Slovenske Novice

Čaven nad Vipavsko dolino

Mimo rimskega stolpa, poznoantič­ne trdnjave, na razgledni vrh Trnovskega gozda

- Janez Mihovec

everno od Vipavske doline se dvigne strmo pobočje Trnovskega gozda. Narava se kar naenkrat v temelju spremeni. Nič več prijazne doline, po kateri se razprostir­ajo polja in sadovnjaki. Na strmih pobočjih so orjaški podori kamenja, na sami planoti pa kamnit in razbrazdan, nerodovite­n svet, poraščen z neskončnim­i gozdovi.

SVipavska dolina je bila od nekdaj na prepihu: od burje ter od dejstva, da po njej teče najlažji prehod iz Panonske nižine v Italijo. Kot taka je bila tarča številnih osvajalcev.

V srednjem veku so bile to turške, avstrijske in benečanske vojske. V antičnem času pa so Rimljani zgradili celo vrsto trdnjav, ki so preprečeva­le vdor barbarov v osrčje cesarstva. Te so uporabili tudi domačini in v njih pred osvajalci poskušali zaščititi svoja življenja in premoženje.

Sredi doline je ljubka vasica Vrtovin. Res leži sredi vrtov. Sestavljen­a je iz več zaselkov, ki so postavljen­i na zložnih pobočjih nad glavno prometnico, ki vodi proti Gorici. Nad vasjo pa se pobočja strmo dvignejo, iz njih zaštrlijo posamezni skalni roglji. Nad Vrtovinom leži manjši plato s cerkvico svetega Pavla. Njen primorski slog je nezgrešlji­v: kamnita zgradba, pokrita s korci in samostojni­m zvonikom na preslico.

Do platoja lahko pridemo iz vasi. Markirana pot nas pripelje še do prvovrstne­ga tehniškega spomenika. Plato, ki je še danes obdan z antičnim obzidjem, nima vodnega izvira in je brez njega oblegancem dvomljivo zavetje. Izvir leži pod samimi prepadnimi južnimi pobočji. Do njega je speljana vratolomna pot, izvir pa zavarovan z 11 metrov visokim stolpom, ki velja za najvišjo ohranjeno antično stavbo v Sloveniji. Stolp je zaščitil izvir in pot, po kateri so se lahko prebivalci platoja oskrbeli z vodo. Takoj za poznoantič­no naselbino se pobočja Trnovskega gozda strmo vzpnejo. Ta del se imenuje Čaven in njegov greben se vleče točno od zahoda proti vzhodu. Najvišji vrh grebena je Kucelj s 1237 metri. Ves čas je pred našimi očmi, a do njega je od trdnjavice še uro in pol hoda. Dvajset minut pod vrhom se dvignemo iz gozda in tega zamenjajo gorski pašniki. Le še nekaj truda je potrebnega, da se povzpnemo na sam vrh. Na njem nas pričakata kovinski križ in čudovit razgled. Po Vipavski dolini se vidi na Kras, prek njega pa do Istre in Jadranskeg­a morja. Za hrbtom imamo širno planoto, za njo pa oddaljene Julijske Alpe in Dolomite.

V antičnem času so Rimljani zgradili celo vrsto trdnjav.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: JANEZ MIHOVEC ?? Trnovska planota
FOTOGRAFIJ­E: JANEZ MIHOVEC Trnovska planota
 ??  ?? Ostanki rimskega vodnega stolpa
Ostanki rimskega vodnega stolpa
 ??  ?? Na vrhu Čavna
Na vrhu Čavna
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia