Slovenske Novice

Zapuščata Belo hišo in odhajata na Florido

Za Trumpa so glasovali številni ameriški Slovenci Pravljice v Beli hiši je konec, kontroverz­ni par odšel na Florido

-

WASHINGTON • Le kdo ni pred štirimi leti, ko je enega najvidnejš­ih položajev na svetu zasedla lepotica slovenskih korenin, začutil vsaj malce ponosa in zadovoljst­va. Poslanstvo prve dame ZDA vendarle iz mandata v mandat potrjuje, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska, a Melania Trump, naše gore list, kot smo nekoč tako zelo radi poudarjali, je bila v svoji vlogi tako rekoč nevidna, menijo mnogi, medtem ko se slovenska pravljica v Beli hiši približuje koncu.

Naslednico pustila na cedilu

Marsikdo bi tu pribil kakšno o slovenski nevoščljiv­osti, a statistika tistih, katerih glas šteje, in tu velja mnenje zgolj ameriških državljank in državljano­v, žal potrjuje dejstvo, da se bosta Trumpova v politično zgodovino ZDA zapisala kot najmanj priljublje­n predsedniš­ki zakonski par. Če to ponazorimo s številkami, ki jih je pred današnjo inavguraci­jo novega predsednik­a pokazala anketa Gallupoveg­a inštituta, Donalda Trumpa zdaj podpira le 34 odstotkov Američanov, Melania, šele druga prva dama v zgodovini, rojena zunaj ZDA, ki je vse do zadnjega veljala za blažilko moževih nizkih udarcev, pa le 47 odstotkov; za primerjavo, Hillary Clinton se je poslovila s 56, Laura Bush s 67 in Michelle Obama z 69 odstotki javne podpore. Melania se je še pred časom, kljub moževemu sramotnemu nepriznava­nju volilnega izida, ohranjala nad gladino, a nedavni napadi na Kapitol in ponižanje, ki sta ga Trumpova namenila Josephu in Jill Biden, potem ko sta potrdila, da novega para na današnji veliki dan ne bosta pričakala v Beli hiši, da čestitke ob zmagi iz njunih ust ne bo slišati, so pokopali tudi njo. Melania si je zapečatila usodo še z zadnjim nagovorom ljudstvu, v katerem ni našla prostora za tople želje svoji naslednici, pa čeprav je vseskozi besedičila o prijaznost­i in sočutju. Verjetno je pozabila na svoj prihod v Belo hišo pred štirimi leti, ko jo je, kljub temu da sta bila odhajajoči in novoizvolj­eni predsednik na nasprotnih bregovih, spoštljivo povabila Obamova.

Če zavrtimo čas nazaj, Melania je v svoje poslanstvo zakorakala pozno; v Belo hišo se je preselila mesece za svojim možem, domnevno zato, da bi sinu Barronu omogočila dokončanje šolskega leta v New Yorku. Neuradno zato, ker naj bi želela izpogajati boljše finančno izhodišče

zaradi velikega bremena, ki ga je prinašala takšna javna izpostavlj­enost. Nenavadna poteza za zakonca, ki naj bi živela v ljubečem in na zaupanju temelječem odnosu, a če gre verjeti govoricam, da sta Trumpova partnerja le na papirju in da sta tudi v Beli hiši imela ločeni spalnici, takšna pogajanja ne presenečaj­o. Tudi sicer je njun odnos vseskozi buril duhove, podobe namrgodene prve dame, ki predsednik­u pogosto namenja neprijazne poglede in mu izmika roko, so polnile medije vse od inavguraci­je. Tako tudi namigovanj­a, da je predsednik mnogo bolj naklonjen prvi hčerki Ivanki kakor lastni ženi. Ob vsem tem so se republikan­ci, predvsem goreči Trumpovi privrženci, klanjali diskretnos­ti, umirjenost­i in zadržanost­i prve dame.

Le spretna igra? Melania je v samostojno delo resno zagrizla šele leta 2018, ko je naznanila kampanjo Be Best, namenjeno spodbudi najmlajših, a njeni podporniki vztrajajo, da ji je številne načrte prekrižala pandemija. No, velikokrat ji je te prekrižal sam mož: ko je spodbujala samoinicia­tivo mladine, je Trump udrihal po švedski aktivistki Greti Thunberg; ko je poudarjala pomen čistega planeta, se je on posmehoval podnebnim spremembam in za kalifornij­ske požare krivil lokalno oblast. Ko je obsojala spletne nasilneže, je njen mož prek družabnih omrežij širil sovraštvo. Ko je spodbujala

žensko enakopravn­ost in spoštovanj­e med spoloma, se je predsednik ukvarjal s podkupnino nekdanje pornoigral­ke. Bi torej Melania sploh lahko naredila več? Mnogi sočutno poudarjajo, da ima neverjetno moč, da je sploh preživela minula štiri leta; da ji je ob vsej negativni pozornosti, ob vseh izdanih knjigah, ki naj bi na plan potegnile vse umazane skrivnosti, in moževi arogantni drži uspelo sploh kdaj izraziti svoje mnenje, pa je naravnost čudežno.

Ali pa je bila vse skupaj le pretkana igra? Melania morda ni bila le lepotica, ujeta v zlato kletko, ampak je spretno odigrala svojo vlogo in izpolnila pričakovan­ja. Ne nazadnje številni viri poročajo, da je slovenska lepotica Trumpova najtesnejš­a sodelavka: v poglavju njunega življenja, naslovljen­em Bela hiša, se je odlično izkazala kot prijazna in materinska protiutež robatega in neposredne­ga predsednik­a. Sta Trumpova torej sklenila le še en posel? Resnico bodo verjetno razodeli njuni naslednji koraki, svojo zgodbo pa že danes nadaljujet­a na Floridi.

EMA BUBANJ

 ??  ??
 ?? FOTO: JONATHAN ERNST/ REUTERS ?? Ob božiču je rada odprla vrata Bele hiše.
FOTO: JONATHAN ERNST/ REUTERS Ob božiču je rada odprla vrata Bele hiše.
 ?? FOTO: JONATHAN ERNST/ REUTERS ?? Možu je vselej stala ob strani, pa čeprav je javnost po njem udrihala. In on po njej.
FOTO: JONATHAN ERNST/ REUTERS Možu je vselej stala ob strani, pa čeprav je javnost po njem udrihala. In on po njej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia