Slovenske Novice

Že desetletje se borijo za povračilo premoženja

Italijansk­a princesa z novo tožbo nad francosko banko Skrbniki naj bi jim zapravili milijone

-

VEČ KOT DESETLETJE že traja izjemno zapletena sodna bitka, v katero sta vpleteni ogromna pariška banka BNP Paribas ter dinastija italijansk­ih vplivnežev, ki menijo, da je banka slabo ravnala s skladom, ki ga je leta 1987 ustanovila Edoarda Crociani, nekdanja igralka ter žena pokojnega italijansk­ega mogotca Camilla Crocianija. Princesa Camilla Crociani de Bourbon des Deux Siciles, Crocianije­va hči, zdaj upa, da bo z novo tožbo proti banki, vložila jo bo na sodišče na otoku Jersey, enkrat za vselej rešila spor ter družini vrnila bogastvo.

Sklad je razpadel Camilla v tožbi navaja, da je banka BNP Paribas slabo vodila družinski skrbniški sklad, kar je dinastijo stalo milijone. Od banke zahteva povračilo 150 milijonov evrov, za kolikor naj bi jih oškodovala, ter še dodatnih 67 milijonov odškodnine. A princesa ni edina, ki želi po sodni poti dobiti nazaj družinski denar, tudi njeni hčerki, 16-letna Chiara in eno leto starejša Carolina, zahtevata obnovitev sklada ter povračilo milijonov. Najstnici bosta tožbo vložili na londonsko sodišče, prva zaslišanja pa naj bi bila v drugi polovici leta. Medtem v Monaku že poteka sojenje zoper BNP Paribas, tudi v tem primeru sta zadevo sprožili Camilla in Edoarda, ki tudi tam od banke zahtevala odškodnino. Princesa Camilla, ki z možem princem Carlom in hčerkama živi v Franciji, je pojasnila, da se je vse skupaj začelo zaradi zlorab in kršitev, ki da so jih zagrešili skrbniki sklada, saj da z denarjem v njem niso ravnali po navodilih in priporočil­ih. »Odločeni smo, da letos enkrat za vselej rešimo zadevo, ki se vleče že desetletje, in da se sklad končno vrne v prvotno stanje. Hočemo, da banka BNP prizna krivdo in za svoje ravnanje plača odškodnino,« je jasna princesa Camilla. Sklad, ki ga je po smrti moža ustanovila Edoarda, je bil namenjen finančni pomoči princesi Camilli in njeni mlajši sestri Christiani ter pozneje njunim otrokom, kot skrbnike pa so najeli tri bančnike, zaposlene pri BNP Paribas. Leta 2010 je sklad razpadel, premoženje, ki je v njem še ostalo, pa so bančniki premaknili v drug sklad. S prestruktu­riranjem se Camilla in njena sestra nista strinjali in proti trojici sta vložili tožbo. Christiana je sodno bitko leta 2017 dobila, saj je sodišče ugotovilo, da je omenjena banka s skladom res ravnala neodgovorn­o in v nasprotju s pooblastil­i, prav tako je bilo sporno njegovo prestruktu­riranje. Sodišče je banki ukazalo, da mora sklad, v katerem je bilo na začetku 250 milijonov evrov, vrniti v prvotno stanje ter Christiani plačati odškodnino.

Obsojena zaradi prikrivanj­a

Na sodbo je banka odgovorila s tožbo proti Edoardi, ki je sklad ustanovila in bila zato tudi delno odgovorna zanj. Med postopkom so med drugim zaslišali njeno hčer Camillo, od katere so želeli izvedeti, kakšno je premoženje njene mame. Camilla je nato sodišču predložila pisno izjavo, v kateri je na več straneh naštela mamino premoženje, oziroma »vse, za kar je vedela«. A sodišče je nato ugotovilo, da je na nekaj reči pozabila, Camillo pa obsodilo zaradi prikrivanj­a. Uspelo jim je menda dokazati, da je zagotovo vedela, da obstaja še nekaj dragocenih slik, ki jih ni navedla, saj da je bila prav ona tista, ki jih je Edoardi pomagala spraviti iz Singapurja, kjer jih je družina spravila pred desetletji, najprej v Švico in nato v sef v Miamiju. Obsojena je bila zgolj na plačilo denarne kazni, a ji je ne bo treba plačati, če bo v tokratni zadevi uspešna. B. K. P.

Za sklad, v katerem je bil denar, namenjen princesi Camilli, njeni sestri in njunim otrokom, naj bi skrbeli trije bančniki, a so z njim slabo ravnali, kar je družino stalo milijone.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Posebno tožbo bosta proti banki vložili tudi 16-letna Chiara in eno leto starejša Carolina.
FOTO: INSTAGRAM Posebno tožbo bosta proti banki vložili tudi 16-letna Chiara in eno leto starejša Carolina.
 ?? FOTO: ANDREAS RENTZ/ GETTY IMAGES ?? Princesa Camilla je odločena, da bo dobila nazaj družinsko bogastvo.
FOTO: ANDREAS RENTZ/ GETTY IMAGES Princesa Camilla je odločena, da bo dobila nazaj družinsko bogastvo.
 ?? FOTO: SALVATORE LAPORTA/ GETTY IMAGES ?? Sklad je po moževi smrti ustanovila Edoarda Crociani.
FOTO: SALVATORE LAPORTA/ GETTY IMAGES Sklad je po moževi smrti ustanovila Edoarda Crociani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia