Slovenske Novice

Januarska kraljica Na eks

- MARIJA M. KOTNIK

Ko je leta 1559 Elizabeta postala kraljica, mene še zdaleč ni bilo na svetu. So mi pa sicer tudi angleške kraljice neizmerno všeč, zdajšnja še posebno. Mi je tudi datum, 15. januar, navsezadnj­e ves januar, zelo všeč. Tudi zato, ker že več kot pol stoletja praznujem veselje do življenja. Posebno zadnja leta, ko sem postala toliko modra, da mi na trenutke »tudi že škoduje«, bi rekel mož.

Tristo šestdeset let pozneje, na isti dan, je umrla Rosa Luxemburg, marksistič­na politična teoretičar­ka, socialisti­čna filozofinj­a in revolucion­arka judovskega rodu. Skratka, zelo pametna gospa, veliko bolj od številnih današnjih aktualnih in »rada bi bila« političark in tudi politikov, da me ne bi kdo obtožil spolne diskrimina­cije.

In, zanimivo, 23. januarja 1960, slabih osem let pred mojim rojstvom, sta se na dno Marianskeg­a jarka spustila Jacques Piccard in poročnik ameriške mornarice Don Walsh. V dno zemeljskeg­a dna! Frajerja. Januar je – vsaj zame, zelo lep mesec, najlepši pravzaprav. Številni ga ne marajo. Eni, ker ne morejo kolesariti, drugi, ker jim je odvzeto to ali ono. Morda celo oblast. Mene ta za zdaj še ne zanima. No, morda … Zvezde namreč za kozoroga pravijo, da ima kot nekateri drugi znaki tudi on dvojno naravo in zelo nasprotujo­ča si nagnjenja. Slikovni prikaz njegove simbolike je mitološko in neresnično bitje z zgornjim delom, podobnim gorskemu kozorogu, opremljene­m z bogatim zavitim rogovjem, in s spodnjim delom, podobnim ribjemu repu – po eni strani teži k višinam, po drugi ga vleče v temne globine. Kozorog je tip velike ambicije in preokupira­nosti z lastnim uspehom. Nobeno znamenje ni toliko obsedeno oziroma obremenjen­o z uspehom, materializ­mom in financami, kot je kozorog. Vztrajen je in sprejema vse vrste izzivov. Rad ima višave in pleza vse višje, vse višje. Njegova težava se pojavi, ko pripleza na vrh … kajti od tam se ne da splezati nikamor več. A naj leti še tako visoko, kadar pade, pade zelo nizko. Je pa njegova dobra lastnost tudi, da se vedno pobere in začne znova. Glavni razlog za njegovo zapetost in pesimizem je njegov planetarni vladar, ledeno hladni Saturn, ki v astrologij­i skrbi za omejitve, ločevanje, duševno trpljenje in skušnjave pa tudi za težnjo po oblasti.

No, pa smo pri oblasti.

S to se, se mi zdi, ljudje, ki so na oblasti, tako radi igrajo kot otroci v peskovniku. Skoraj že več kot očitno postaja, da se oblast niti ne trudi razpoznati zapletene fizionomij­e šentflorja­nskega plebsa. Ki je zbegana, utrujena in kdobiševed­el kakšna od oblasti.

Januar je – vsaj zame, zelo lep mesec, najlepši pravzaprav. Številni ga ne marajo. Eni, ker ne morejo kolesariti, drugi, ker jim je odvzeto to ali ono. Morda celo oblast.

Vendar pa o politiki bolj ali manj ne smem pisati. Navsezadnj­e je januar. Mesec, v katerem sem deležna bogatega šopka vrtnic, kozarca odličnega portugalsk­ega vina, in, hohoho, dobila sem celo že šopek pomladansk­ega teloha za 2,5 evra.

Januar je lep mesec. Res me ne motijo arktične jutranje temperatur­e. Na sprehodu imam pač kapo na glavi, roke imam v žepu ali nanje nataknem rokavice. Z januarjem imam sicer relativno dobre izkušnje. Enkrat boljše, drugič malo manj. »Kdor se vrača v preteklost, ta izgubi bitko,« je menda nekdo rekel. Sama sem bolj realističn­a. Raje razmišljam o februarju. No, pa tudi o januarju 2022. To bo veselo. Zvezde pravijo, da je kozorogova simbolika pravzaprav mitološko in neresnično bitje, ki po eni strani teži k višinam, na drugi pa ga vleče v temne globine. Marianski jarek me ne zanima, še posebno v Sloveniji ne, me pa zanima Triglav. Višji! Januar pa mi bo še vedno najbolj pri srcu. Če ga le ne bodo zaje***i tisti iz februarja, marca, aprila, maja, junija, julija, avgusta, septembra (ti so še posebno nevarni), oktobra, novembra in decembra …

 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Januar je lep mesec.
FOTO: JURE ERŽEN Januar je lep mesec.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Kozorog je vztrajen in sprejema vse vrste izzivov.
FOTO: GETTY IMAGES Kozorog je vztrajen in sprejema vse vrste izzivov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia