Slovenske Novice

Slovence prvič povprašali o veri

Popis 1991 še_ v sklopu nekdanje SFRJ, v slovenski skupščini pa se pojavi ameriški ekonomist Jeffrey Sachs

- Dejan Vodovnik

Popis v letu 1991 (31. marca) je bil formalno izveden še v sklopu nekdanje SFRJ, takratni Zavod Republike Slovenije za statistiko pa je povsem samostojno izpeljal to največjo statističn­o obveznost. Vsebinsko je bil zelo podoben popisu 1981., prvič po letu 1953 je bilo uvedeno vprašanje o veroizpove­di, popisana so bila tudi kmečka gospodarst­va. Podatki iz popisa 1991. so bili uporabniko­m na voljo že v elektronsk­i obliki, zato je bilo o njem izdanih razmeroma malo tiskanih publikacij. Vseh naselij je bilo 5946, naselij z vsaj enim prebivalce­m pa 5885; 181 izmed teh je bilo opredeljen­ih kot mestna naselja. Popisovalc­i so sporočili, da je v Sloveniji živelo 1,999.068 prebivalce­v, med njimi pa je bilo 340 moških neznane starosti in 350 takšnih, za katere niso mogli izvedeti, koliko so stari. V sredini leta 2014 je imela Slovenija nekaj več kot 2,061.600 prebivalce­v ali okoli 61.600 več kot ob osamosvoji­tvi. 95,2 odstotka je bilo državljano­v Republike Slovenije, preostali so bili tuji državljani. Število prebivalce­v Slovenije presega mejo dveh milijonov od sredine leta 2005.

Ko so še urejali podatke, pa se je 17. aprila 1991 v parlamentu RS nenadoma in brez napovedi pojavil ameriški ekonomist Jeffrey Sachs.

Menda ga je na svojo roko v Slovenijo povabil Lojze

Peterle, ker ni bil zadovoljen z modelom privatizac­ije, ki ga je pripravil podpredsed­nik izvršnega sveta dr. Jože

Mencinger. Američanu se ni posrečilo, da bi s čistim kapitalizm­om prepričal delegate v slovenski skupščini, zato je pobral šila in kopita ter se vrnil v Ameriko. Kaj kmalu (maja) je Mencinger, ki pravi, da se je »takoj junija 1990 že začel ukvarjati z uvedbo lastnega denarja, čeprav ni bilo gotovo, da ga bomo kdaj potreboval­i,« odstopil s pojasnilom za javnost: »Včasih sem mislil, da o ekonomiji kaj vem, zdaj pa me umetniki in psihiatri prepričuje­jo, da nič ne vem,« je maja 1991 objavilo Delo.

 ??  ??
 ?? FOTO: TONE STOJKO ??
FOTO: TONE STOJKO

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia