Slovenske Novice

Zelo jezna, razkurjena, a turneja nad pričakovan­ji

- VAL DI FIEMME M. U.

• Končala se je tudi novoletna turneja v smučarskih tekih. Švedinja Ebba Andersson je bila zmagovalka zadnje etape Tour de Skija, brutalnega vzpona na Alpe Cermis nad dolino Fiemme. Velika zmagovalka skupnega seštevka pa je postala Američanka Jessica Diggins, prva neevropska tekačica z zmago v tej seriji, prevzela pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Triindvajs­etletna Anderssono­va je na sklepni etapi za 9,2 sekunde ugnala

Digginsovo in se veselila prve zmage na tekmi za svetovni pokal v karieri sploh. Tretje mesto je zasedla Francozinj­a Delphine Claudel. Edina preostala slovenska tekmovalka na turneji Anamarija Lampič je zaostala za 2:46,6 minute in bila 28. V skupnem seštevku, na tekmi so manjkale Norvežanke, ki so na turneji prevladova­le v zadnjih desetih letih, se je zmage torej veselila 29-letna olimpijska prvakinja v ekipnem sprintu Digginsova pred v zadnji etapi četrtouvrš­čeno Rusinjo Julijo Stupak in zmagovalko Anderssono­vo. Zadovoljna je lahko tudi Lampičeva, ki je v sprintersk­em seštevku svetovnega pokala prevzela vodstvo. Na turneji je bila v uvodnem sprintu druga, na razdalji je zasedla četrto mesto ter v petem poskusu dosegla najboljšo uvrstitev v tem tekmovanju ter se lahko mirno odpravi na sklepne priprave pred svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju, ki ga bo gostil nemški Oberstdorf. Slovenska reprezenta­nca bo prihodnji teden namreč izpustila tekmo v Lahtiju, konec januarja pa se bo udeležila preizkušen­j na Švedskem v Falunu.

Še bolj vesela kot lani Lampičeva je bila na uvodu sklepne tekme na Alpe Cermis v dobrem položaju in na sprintu na 2,5 km osvojila četrto mesto ter dodatnih osem bonus točk, kar je bil njen glavni cilj. V sprintu je bilo na voljo še 30 točk, a že na prvi točki, na 2,5 km, je bilo jasno, da bo najboljša sprinterka turneje tokrat Linn Svahn, ki je ob pomoči preostalih Švedinj dobila prvi sprint. Nato je Lampičeva po pričakovan­jih popustila in se spopadla s strmino, kjer je naklon na posameznih delih celo večji od 26 odstotkov. Na koncu je z 28. mestom v skupnem seštevku turneje zasedla 15. mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je zdaj osma. »Še bolj sem vesela kot lani, ne glede na to, da sem lani dvakrat zmagala in zmagala v seštevku sprinta. Letos sem tretja v sprintu, 15. skupno, pokazala sem veliko boljše predstave na razdalji in to me veseli. Grem pozitivno naprej. Turneja je bila nad mojimi pričakovan­ji,« je bila dobre volje Lampičeva, v soboto razočarana nad devetim mestom v sprintu. Glavni trener reprezenta­nce Nejc Brodar je dodal: »Menim, da moramo biti zadovoljni. Predvsem s 15. mestom. Za konec je Anamarija opravila vrhunski tek v klanec, čeprav vedno poudarja, da ji ta tek ne leži. Menim, da bo v prihodnje lahko računala tudi na dobre teke v klanec. Prvi cilj, ubranitev rdeče majice, ni bil izpolnjen, a kljub vsemu je tretje mesto vrhunski rezultat. Anamarija je zraven in sem zadovoljen.« Lampičeva je dan prej v sprintu v klasični tehniki izpadla že v polfinalu in zasedla končno deveto mesto. »Zelo sem jezna, razkurjena. Res mi je zelo žal, ker sem bila resnično zelo močna. Ta ciljna ravnina mi ustreza. Sama sem kriva, ne morem ničesar narediti, lahko skačem po glavi, pa ne bom spremenila rezultata. Da, smučine za v cilj so štiri, sama sem bila peta, ni si mi uspelo izboriti mesta in ostala sem, kjer sem,« je vtise razočarano strnila Lampičeva. V sprintu so kot na uvodnem v Ruki prva tri mesta zasedle Švedinje, Linn Svahn je ob sedmi zmagi v karieri sledila Maja Dahlqvist, tretja je bila za svoje prve stopničke v pokalu Emma Ribom.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Anamarija Lampič gre pozitivno v nove preizkušnj­e.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Anamarija Lampič gre pozitivno v nove preizkušnj­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia