Slovenske Novice

Prvi večer resnice pod stožiškimi obroči

Košarkarji Cedevite Olimpije drevi z Budućnostj­o Po evropski tekmi še regionalna

- LJUBLJANA EDUARDO BROZOVIČ

• Dvoboji z Budućnostj­o doslej košarkarje­m Cedevite Olimpije niso bili usojeni, saj so morali v tej sezoni kar dvakrat preložiti tekmo 5. kroga lige ABA zaradi okužb v črnogorski zasedbi. Zato pa se bosta moštvi zdaj srečali dvakrat v treh dneh, obakrat v stožiški dvorani. Danes ob 20.30 v 2. krogu drugega dela evropskega pokala, v četrtek ob 19. uri pa še za točke regionalne­ga prvenstva. Prejšnji teden so se Ljubljanča­ni prepričali o moči bolonjskeg­a Virtusa, ki ga strokovnja­ki postavljaj­o na vrh lestvice favoritov evropskega pokala, drevi pa jih bržkone že čaka prvi odločilni nastop za uvrstitev v četrtfinal­e. Budućnost je namreč prekosila francoski Bourg kar s 108:80, in če bi osvojila še Stožice, bi imela težko nadomestlj­ivo prednost. Pri Cedeviti Olimpiji vendarle poznajo tako dobre kot slabe plati tekmecev iz Podgorice, zato vedo, da niso imuni proti nihanjem. V uvodnem delu evropske sezone so doživeli pet porazov v desetih nastopih (po dva proti Unicaji Malagi in Mornarju), v zadnjih treh krogih lige ABA pa so se najprej namučili s Krko, nato presenetlj­ivo klonili v Splitu, v sobotnem derbiju pa ugnali Partizan z 80:72.

Pred prvim soočenjem z Budućnostj­o v sezoni je Olimpijin trener Jurica Golemac

ostal zvest svoji tradiciji in namenil nasprotnem­u moštvu zvrhan koš pohval. V mislih je imel predvsem organizato­rja igre Nikolo Ivanovića, ki je bil na dosedanjih tekmah evropskega pokala prvi strelec (povp. 17,6 točke) črnogorske­ga moštva, kanadsko krilo Melvina Ejima

(13,4), centra Willieja Reeda

(12,1) in branilca Justina Cobbsa (11,1). Po prihodu iz Španije, kjer je sezono začel pri Gran Canarii, vse bolje igra tudi italijansk­i branilec Amedeo della Valle. Proti Bourgu je prispeval 15 točk, proti Partizanu 17, osem manj kot Ivanović.

Perry: Slab skok nas ubija »Budućnost igra najboljšo košarko med vsemi moštvi v ligi ABA. V minulih tednih je imela težave, a vidi se, da ji je premor prišel prav, saj so se košarkarji osvežili. Igrajo z veliko energije, kar je bilo vidno tudi na tekmi s Partizanom. Budućnost bo favorit tudi v Stožicah, saj ima dolgo zasedbo in na vsakem položaju dva vrhunska igralca. Če si želimo priigrati ugoden rezultat, moramo dati od sebe veliko več kot v zadnjih dvobojih. V mislih imam predvsem kontaktno igro, izkoristit­i pa moramo sleherno majhno napako tekmecev.« Branilec Kendrick Perry meni, da bo zelo pomemben tudi skok. »Na zadnjih tekmah nas je ubijal,« pravi.

Zanimivo je, da bo Budućnost šele drugič v svoji zgodovini gostovala v Ljubljani v dvoboju evropske ravni. Moštvi sta se v sezoni 2002/03 srečali v evroligi in obakrat so bili uspešnejši Olimpijini košarkarji; v domači dvorani s 83:71 in v gosteh s 100:81.

Para 2. kroga v skupini G, danes: Cedevita Olimpija – Budućnost (20.30); sreda: Bourg – Virtus Bologna (18.45); vrstni red: Budućnost in Virtus po 1:0, Cedevita Olimpija in Bourg po 0:1.

 ?? FOTO: EUROCUP ?? Nikola Ivanović (desno) je močno orožje Budućnosti.
FOTO: EUROCUP Nikola Ivanović (desno) je močno orožje Budućnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia