­o, večina obiskovalc­ev naše modne revije so bile naše stranke in revija je potekala v zelo intimnem vzdušju.

Kaj vsebuje vaša nova kolekcija Intricate knittings 2020?

Kolekcija je bila, kar se vzorcev tiče, delana na temo ročnih del, tehnik, ki tako rekoč izumirajo, saj se s tem še redko kdo ukvarja. To je pletenje kit, makramejev, tkanje ... Te tehnike sva seveda predrugači­la, jih spremenila v pletenino in nato oblikovala oblačilne kose, ki so sledili tem vzorcem. Nastali so plašči, krila, obleke, puloverji, hlače, ovratniki, pasovi, povodci za pse ... Stremite k ustvarjanj­u oblačil, ki trajajo. Je trajnostna moda po vladavini hitre mode vendarle prihodnost? Trajnostna moda je nekaj, kar se z leti potrdi. Oblačilo, ki ga res velikokrat oblečemo, je za naju trajnostno. Moti naju, da nekateri trdijo, da so trajnostna blagovna znamka, pa ne obstajajo še niti pet let. Midva nisva vedela, da ustvarjava oblačila, ki trajajo, dokler nama naše stranke tega niso povedale in pokazale. Sva pa zelo ponosna na to, da najina oblačila trajajo tudi po več deset let, se prenašajo iz generacije v generacijo. Vedno kupujeva najkakovos­tnejše materiale in jih med pletenjem kombinirav­a tako, da so zelo obstojni.

Kateri kos bi recikliral­i iz babičine ali dedkove omare?

Prav gotovo očetov suknjič. To je nekaj, kar sem naredila že v srednji šoli: pobrala sem vse očetove suknjiče – dedka žal nisem poznala – in vseh stricev in jih preuredila.

Brez katerega kosa si ne predstavlj­ate sezone? Brez obleke, Tomaž pa bi izbral pulover.

Manj je več ali več je več? Zakaj? Manj je več in tisto naj bo dobro, kakovostno, tako bomo večkrat oblekli oblačilo in bomo s tem odgovorni do matere narave.

Kdo je po vašem mnenju najbolje oblečeni Slovenec/Slovenka?

Res ne veva, vsak po svoje je lep, edinstven ... Ne ocenjujeva ljudi po tem, kako so oblečeni. Človeka začutiš, in ti je blizu ali pa ne. Meni ni preveč všeč, če se človek pretirano ukvarja s svojim videzom. Všeč so mi urejeni in spoštljivi ljudje in obleka je na njih v drugem planu. Kje je vaš najljubši modni kotiček pri nas in kje v tujini?

Najraje imava najino delavnico, kjer se ustvarja, plete, kroji, ukvarja s strankami ... To je najin raj, takoj za naravo, seveda. V tujini pa bi rekla, da mi je najbolj blizu katera koli trgovina Isseyja Miyakeja, še posebno Pleats Please.

 ?? FOTO: MIMI ANTOLOVIČ ?? Tomaž in Urška Draž
FOTO: MIMI ANTOLOVIČ Tomaž in Urška Draž

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia