Slovenske Novice

Pogačar hoče vse, Tour, Vuelto in OI

Mladi kolesarski zvezdnik napovedal še eno nepozabno sezono

- MIHA HOČEVAR

LJUBLJANA • Za poklicne kolesarje že lep čas ni več zimskega spanja. Večina ekip svetovne serije se je že zbrala na prvih skupinskih pripravah, moštvo UAE Tadeja

Pogačarja jih v Združenih arabskih emiratih že končuje. In to z najvišjimi cilji doslej. Slovenski zmagovalec lanskega Toura bo branil rumeno majico, osvojiti bo poskušal tudi rdečo na Vuelti, vmes pa še zlato kolajno na OI v Tokiu. Minili so časi, ko so pri ekipi UAE, katere barve brani tudi

Jan Polanc, v spremljeva­lnem avtomobilu pa športni direktor Andrej Hauptman, lahko v javnosti nižali pričakovan­ja z napovedmi, da gre Pogačar na start zato, da bo nabiral izkušnje. Čeprav šteje le 22 let, ima za pasom že zmago na največji dirki na svetu.

V korak s tem gredo ambicije njegovih delodajalc­ev in zasedba ekipe, ki se je občutno okrepila. Rafal Majka in

Matteo Trentin sta bila najbolj zveneči okrepitvi, dokler ni za novo leto kot strela z jasnega udarila novica, da ekipo Sunweb predčasno zapušča Marc Hirschi, veliki švicarski up, ki bo moči združil s Pogačarjem, vrstnikom, s katerim sta bila od mladih nog velika tekmeca. Ekipa, ki jo denarno poganjajo naftni dolarji Združenih arabskih emiratov, morda še ni velesila na ravni Rogličeve Jumbo Visme ali najbogatej­šega Ineosa, a dobiva obrise zasedbe, ki bi lahko prevzela odgovornos­t branjenja rumene majice. Lani ji tega ni bilo treba, Pogačar je vodstvo v seštevku prevzel v vožnji na čas v 20. etapi, dan pred parado šampionov na Elizejskih poljanah.

V pogonu od februarja do oktobra

Na včerajšnji videokonfe­renci, ki se je je udeležilo več kot 50 novinarjev z vsega sveta, je odgovoril na nekaj vprašanj o lanski dirki in zasuku, ki je zmago stal Pri

moža Rogliča, a si je mladi Komendčan želel gledati predvsem naprej. »Preteklost­i ne bom nikoli pozabil, nočem pa tičati v njej, z glavo sem že pri naslednjih dirkah,« nov list želi obrniti Pogačar, ki se zaveda, da bo Tour 2021 zanj precej drugačen od lanskega, na katerem je doživel ognjeni krst in zmagal.

»Kot branilec lovorike bom imel težjo nalogo. Skozi sezono bodo moje priprave osredotoče­ne na Tour, katerega trasa mi ne ustreza najbolje. V primerjavi z lani bosta na sporedu dve ravninski vožnji na čas, ki jima v preteklost­i nisem posvečal veliko pozornosti. Z ekipo delamo na mojem položaju na kronometrs­kem kolesu, veliko rezerve imam tudi še v treningu te prvine,« Pogačar ne skriva, kaj je njegov največji letošnji cilj.

Še zdaleč ne edini. Za zmago se bo bržčas potegoval že ob svojem prvem letošnjem nastopu, februarski dirki po ZAE, domači preizkušnj­i svojih delodajalc­ev, ki jo je lani končal na 2. mestu. Pred Tourom ima v načrtu nastope na dirkah Strade Bianche, Tirreno–Adtiatico, po Baskiji, Liege–Bastogne–Liege, Valonska puščica in kriterij Dauphine. V tem sporedu letos ne bo prostora za nastop na dirki po Sloveniji. Takoj po Touru bodo na vrsti olimpijske igre, vrhunci drugega dela sezone pa naj bi bili Vuelta, EP v Italiji, SP v Flandriji in italijansk­e jesenske klasike. Če bosta Pogačar in Roglič, ki je ta čas na pripravah v Španiji, podobno pripravlje­na kot lani, se slovenskim ljubitelje­m kolesarstv­a obeta nova nepozabna sezona.

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/ REUTERS ?? Tadej Pogačar (desno) in Jan Polanc bosta letos na dirkah malodane nerazdružl­jiva.
FOTO: THIBAULT CAMUS/ REUTERS Tadej Pogačar (desno) in Jan Polanc bosta letos na dirkah malodane nerazdružl­jiva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia