Slovenske Novice

Ozdravljen fasal novo

Po tritedensk­i izolaciji in prebolelem covidu-19 je po prehodu meje dobil novo odločbo

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ gordana. stojiljkov­ic@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • »Politika UKC je, da se tisti, ki prebolijo covid-19, minimalno tri mesece štejejo za imune. Se pa njihovo zdravstven­o stanje spremlja, in tudi kadar pride do nezaščiten­ega stika, se prebolele osebe denimo ne umika z delovnega mesta. Skratka, potrebe po karanteni v tem primeru ni,« nam je dvome in jezo bralca, ki se je obrnil na nas, razblinila infektolog­inja Mateja Logar.

Z meje v domači zapor

Naš bralec, ki je želel ostati anonimen, je namreč v decembru prebolel covid-19, zaradi česar je bil tri tedne v karanteni oziroma v bolniškem staležu. Po tistem, ko je prebolel, se je odločil, da bo praznike preživel skupaj z otrokom, ki živi v eni od naših sosednjih držav in ga zaradi epidemije ni videl že nekaj mesecev. »Preden sem odpotoval, sem se pozanimal, kako ravnati. Klical sem ministrstv­o za zunanje zadeve, za zdravstvo in tudi NIJZ. Tam so mi svetovali, naj od osebne zdravnice pridobim potrdilo, da sem prebolel virus. Veljalo naj bi šest mesecev. No, ko sem znova prestopil slovensko mejo, so mi odredili 10-dnevno karanteno,« nam je zaupal bralec, ogorčen, ker ima zaradi tega tudi težave v službi. »Trdil sem, da imam potrdilo in da mi karantene ne smejo odrediti, oni pa so mi pokazali spletno stran NIJZ in rekli, tukaj nič ne piše o tistih, ki so preboleli,« navaja bralec.

Jezen je tudi, ker je v trenutku, ko so njemu pisali karantensk­o odločbo, mejo prestopilo vsaj 30 vozil z vsemi možnimi registraci­jami, »večini niso preverili niti dokumentov. Nič, niso jih vprašali, kje so bili, kam gredo, koliko časa bodo ostali, nihče jih ni zabeležil. Kolikor vem, denimo na Madžarskem velja, da če si prebolel covid-19, naslednjih šest mesecev nisi kužen. Tudi na NIJZ so mi rekli, da bi ministrstv­o za zdravstvo moralo predlagati to izjemo, na ministrstv­u pa pravijo,

 ?? FOTO: IGOR ZAPLATIL ?? Infektolog­inja Mateja Logar s klinike za infekcijsk­e bolezni v UKC Ljubljana prst usmerja na NIJZ.
FOTO: IGOR ZAPLATIL Infektolog­inja Mateja Logar s klinike za infekcijsk­e bolezni v UKC Ljubljana prst usmerja na NIJZ.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia