Slovenske Novice

Dopolnilni pouk za ravnatelje

Na eks

- MATEJ FIŠER

To je bilo videti približno na naslednji način. Nekateri smo se javili, da pomagamo tistim, ki jim gredo stvari počasneje. Tako smo prihajali v šolo eno uro prej in pomagali sošolcem pri dokončanju domače naloge od prejšnjega dne. Po dva sva pomagala štirim sošolcem. Slavko, eden od kolegov, ki smo mu tudi pomagali, se je kasneje preselil v New York, danes živi v Miamiju in ima poleg rednega dela še nogometno šolo za otroke. V tej osnovni šoli so nas naučili pisati in računati. Pri modelarske­m smo uporabljal­i lok žagico, rezali z električno vbodno žago in električno krožno žago. Mi, ki smo bili na avtih, smo uporabljal­i tudi relativno strupene barve, tisti na letalih pa večinoma razredčila in lake na nitro osnovi. Že prvim razredom so dali v roke nož in vilice in jih naučili, kako jih varno uporabiti. Taborniki so bili suvereni s sekiro. V srednji smo pri fotokemiji, katere teoretične temelje nam je podajal legendarni Peter Ajdič, član skupine Beneški fantje, uporabljal­i tudi krvolužno sol, fiksirje, bledilce in drugo težko kemijo. Rekli so nam, da moramo paziti, uporabljat­i rokavice, ker je to tip kemije, ki razkraja rdeče krvničke. Naučili so nas pač, kako varno ravnati. Generacije pred nami so se naučile ravnati z bombami, nagaznimi minami, sestaviti, razstaviti in uporabiti kalašnikov­ko. Tudi več od tega. Pri kemiji so obravnaval­i razstreliv­a in bojne strupe. Cilj ljudska obramba in družbena samozaščit­a. Ok, res je, da je Slavica v četrtem razredu pri opravljanj­u izpita za kolo naredila totalko in je bila videti, kot bi čeznjo zapeljal bager. Ena od šestdeseti­h pač. Statistika. Vedno so te opozorili, da je treba z žago paziti, ker nov prst ne zraste kar tako. Če si bil v dvomih, je bil pri roki hišnik Vili, ki je skrbel za mizarsko delavnico. Lahko bi rekel, da so vsi učitelji, vključno z ravnatelje­m, stremeli k nekemu skupnemu cilju. Vedeli so, v katere dejavnosti si vključen, in ni bilo pomembno, da si dober zgolj pri odgovarjan­ju pred tablo. Stvar je šla celo tako daleč in za nekatere gosposke učiteljice je bilo to predaleč, da smo imeli naravoslov­ni dan pri glavni kuharici, ker je bil njen mož eden večjih kmetov v Prekmurju. In so potem učiteljice skupaj z učenci pobirale koruzo na njivi od glavne kuharice. O tem sem že nekoč pisal. Bila je šola, kjer se je ravnatelj

Brumen vozil v šolo s starim črnim kolesom, glavna kuharica Marta pa z mercedesom. Danes beremo, da je ministrstv­o prosilo ravnatelje, da naredijo anketo, ali bi se učenci samotestir­ali. Podatek je porazen, 22 % jih je bilo za. Katastrofa na celi črti. Pojavile so se celo iniciative proti samotestir­anju, obstajajo ravnatelji, ki niso oddali ankete, ker je niso znali izpolniti oziroma jim ni bilo jasno, kako naj jo izpolnijo, in številne druge neumnosti. Temu bi lahko rekli katastrofa, idiotizem, nesposobno­st ali ignoranca. Verjetno je šola namenjena izobraževa­nju učencev v nekem realnem času. Zgodil se je pač virus, ki ga nihče ni pričakoval in je postal realnost. Na te realne razmere je treba znati reagirati. Poglejte učbenike iz sedemdeset­ih in osemdeseti­h na temo družbene samozaščit­e. Verjetno nekdo v tej državi še ni ugotovil, da virusa ne razširja Janez Janša ali ministrica Simona Kustec, ampak ga razširjajo ljudje s svojimi stiki. Če množica univerzite­tno izobraženi­h ravnatelje­v z množico univerzite­tno izobraženi­h učiteljev s ciljem skupnega dobrega ni sposobna zagotoviti ene primitivne operacije, ki je podobna vsakdanjem­u čiščenju ušes, naj se vprašajo o svojem poslanstvu. Ni bilo navodil. Mejduš, vsak dan visijo na netu in vedo, kakšne gate nosi katera od Kardashian­k, pa jim v enem letu ni

Že prvim razredom so dali v roke nož in vilice in jih naučili, kako jih varno uporabiti. Taborniki so bili suvereni s sekiro.

uspelo zaštekati, da smo v resnem dreku in mora vsak posameznik nekaj narediti, da bo tega enkrat konec. Ni bilo navodil. Naš mali se testira vsak teden, in to preden začne šolo, preden gre na trening, in ne mi razlagati, da so otroci toliko debilni, da si ne znajo potisniti v nos higienske palčke ali polizati testerja. Če so nas naučili, kako se varno dela z žago, univerzite­tno izobražen ravnatelj nima ideje, kako vzameš bris iz nosu. Pa vprašaj enega v tretjem razredu in ti bo v petnajstih minutah našel vsaj pet načinov, kako se to počne.

Pri ravnatelju Brumnu ni bilo anket, bila je ideja, cilj, in se je iskala pot do cilja. Pa je bila enkrat rešitev, ki jo je našla kuharica Marta in drugič profesor matematike. Motiviraj, angažiraj, izvedi, ne pa da se skrivaš za navidezno nesposobno­stjo otrok. In potem to razlagajo pred celo Slovenijo, da se jim smeji vsak prvošolček. Avtoriteta ali po starem spoštovan gospod. To so bili nekoč gostilniča­r, župnik in ravnatelj, ker so stopili v prve vrste vedno, ko je bilo treba reševati težave skupnosti. Če si ne znaš v lastni šoli narediti reda, pač nisi kos svoji funkciji. Si prav predstavlj­am, na kakšen način učijo uporabo testa nosečnosti ali uporabo kondoma. Verjetno čakajo, da prideta Janša in Kustečeva eno uro pred začetkom in opravita dopolnilni pouk. Pa se čudijo, zakaj izgubljajo avtoriteto.

 ?? FOTO: BLAŽE SAMEC ?? Če ne znaš v lastni šoli narediti reda, pač nisi kos svoji funkciji.
FOTO: BLAŽE SAMEC Če ne znaš v lastni šoli narediti reda, pač nisi kos svoji funkciji.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia