Slovenske Novice

Feng šuj za boljšo zbranost

- B. K. P.

er smo se znova znašli sredi učenja in študija na daljavo, je še kako pomembno, da si kotiček, naj bo majhen ali velik, uredimo tako, da se bomo v njem čim bolje počutili. Dobro počutje bo namreč povečalo učni potencial ter motivacijo. Obstajata dva tipa ljudi, tisti, ki imajo raje ustvarjaln­i nered, in tisti, ki jih nered moti. Psi

Khologi so izvedli raziskavo, rezultati so bili objavljeni v ameriški reviji Psychologi­cal Science (Psihološka znanost), v kateri so ugotovili, da različna delovna okolja različno vplivajo na vedenje vsakega posameznik­a. Urejena in čista miza denimo spodbuja velikodušn­ost, ljudje s takšno mizo oziroma pisarno menda pogosteje segajo po bolj zdravih malicah. Medtem nekoliko bolj kaotična miza spodbuja kreativno mišljenje ter naklonjeno­st novim idejam. Raziskoval­ci z univerze v Minnesoti so tako izpodbili prepričanj­e, da je tip osebnosti tisti, ki narekuje, kakšno mizo, sobo ali pisarno bomo imeli, ter prišli do spoznanja, da pravzaprav videz prostora narekuje, kaj bomo dosegli, in to ne glede na osebnost. Ker razen omenjene na to temo ni obilo raziskav, ni mogoče zagotovo potrditi, ali to drži ali ne, najbolje je, da vsak posameznik ugotovi, ali bolje funkcionir­a, ko so vsako pisalo in zvezek na svojem mestu, ali mu možgani bolje delujejo v neredu. Potem je tu še feng šuj, starodavna kitajska znanost urejanja prostora, ki se seveda ukvarja tudi z urejanjem delovnega oziroma učnega kotička.

Za čim večjo uspešnost feng šuj priporoča čim manj navlake, saj bo le tako energija lahko prosto tekla, vključimo pa še manjše dodatke ali barve, ki bodo pomagali priklicati določen cilj. Za boljši pretok energije bo tako najprej treba pospraviti, tudi pobrisati prah. Znebimo se kupov papirjev ali knjig na tleh, tiste na mizi pa pospravimo v predale ali zložimo. Vse, česar ne potrebujem­o več, zavržemo, prav tako prazne pločevinke in steklenice, prazne skodelice, kozarce in krožnike odnesemo v kuhinjo in pomijemo. Če si želimo boljše koncentrac­ije, več pozornosti, upanja in optimizma, nad ali na mizo, najbolje na točko, ki jo večkrat ošvrknemo z očmi, postavimo ali pritrdimo nekaj rumenega. Modra povečuje ustvarjaln­ost, črna odpira nova obzorja, siva je odlična za koncentrac­ijo, a hkrati na telo deluje utrujajoče, zato z njo previdno, bela pa poskrbi za boljši fokus, a podobno kot siva na telo deluje utrujajoče. Če za svojo mizo strmimo v belo ali sivo steno, je zato skoraj nujno, da jo popestrimo s kakšnim dodatkom, denimo fotografij­o ali sliko v rumeni ali modri. Po naukih feng šuja v bližini delovne mize ne sme manjkati zelenje, strokovnja­ki še posebno priporočaj­o bambus za srečo, ki je zelo trdoživa rastlina, uspeva tudi zgolj v vodi, kot pove že njeno ime, pa lastniku prinaša srečo in skrbi, da bo v prostoru vedno dovolj pozitivne energije. Za več uspeha pri testih in izpitih v severni del sobe ali na del mize, ki je obrnjen v to smer, postavimo figurico žabe, še pravi feng šuj.

Urejena in čista miza spodbuja velikodušn­ost, nekoliko bolj kaotična pa kreativno mišljenje in naklonjeno­st novim idejam.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELVIS/ PEXELS ?? Nekateri bolje funkcionir­ajo za urejeno mizo, drugim je ljubši ustvarjaln­i nered.
FOTO: ELVIS/ PEXELS Nekateri bolje funkcionir­ajo za urejeno mizo, drugim je ljubši ustvarjaln­i nered.
 ?? FOTO: CINTENT PIXIE/ PEXELS ?? Rumena pomaga do boljše koncentrac­ije, več pozornosti, upanja in optimizma.
FOTO: CINTENT PIXIE/ PEXELS Rumena pomaga do boljše koncentrac­ije, več pozornosti, upanja in optimizma.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia