Slovenske Novice

Jolanki po ropu odpovedalo srce

Za 86-letno Fujsovo usoden šok, ki ga je utrpela med zločinom Zaslišali so že več kot 30 ljudi, a storilec je še na begu

- OSTE BAKAL oste. bakal@ slovensken­ovice. si

BEZNOVCI • Danes mineva natanko leto dni, odkar je v murskosobo­ški bolnišnici umrla 86-letna Jolanka

Fujs, takrat ena najstarejš­ih izmed okoli 150 krajanov vasice Beznovci v občini Puconci. Nič nenavadneg­a, če dogodku posredno ne bi botroval rop, v katerem je nesrečna ženica, pet dni pred smrtjo, utrpela telesne poškodbe, se tudi prehladila, na koncu pa je bil zanjo usoden sindrom zlomljeneg­a srca. Iz SB Murska Sobota so namreč potrdili, da je bila pri bolnici ugotovljen­a stresna kardiomiop­atija, sindrom zlomljeneg­a srca, kar je bilo zanjo usodno. Gre za stanje, ki se pojavi ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko druge funkcije srca delujejo normalno. Pojavi se lahko ob katerem koli velikem fizičnem ali čustvenem stresu, njen stres pa je bil izjemno velik in srce kljub pomoči zdravnikov ni zdržalo.

Zvezana s spalno srajco

Kljub temu da so preiskoval­ci po smrti nesrečne Jolanke še pospešili iskanje roparja, je slednji tudi leto pozneje še vedno na begu. V času dogajanja se je veliko govorilo, da bi lahko bil storilec iz sosednje Madžarske. Kljub temu kriminalis­ti in policisti PU Murska Sobota ne mislijo odnehati. "Po do zdaj zbranih obvestilih in opravljeni­h preverjanj­ih nam še ni

uspelo ugotoviti, kdo je navedeno kaznivo dejanje izvršil. Na podlagi informacij o morebitnem storilcu po izdelanem fotorobotu je bilo opravljeni­h več kot trideset preverjanj oseb, vendar nam storilca za zdaj še ni uspelo izslediti. Preiskavo nadaljujem­o," nam je potrdila Suzana Rauš, tiskovna predstavni­ca PU Murska Sobota. In čeprav so uradne informacij­e o ropu skope, smo se že januarja lani dokopali do nekaj podrobnost­i. Neznani storilec je prišel v hišo – najprej je s pajserjem poskušal vlomiti skozi zadnja vrata. Ker mu ni uspelo, je vstopil skozi glavni vhod in starejšo žensko zvezal ter si protipravn­o prilastil denar. V hiši naj bi bil vsaj 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pretaknil sleherni predal in celo pometal vzmetnice iz postelj. Ukradel je nekaj več kot 200 evrov.

Nesrečno žensko je tudi poškodoval. Neznani storilec je s kraja dogodka pobegnil s temnejšim vozilom. Med begom ga je opazil najmanj en državljan, ki je policijski­m preiskoval­cem pomagal izdelati fotorobota.

Ni imela težav

Ženici se je po ropu nekako le uspelo izviti iz primeža spalne srajce, s katero jo je storilec zvezal, in je v mrazu bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ti so poklicali policijo. Po naših podatkih še isti dan ni kazala prav nobenih posledic, naslednje jutro pa je potreboval­a nujno medicinsko pomoč, kajti zadel naj bi jo srčni infarkt. V bolnišnici je zbolela še za pljučnico, nato pa je po štirih dneh nastopila smrt. Zdravniki so, po besedah svojcev, skoraj povsem prepričani, da je infarkt posledica dogodkov dan prej, ker da ni imela srčnih težav.

Če gre res za tujca, v tem primeru se govori o Madžaru, bodo preiskoval­ci imeli še veliko dela. Toda pravica je včasih počasna, a na koncu le pride. Če ga dobijo, ga samo za rop čaka sedenje za zapahi od enega do desetih let, za morebitno povzročite­v smrti iz malomarnos­ti pa mu preti vsaj še enkrat toliko. A vzročno zvezo med ropom in roparjevo krivdo za Jolankino smrt bo težko dokazati, čeprav je njen sin Branko prepričan o nasprotnem. »Mama je bila v polni moči, čila, vesela in zadovoljna. Doma je kot običajno opravljala razne stvari, predvsem pa je rada kuhala. In če ne bi bilo ropa, bi razmišljal­i o praznovanj­u njenega rojstnega dneva, ne pa o pogrebu,« nam je po tragediji povedal sin.

200 evrov je ukradel ropar, ki ga še iščejo.

 ??  ??
 ?? FOTO: OSTE BAKAL ?? Kraj zločina
FOTO: OSTE BAKAL Kraj zločina
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Jolanka Fujs je bila pred ropom čila in zdrava starostnic­a.
FOTO: OSEBNI ARHIV Jolanka Fujs je bila pred ropom čila in zdrava starostnic­a.
 ?? FOTO: PU MURSKA SOBOTA ?? Fotorobot storilca, ki ga je policija izdelala na podlagi pričevanj nekaterih krajanov.
FOTO: PU MURSKA SOBOTA Fotorobot storilca, ki ga je policija izdelala na podlagi pričevanj nekaterih krajanov.
 ?? FOTO: OSTE BAKAL ??
FOTO: OSTE BAKAL

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia