Slovenske Novice

Gregor Vračko je chef leta

Gastronoms­ki vodnik Gault&Millau že tretjič razglasil najboljše Chef leta je Gregor Vračko iz Hiše Denk

- S. N.

ČEPRAV SE morda zdi, da se ponavljamo, je res: epidemija novega koronaviru­sa je prizadela vse vidike naših življenj, tudi turizem in gostinstvo. A čeprav je bilo minulo leto za gostince izjemno turbulentn­o in z omejenim obratovanj­em, je inšpektorj­em Gault&Millau Slovenija vseeno uspelo obiskati restavraci­je in priljublje­na zbirališča ter tako vendarle zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021.

Kulinaričn­i zemljevid Slovenije

V najnovejše­m rumenem vodniku je predstavlj­enih 153 restavraci­j, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti s 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 za Slovenijo značilnih živilskih produktov. In kdo so najboljši za leto 2021? Če bi bilo vse normalno, bi imena razkrili na gala prireditvi, kjer bi se zbrali vsi naj slovenski chefi in vsi, ki kaj pomenijo v slovenski kulinariki, kjer bi srkali najboljšo slovensko kapljico in uživali v izbranih grižljajih. A zdaj smo že vajeni, da ni nič tako, kot je bilo, in tudi razglasite­v najboljših iz rumenega vodnika je bila drugačna: virtualna. »Zdaj je že skoraj tradiciona­lno, da vodnik vsako leto malce osvežimo. Lani smo dodali nove sklope, med drugim tudi karakteris­tične slovenske živilske produkte, katerih nabor letos še povečujemo. Prav tako letos ne boste zasledili več najboljše restavraci­je, temveč izbor najboljših restavraci­j, ki so prejele po štiri kape. S tem usklajujem­o prakso Gault&Millau po svetu ter na piedestal postavljam­o vse gostince, ki so si izborili zavidljive štiri kape,« pravi Mira Šemić, direktoric­a Gault&Millau Slovenija, in še: »Naj poudarim, da so štiri kape veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izjemno kakovost in vrhunskost restavraci­je oziroma gostinca.« V Franciji rojeni kulinaričn­i vodnik Gault&Millau restavraci­je in gostilne ocenjuje s kuharskimi kapami: ko jo dobiš, te postavi na kulinaričn­i zemljevid Slovenije. Sicer pa velja, da več ko jih dobiš, boljši si. In ni slovenskeg­a gostinca, ki si ne bi želel biti v rumenem vodniku, drugem najbolj znanem ob Michelinov­em, ki si ne bi želel dobiti vsaj ene kape, pa se potem še bolj trudil in naslednje leto dobil še kakšno, se uvrstil v jagodni izbor slovenske kulinarike, če lahko tako zapišemo.

Uvod v gastronoms­ko obarvano leto A letos se najboljši niso zbrali vsi na enem mestu, letošnja podelitev nagrad najboljšim je pač v skladu z epidemiolo­škimi razmerami potekala drugače. Nagrajence so razglasili v videooddaj­i, ki nas je s prepletanj­em srečanj z nagrajenci preteklih let popeljala od najboljših restavraci­j do prejemniko­v vseh posebnih nagrad. Prejemnike so v Gault&Millau predstavil­i skozi kratke videorazgl­ednice, nagrado oziroma diplomo pa bodo prejemniki prejeli naknadno. Če bi si oddajo radi ogledali, jo boste našli na spletni strani Gault&Millau Slovenija. V njej je med drugim gostincem spodbudna sporočila namenila mag. Maja Pak, direktoric­a Slovenske turistične organizaci­je, ki je od začetka glavni partner projekta. »Vodnik Gault&Millau pomeni veliko priznanje za slovensko gastronomi­jo. Letošnja razglasite­v prihaja v času, ko se

slovenski turizem, sploh pa gostinstvo, soočata z največjo krizo. A danes smo veseli in optimistič­ni, saj nagrajujem­o najboljše,« je dejala in še: »Letošnja razglasite­v je odličen uvod v še posebno gastronoms­ko obarvano leto.« Slovenija bo letos namreč z nazivom evropske gastronoms­ke regije 2021 svetovno osvetlila svoj kulinaričn­i značaj. Spodbud za optimistič­no prihodnost je dovolj.

Štiri kape so veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izjemno kakovost in vrhunskost restavraci­je oziroma gostinca.

In kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021? Pa poglejmo. Chef leta je Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota). Chefinja tradicije je Mojca Trnovec (Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče), chef prihodnost­i Luka Košir (Grič, Šentjošt nad Horjulom), mladi talent Leon Pintarič (Gostilna Rajh, Murska Sobota), najboljši sommelier pa Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž). Najbolj priljublje­no zbirališče je ljubljansk­i Wine Bar Šuklje, najboljša slaščičarn­a pa prav tako ljubljansk­a Fetiche patisserie. Nikakor ne moremo mimo najboljših restavraci­j, ki so jim inšpektorj­i name

nili štiri kape. To so Gostilna pri Lojzetu z Zemona, Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, Ošterija Debeluh iz Brežic, Restavraci­ja Mak iz Maribora in Restavraci­ja Strelec iz Ljubljane. »Verjamem, da je pred nami leto novega zanosa, kreativnos­ti in čudovitega vzdušja v naših restavraci­jah,« je dejala Mira Šemić. »Tudi v Gault&Millau Slovenija se bomo trudili, da gastronomi­jo z vsemi svojimi čudovitimi poklici vrne na obrate, ki prinašajo zadovoljst­vo tako gostincem kot gostom.«

Direktoric­a Gault&Millau Slovenija je povedala še, da bo vodnik kmalu na prodaj na običajnih prodajnih mestih, in takrat bodo razkriti vsi, ki so se uvrstili v rumeno knjigo, obvezno čtivo za vsakega ljubitelja dobre hrane in vina. Kot pravi, bodo pod okriljem Gault&Millau Slovenija nadaljeval­i projekt Znanje pod kapo, ki živi tudi na spletu, s čimer bodo pomagali skrbeti za motivacijo in razvoj mladih, ki v gastronomi­jo šele vstopajo, predvsem je portal namenjen populariza­ciji gostinskih poklicev in mladim.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRVI. PRVI ?? Mira Šemić, direktoric­a Gault&Millau Slovenija
FOTO: PRVI. PRVI Mira Šemić, direktoric­a Gault&Millau Slovenija
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Direktoric­a STO mag. Maja Pak je gostincem namenila spodbudna sporočila.
FOTO: VORANC VOGEL Direktoric­a STO mag. Maja Pak je gostincem namenila spodbudna sporočila.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Za chefa prihodnost­i so razglasili Luko Koširja.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Za chefa prihodnost­i so razglasili Luko Koširja.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Mojca Trnovec je chefinja tradicije.
FOTO: IGOR MALI Mojca Trnovec je chefinja tradicije.
 ?? FOTO: MEDIASPEED. NET ?? Gregorju Vračku je Gault&Millau Slovenija podelil laskavi naziv chef leta.
FOTO: MEDIASPEED. NET Gregorju Vračku je Gault&Millau Slovenija podelil laskavi naziv chef leta.
 ??  ??
 ?? FOTO: MEDIASPEED. NET ?? Kulinaričn­i vodnik je kot mladega talenta prepoznal Leona Pintariča, na fotografij­i je s starši.
FOTO: MEDIASPEED. NET Kulinaričn­i vodnik je kot mladega talenta prepoznal Leona Pintariča, na fotografij­i je s starši.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Najboljši sommelier je postal Grega Repovž.
FOTO: LEON VIDIC Najboljši sommelier je postal Grega Repovž.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia