Slovenske Novice

Torbice nosijo imena delavk

Beltinski zaposlitve­ni center invalidom omogoča vključitev v družbo Rodila se je blagovna znamka Prijlika

- ZAPOSLITVE­NI

center Prijlika – zavod za zaposlovan­je in usposablja­nje invalidnih oseb Beltinci uradno deluje od druge polovice leta 2018. »Prekmurska beseda prijlika v našem kontekstu pomeni priložnost, saj so naši zaposleni kljub svojim omejitvam dobili možnost za delo in socialno varnost, predvsem pa so vključeni v družbo in sooblikuje­jo svojo prihodnost. Zaposlitve­ni center Prijlika je zasebni zavod, njegov namen je zaposlovan­je invalidnih oseb iz lokalnega okolja, ki težko najdejo zaposlitev v običajni delovni sredini. Sploh pa je dejavnost našega zaposlitve­nega centra usmerjena v zadovoljev­anje potreb širše skupnosti,« nam je povedal soustanovi­telj Prijlike Tomaž Rous.

Dodana vrednost izdelkov

V domačih Beltincih so iz podrtije in zaplevelje­ne njive ustvarili eno izmed najlepših vrtnarij daleč naokoli, poleg tega pa še zaposlitve­ni center, v katerem je delo dobilo že kak ducat ljudi. Pohvale letijo na ustanovite­lja centra Sabino Šajher in Tomaža Rousa. »Čeprav so naši zaposleni invalidne osebe s statusom invalida, lahko ob vodenju delo opravijo kakovostno, tako da so zadovoljni tako naročniki kot mi. Odziv partnerjev, ki najemajo naš zavod za izvedbo posameznih del, je dober. Z nekaterimi sodelujemo že vse od začetka. Za podjetja lahko opravljamo preprosta dela, kot so pakiranje in zlaganje

izdelkov ter čiščenje objektov, posameznik­om pa ponujamo predvsem košnjo trave in urejanje okolice hiše. V Prijliki je zdaj zaposlenih pet invalidov, ki delajo na zaščitenih, njim prilagojen­ih delovnih mestih,« je povedala strokovna vodja Sabina Šajher. V zavodu imajo tudi trgovinico, kjer ponujajo številne torbice, okrasne blazine, polnjene z luščinami, vrečke za domači kruh, slinčke, obrazne maske, blazine za psa in veliko drugega. Posebno vrednost izdelkom dajejo ljudje, ki so jih ustvarili.

Velik poudarek namenjajo izdelovanj­u unikatov iz lanu. Tako že nastajajo prijlične torbe in drugi izdelki z edinstveni­m vezenjem. Zanimivo je, da so kolekcije torbic poimenovan­e kar po delavkah, kar jim je v zadovoljst­vo in priznanje za njihov prispevek v delovnem procesu. Gre za izdelke z dodano vrednostjo, je povedala Šajherjeva. Nanje so ponosni tudi zato, ker prispevajo k razbijanju stereotipo­v, pomislekov nekaterih glede ustvarjaln­osti invalidnih ljudi in njihove uspešnosti pri delu. »Mislim, da s tem, ko jih vključujem­o v delo, delamo dobro za vse, tudi za lokalno skupnost in širše. Ko smo pred nekaj meseci začeli šivati unikatne izdelke iz blaga, smo v kolektivu zaposlili Štefanijo Zver, tekstilno tehnologin­jo z dolgoletni­mi izkušnjami v tekstilni industriji. Ob bogati ponudbi izvirnih izdelkov, ki so lahko tudi lepa darila, pa jih je zdaj prizadela prepoved prodaje na stojnicah in v prostorih Prijlike,« žalosti Sabino Šajhar, ki upa, da se bo prepoved osebne prodaje oziroma nakupa kmalu sprostila, še vedno pa lahko kupcem po naročilu izdelke pošljejo na dom.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? Ustanovite­lja centra Sabina Šajher in Tomaž Rous
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL Ustanovite­lja centra Sabina Šajher in Tomaž Rous
 ??  ?? Mehke igrače za najmlajše
Mehke igrače za najmlajše
 ??  ?? Zelo so priročni.
Zelo so priročni.
 ??  ?? Nov izdelek, torbice iz lanu
Nov izdelek, torbice iz lanu
 ??  ?? Kol
Kol
 ??  ?? ektiv Prijlike
ektiv Prijlike
 ??  ?? Takole so v toplejših mesecih zavihali rokave na vrtu.
Takole so v toplejših mesecih zavihali rokave na vrtu.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia