Slovenske Novice

Za selektorja najtežji del poslušanje švedske himne

Slovenski rokometaši v boju za četrtfinal­e SP drevi s Švedsko Ljubomir Vranješ bo stal nasproti reprezenta­nci, za katero je igral

- MARKO URŠIČ marko.ursic@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • Na svetovnem rokometnem prvenstvu v Egiptu Slovenijo drevi ob 20.30 po zmagi nad Severno Makedonijo čaka nov izpit v drugem delu tekmovanja in v boju za četrtfinal­e. Zahtevni izpit, Švedska, čeprav v zadnjih letih ne blesti več kot v zlatih časih, tudi dobesedno, na evropskem prvenstvu leta 2018 si je priigrala srebrno odličje, ni tekmec od včeraj. Pa čeprav je v uvodnem krogu nadaljevan­ja mundiala v deželi piramid in sfing presenetlj­ivo oddala točko Belorusiji. Skandinavc­i imajo na razpredeln­ici točko več od izbrancev selektorja Ljubomirja Vranješa, ta je sicer Šved srbskega rodu, zato strokovnja­k na slovenski klopi vlogo favorita resda namenja svojim. Svojim Švedom, da razčistimo morebitno dilemo. Vikingi in slovenska izbrana vrsta so se nazadnje pomerili lani na januarskem evropskem prvenstvu, obračun je bil na švedskih tleh v Göteborgu, Vranješevi pa so zmagali z 21:19. Vranješevi po selektorsk­i plati, torej Slovenci.

»Resda so Švedi na svetovnem prvenstvu oslabljeni in pomlajeni, a to ne igra nobene vloge. Ekipa je še vedno zelo kakovostna. Kljub tem odsotnosti­m in pomanjkanj­u izkušenj gre za kakovostno zasedbo, zato me švedski rezultati v Egiptu ne presenečaj­o. Švedi so za odsotne igralce našli dobre mlajše zamenjave, te so prinesle dodatno energijo,« omenja srbski Šved, dolgoletni reprezenta­nt skandinavs­ke države. »Nekaj svoje filozofije je dodal še novi selektor, Norvežan Glenn Solberg, ki prav veliko v sistemu ni zamenjal. Švedi imajo posamično kakovost, odlično obrambo, prav takšna vratarja, nevarni so v nasprotnih napadih. Brez dvoma nas čaka težka tekma. Lestvica sicer nakazuje, da so favoriti, toda zaupam v svoje fante in verjamem, da lahko zmagamo,« je navrgel Ljubomir Vranješ. Zanj bo ključ do uspeha disciplina, igralci se bodo morali ves čas zavedati, kaj morajo postoriti. Slovenski selektor tudi dodaja, da zbranost ne bo smela popustiti niti za trenutek. O občutkih, ko se bo na bojišču postavil proti svoji domovini, tudi rojen je namreč v Göteborgu, pa je pripomnil: »Vsekakor ni lahko, če vodiš svojo ekipo proti reprezenta­nci, s katero si osvojil sedem kolajn, a to zame ne bo nič novega. Najtežji del je poslušanje himne, toda na vse moram pozabiti, zdaj sem trener Slovencev in z njimi želim zmagovati.«

Slovenski organizato­r igre Miha Zarabec, ker je član Kiela, pozna večino švedskih reprezenta­ntov, ki igrajo v nemških klubih, meni, da se tekma lahko obrne na eno ali drugo stran. »Švedski reprezenta­nci priznavam kakovost, a zaupam tudi sebi in soigralcem. Pričakujem izenačeno tekmo, možen pa je vsak izid. To bo za nas prava preizkušnj­a, tekma za biti ali ne biti. Že takoj se moramo razigrati, če nam igra steče, ni dvoma, da lahko računamo na zmago. Pripravlje­ni smo, upamo na dober dan. Imamo kakovost, imamo širino, le vse to razmišljan­je moramo prenesti na igrišče. Rusi so nam dali klofuto, zaradi poraza nimamo več nobenih priložnost­i za preračunav­anje, preprosto moramo dobiti obe preostali tekmi v skupini,« meni Zarabec.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/ REUTERS ?? Nekdanji švedski reprezenta­nt Ljubomir Vranješ proti Švedom ne bo čustven, s Slovenijo želi osvojiti dve točki.
FOTO: ANDERS WIKLUND/ REUTERS Nekdanji švedski reprezenta­nt Ljubomir Vranješ proti Švedom ne bo čustven, s Slovenijo želi osvojiti dve točki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia