Slovenske Novice

Nina Malovrh: ovseni kosmiči

-

Ovsene kosmiče, tekočino, arašidovo maslo in sladilo damo v posodo, ki ima pokrov. Sestavine rahlo premešamo. »Ni treba, da je maslo popolnoma razpuščeno, naj vendarle ohrani malo teksture,« svetuje kuharica tega tedna.

Posodo pokrijemo in jo čez noč pustimo v hladilniku.

Slastne in mehke kosmiče zjutraj preložimo v skledo. Če hočemo, jih pogrejemo v mikrovalov­ni ali pa na štedilniku – v tem primeru je treba dodati pol jogurtoveg­a lončka tekočine.

Ko kosmiče – hladne ali pogrete – preložimo v skledo Om nom, nam ta pokaže, da je do roba ostalo še nekaj prostora, ki ga lahko zapolnimo z dodatki po izbiri. Mi smo dodali na grobo naribano jabolko, posuto s cimetom, in žličko domače marmelade.

Ali pa, svetuje Nina Malovrh: »Lahko dodamo sveže sadje, vložene breskve, toplo čežano, grški jogurt, malo čokoladneg­a namaza in banano, grešniki pa pogosto izberejo koščke jedilne čokolade … Poskusili smo tudi z naribanim korenčkom in datlji – ter preživeli.«

Še en nasvet, ki bo koristen: »Ko si že pri delu, si naredi zalogo za dva ali tri dni.« o prazničnih dobrotah je čas za nekaj drugega, zato smo izbrali ovsene kosmiče. Za Okuse je recept zapisala industrijs­ka oblikovalk­a Nina Malovrh, ki je magistrski študij opravila v Londonu. Prav tam je vzljubila poceni in hitro pripravlje­ne ovsene kosmiče, ki

so bili na sporedu za zajtrk, kosilo in

Pvečerjo. Ker pa jih je bilo v navadni skodelici pogosto preveč, so s sošolkami kaj hitro ugotovile, da oblačila vsem postajajo pretesna. Tako se je Kranjčanki porodila ideja za oblikovanj­e skodelice, s katerimi zadnja tri leta osvaja slovenski, predvsem pa tuji trg. »Skleda je velika ravno toliko kot poln, a ne raztegnjen želodec. Rešitev za vse, ki ne verjamemo v diete, ne znamo šteti kalorij in imamo radi dobro hrano,« je o skodelici Om nom, ki naložena do vrha ponuja nekakšno pravo merico ovsenih kosmičev (in vseh preostalih jedi), zapisala Nina Malovrh. Njen najljubši recept za ovsene kosmiče objavljamo na tej strani. Za skledo Om nom je pred štirimi leti prejela oblikovals­ko nagrado in tudi nagrado Gospodarsk­e zbornice Slovenije za inovacijo. Trenutno v sodelovanj­u s strokovnja­ki na področju prehrane v Kranju razvija njeno manjšo različico, ki bo namenjena otroškim obrokom.

 ?? FOTO: KLAVDIJA ŽITNIK ??
FOTO: KLAVDIJA ŽITNIK
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE ??
FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia