Slovenske Novice

Morilec mamice dveh otrok znova pred sodnike

Borut Turk, ki je Romano Muhič umoril z dvema nožema, ostaja v priporu Bolestno ljubosumen je partnerico ves čas nadzoroval in ji omejeval stike

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

NOVO MESTO • Borut Turk s Potoka pri Novem mestu je bil zaradi krutega umora svoje 27-letne partnerice Romane Muhič novembra lani obsojen na 24 let zapora, a po pritožbah tako tožilke Nade Črnugelj, ta se je zavzemala za 30-letno zaporno kazen, kot njegovih zagovornik­ov je zadeva na začetku. Višje sodišče je sodbo razveljavi­lo, zadevo pa vrnilo v ponovno sojenje pred popolnoma spremenjen senat. Kaj so razlogi za razveljavi­tev sodbe, še ni znano, na višjem sodišču so namreč zadevo tehtali konec marca, sodba še ni spisana, stranke so dobile le sklep o podaljšanj­u pripora. Glede na nujnost zadeve lahko kmalu pričakujem­o vnovično sojenje. Pritožbeno sodišče je ugodilo pritožbi zagovornik­ov Boruta Turka, odvetnikov Boruta Škerlja in Jurija Redka v točki, ki se nanaša na umor, ni pa ugodilo pritožbi državne tožilke v delu, ki se nanaša na oprostilno sodbo glede povzročitv­e lahke telesne po

Trideset let zapora je predlagalo tožilstvo, obsojen je bil na 24 let. A kazen je zdaj razveljavl­jena.

škodbe, ki jo je Turk prizadejal Romaninemu sosedu, ki je ob klicih na pomoč pritekel pomagat hudo ranjeni mamici dveh malčkov. Zgodilo se je 23. februarja 2020 okoli 11.30, potem ko je Romana Turku povedala, da je njunega razmerja zaradi njegove ponovne nezvestobe konec in da se bo moral iz njenega stanovanja izseliti. Takrat je Romano na zahrbten način in iz brezobzirn­ega maščevanja napadel ter jo večkrat zabodel z najmanj dvema nožema. Prizadejal ji je štiri vbodne rane v prsi, pri čemer je ena prebodla sprednjo stran desnega srčnega prekata in povzročila smrt, dve vbodnini hrbtne strani prsnega koša, številne ureznine po vsem telesu. Ob natančnem opisu vseh poškodb je bilo mogoče našteti več kot 44 ureznin. Vse te številne poškodbe kažejo na brutalnost in dolgotrajn­ost napada, na brezobzirn­o maščevanje, katerega namen je bil jasen: da jo umori in da ji prizadene hudo trpljenje. Tako je trdilo tožilstvo, takšni so bili tudi zaključki novomeškeg­a sodišča.

Bolestno ljubosumen Sledila je pritožba obeh strani, Turkova obramba pa je že v času sojenja vztrajala, da naj bi šlo za uboj na mah v stanju neprištevn­osti, kar bi pomenilo občutno nižjo kazen. A ugotovitve izvedencev za psihiatrij­o in psihologij­o so bile jasne: pri Turku je sicer prisotna mešana čustveno neuravnove­šena in narcističn­a osebnostna motnja, kar ni duševna bolezen. V času dejanja je bil sposoben razumeti pomen svojih dejanj, sposobnost imeti jih v oblasti pa je bila zmanjšana, a ne bistveno. Turk je zaradi ljubosumno­sti Romano ves čas nadzoroval, ji omejeval stike, ji grozil s samomorom, odvzemom otrok in ubojem. Izvedenca sta bila mnenja, da je takšno vedenje posledica njegovega strahu pred zavrnitvij­o oziroma izgubo pomembnih objektov, zaradi narcisoidn­ih tendenc pa se pogosto počuti kot žrtev, vsa tovrstna negativna čustva in stiske v sebi dolgo kopiči, temu pa sledi močan, buren, impulziven izbruh, ki je lahko tudi nasilen. Če bi se ponovno soočil z morebitno izgubo njemu pomembnih oseb ali ogroženost­jo, bi kaj lahko odreagiral impulzivno, zato podaljšanj­e pripora. Čeprav je torej sodba v delu, ki se nanaša na umor, razveljavl­jena, pa je, kot so izpostavil­i na višjem sodišču, še vedno izkazan utemeljen sum, da je Turk storil kaznivo dejanje umora, kar izhaja tudi iz pravnomočn­e obtožbe, to je potrdil dokazni postopek, ki ga je vodil sodnik Peter Žnidaršič.

 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Borut Turk je na sodišču dejanje obžaloval, a dejal, da se ničesar ne spomni. Pred sabo je imel običajno sliko svoje triletne hčerke.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Borut Turk je na sodišču dejanje obžaloval, a dejal, da se ničesar ne spomni. Pred sabo je imel običajno sliko svoje triletne hčerke.
 ?? FOTO: DRUŽINSKI ARHIV ?? Romana Muhič je morala umreti, stara komaj 27 let.
FOTO: DRUŽINSKI ARHIV Romana Muhič je morala umreti, stara komaj 27 let.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Preiskava prizorišča grozljiveg­a kaznivega dejanja
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Preiskava prizorišča grozljiveg­a kaznivega dejanja
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Liljana Muhič s sliko umorjene hčerke
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Liljana Muhič s sliko umorjene hčerke

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia