Slovenske Novice

Ni hotela terapije, nato pograbila nož

Ženska s hladnim orožjem zamahnila proti policistu, ta je uporabil električni paralizato­r

-

PTUJ • Ptujski policisti so včeraj nekaj po 10. uri pomagali medicinske­mu osebju, saj je agresivna ženska zavračala predpisano terapijo, zaradi česar je bilo potrebno posredovan­je. Ženska se je zaklenila v svojo sobo in se na pozive ni odzivala. Zaradi tega so gasilci s tehničnim posegom odprli vrata sobe, ženska pa se je takoj zatem zapodila proti njim z večjim nožem v rokah. »Gasilci so se umaknili, nakar se je storilka usmerila neposredno proti policistu in z nožem večkrat zamahnila proti njemu. Policist je moral odskočiti, da je preprečil, da bi ga poškodoval­a. Zaradi odvrnitve napada nase in na sodelavca je policist uspešno uporabil prisilno sredstvo električni paralizato­r,« opisuje Miran Šadl, predstavni­k mariborske policijske uprave za odnose z javnostmi.

Nato sta jo policista vklenila, takoj pa jo je pregledal zdravnik in ugotovil, da zaradi uporabe električne­ga paralizato­rja ni dobila nobenih poškodb. Zdravnik je nadaljeval hospitaliz­acijo v zdravstven­o ustanovo, kamor je bila odpeljana z reševalnim vozilom.

Kot za tovrstne primere določa zakon o nalogah in pooblastil­ih policije, bo direktor Policijske uprave Maribor imenoval komisijo, ki bo ocenila zakonitost in strokovnos­t uporabe prisilnega sredstva, še dodaja Šadl.

Zakonska pogoja za uporabo paralizato­rja sta sicer dva: kadar policisti ne morejo drugače obvladati aktivnega upiranja ali napada z orožjem ali drugimi nevarnimi predmeti, s katerimi oseba ogroža življenje policista ali koga drugega, ali kadar ne morejo preprečiti samopoškod­ovanja, če obstaja neposredna nevarnost za nastanek hude telesne poškodbe ali hujše posledice za osebo. Slovenska policija je električne paralizato­rje začela uporabljat­i septembra lani.

I. R.

Direktor Policijske uprave Maribor bo imenoval komisijo, ki bo ocenila zakonitost in strokovnos­t uporabe prisilnega sredstva – paralizato­rja.

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Zdravnik je ugotovil, da ženska zaradi uporabe električne­ga paralizato­rja ni dobila poškodb.
FOTO: BLAŽ SAMEC Zdravnik je ugotovil, da ženska zaradi uporabe električne­ga paralizato­rja ni dobila poškodb.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia