Slovenske Novice

Tečna, a zabavna

-

Režiserja Martina Scorseseja ni treba posebej predstavlj­ati, saj gre za eno od najslavnej­ših hollywoods­kih imen. Za sabo ima predvsem igrane kultne uspešnice, kot so Dobri fantje, Kazino in Taksist, nazadnje pa je filmski svet opozoril, da še vedno zna, ko je za Netflix posnel celovečere­c Irec. A predvsem v zrelejših letih je mojstru Scorseseju uspelo nanizati tudi kar nekaj markantnih dokumentar­cev. Najprej s koncertnim filmom Rolling Stonesov Shine a Light, nato pa še z dokujema o beatlu Georgeu Harrisonu (Living in the Material World) ter Bobu Dylanu (Rolling Thunder Revue). Glasbene legende je obdelal široko in počez, njegove dokumentar­ce odlikuje predvsem to, da jih ustvarja skozi oči oboževalca in z rokami izkušenega mojstra. Glasba je pomemben del filma, rock glasba, s katero je Scorsese odraščal, pa je še posebno ključen element vseh njegovih predvsem mafijskih filmov. Tega se glasbeniki dobro zavedajo, zato mu morda tudi pustijo bližje, kot bi marsikater­emu drugemu režiserju. Zaradi tega s(m)o na boljšem predvsem gledalke in gledalci, ki tako dobimo intimnejši in ekskluzivn­ejši vpogled v zakulisje dogajanja. Stonesom je denimo na odru pustil celo tako blizu, da so se lučkarji (z) bali, da bo zaradi prevelike vročine reflektorj­ev Micku Jaggerju zagorel obraz. »Tega ne moremo narediti. Ne moremo zakuriti Micka Jaggerja,« je takrat dejal Scorsese, ki je nato bend vseeno nekako prepričal, da so na odru tolerirali nekaj njegovih snemalcev, ki so povsem od blizu lovili izraze na obrazih največjega rokenrol benda na svetu.

In ker je Scorsese pri svojih ne ravno rosnih 78 letih dokumentir­al že domala vse glasbene legende, ki so bile vredne dokumentir­anja, je sklenil, da bo zamenjal področje. Kam lahko sploh še zaplove? Netflixu je tako predlagal, da bi posnel Fran Lebowitz. »Koga?« boste vprašali tisti, ki ne berete veliko knjig ali ne spremljate bolj intelektua­lne ameriške scene. Scorsese se je tokrat odločil za globalno manj znano ime, ki pa ni nič manj zanimivo od vseh prej naštetih. Ravno nasprotno. Dokumentar­na serija, ki je sestavljen­a iz intervjuje­v in pohodov, saj Scorsese ne mara klasičnih dolgočasni­h dokumentar­cev, je dokument časa in kraja, saj govori o New Yorku, srčnem utripu ZDA. Fran Lebowitz in Scorsese sta oba Newyorčana, mesto, ki je še pred nekaj desetletji narekovalo svetovne trende tako na glasbenem kot na literarnem in modnem področju, skriva marsikater­e skrivnosti, pa tudi tegobe. Doku serija Pretend It's a City, ki je na Netflixu od prejšnjega tedna na voljo v sedmih epizodah, pridno nabira oglede, predvsem pa je vredno izpostavit­i, da gre morda za Scorseseje­vo najzanimiv­ejše delo v zadnjem desetletju. Markantni režiser se v filmu popolnoma izgubi, saj ga gobčna in karizmatič­na Fran Lebowitz, sicer pisateljic­a in humoristka, povsem zasenči. Po posnetkih sledeč to Scorseseja prav nič ne moti, saj se ob njenih duhovitih pripombah in razlagah od vseh najbolj glasno krohota, lahko bi rekli, da se nadvse iskreno zabava. Kot da bi dokumentar­ec o tej res fascinantn­i sarkastičn­i ženski posnel zgolj zase. Zakaj

Markantni režiser se v filmu popolnoma izgubi, saj ga gobčna in karizmatič­na Fran Lebowitz, sicer pisateljic­a in humoristka, povsem zasenči.

pa ne? Pri teh letih in takšni karieri si to lahko privošči. In morda je prav zaradi tega pristnega namena nastal tako dober portret ene od najboljših govornic in najlucidne­jših mislic sodobnega časa. Fran Lebowtiz ima, kot boste lahko videli v dokumentar­ni seriji, odgovor prav za vse. In kljub njenemu cinizmu, ki je na trenutke hudo nalezljiv, gledalcu vedno nekako pričara na obraz tudi nasmešek (mestoma se boste, seveda, krohotali tudi na ves glas). Njeno godrnjanje nad najbolj banalnimi stvarmi v New Yorku je legendarno. Tako boste iz njenih ust izvedeli vse tisto, česar ne morete prebrati v turistični­h vodičih po mestu – od neprimerne­ga obnašanja taksistov in neuporabni­h uličnih klopi do druženja z zvezdniki in (ne) tolerance do cigaret. Sedemdeset­letna esejistka je nakladanje in nerganje spremenila v umetniško obliko. Ko nastopa, se človek vpraša, kako je mogoče, da poleg intelektua­lcev in alternativ­cev nima tudi milijonov sledilcev na družabnih omrežjih ter svoje tedenske oddaje na kateri večji TV-mreži. Odgovor na to je enostaven. Fran nima ne telefona in ne računalnik­a. Živi tako, kot je živela v šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih. Ima pa zgodbe. Posledično tudi zato, ker nima telefona, saj medtem ko vsi drugi, ko hodijo po newyorških cestah, gledajo v male zaslone, sama še vedno opazuje okolico in dogajanje. Tako ohranja svojo pozicijo lucidne opazovalke prostora in časa. Njena mnenja in kritike družbe in mesta boste požirali s takim zanimanjem, da boste najbrž celotno prvo sezono pogledali v enem šusu. No, vsaj tako se je zgodilo meni. Pretend It's a City je že v samem začetku leta postavil zelo visoke standarde za vse naslednje dokumentar­ne serije. Vredno ogleda.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Martin Scorsese in Fran Lebowitz v doku seriji Pretend It's a City
FOTO: NETFLIX Martin Scorsese in Fran Lebowitz v doku seriji Pretend It's a City
 ??  ?? MIŠA TERČEK
MIŠA TERČEK
 ??  ?? Fran Lebowitz, intelektua­lna nergačica FOTO: FLICKR
Fran Lebowitz, intelektua­lna nergačica FOTO: FLICKR

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia